Al sinds de introductie van de Apple Watch is het voor ontwikkelaars mogelijk om apps voor het horloge te ontwikkelen. In de afgelopen jaren hebben ontwikkelaars steeds meer mogelijkheden gekregen, al zijn deze nog steeds beperkt. Ontwikkelaar Marco Arment geeft Apple hiervan de schuld en omschrijft twee problemen met Apple Watch-apps.
‘WatchKit is veel te beperkt’
Ontwikkelaars maken voor Apple Watch-apps gebruik van WatchKit. WatchKit is de basis, zeg maar het raamwerk, van elke app op de Apple Watch. De enige uitzondering hierop zijn de standaardapps op de Apple Watch, afkomstig van Apple zelf. Dat is volgens Marco Arment dan ook het grootste probleem: ontwikkelaars hebben niet dezelfde mogelijkheden voor het maken van Apple Watch-apps als Apple. Dat is dan ook de grootste reden waarom standaardapps zoals de Berichten-app of de Activiteit-app over het algemeen veel beter en sneller werken dan bijvoorbeeld de Telegram-app of een andere workout-app. Het resultaat daarvan is volgens Arment zogenaamde baby-apps: kleine apps die lang niet alle opties bieden die op de Apple Watch mogelijk zijn. Hij vergelijkt de situatie met de eerste generatie iPhone-apps. Terwijl Apple alle middelen had, moesten ontwikkelaars het doen met webapps die lang niet zo goed waren.
Omdat Apple zelf geen gebruikmaakt van WatchKit, weten ze ook niet goed tegen welke problemen ontwikkelaars aanlopen, zo stelt Arment. Volgens hem zitten er in WatchKit veel meer bugs dan in elke andere ontwikkelaarstool die Apple ooit heeft uitgebracht. Hij stelt dan ook dat WatchKit vervangen moet worden, omdat het niet meer te redden is. De ultieme oplossing voor dit probleem is volgens hem dat ontwikkelaars dezelfde mogelijkheden krijgen voor het maken van Apple Watch-apps als Apple zelf. Voorlopig lijkt dit er echter niet op, waardoor Apple Watch-apps altijd nog wat beperkt aanvoelen.
De laatste tijd bleek al dat steeds meer Apple Watch-apps verdwijnen. Enkele Nederlandse ontwikkelaars geven daarbij aan dat het gebruik simpelweg te laag is om verdere ontwikkeling te verantwoorden. Het door Marco Arment beschreven probleem speelt echter ook mee. Het is dan ook een beetje een kip-en-ei-probleem: doordat Apple Watch-apps minder goed werken, is het gebruik lager. Het lagere gebruik zorgt er vervolgens voor dat ontwikkelaars minder aandacht geven aan Apple Watch-apps, met als gevolg dat steeds meer apps verdwijnen. Halverwege vorig jaar moest Marco Arment zelf ook zijn Overcast-app op de Apple Watch verwijderen, omdat het onder watchOS 4 niet meer goed werkt.
Toch is er een aantal Apple Watch-apps dat wel de moeite waard is. Hoewel de mogelijkheden van WatchKit nog wel beperkt zijn, wordt er wel elk jaar steeds meer mogelijk. Shazam op de nieuwste Apple Watch is bijvoorbeeld erg handig, terwijl de weerapp Carrot Weather goed laat zien wat er wel mogelijk is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Wanneer komt de nieuwe iPhone SE 4? Dit weten we over de release (08-01)
- Tweede beta van tvOS 18.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (07-01)
- Beta 2 van watchOS 11.3 nu beschikbaar voor ontwikkelaars (07-01)
- De nieuwste geruchten over het iPhone 17-design: 'Meer afgeronde randen, allemaal van aluminium' (06-01)
- Waarom de Vision Pro op korte termijn niet meer naar Nederland komt (02-01)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Reacties: 5 reacties