Waarom Apple besloot om de Apple Watch te maken
Steve Jobs wilde de gezondheidszorg verbeteren en de Apple Watch moest daarin een belangrijke rol gaan spelen. Want ook al wordt het horloge nu vooral gepresenteerd als mode-accessoire, de werkelijke reden waarom Apple met het horloge bezig ging, had te maken met de voortdurende strijd van Jobs met zijn gezondheid.

Gezondheid van alle Apple-gebruikers verbeteren
De Apple Watch is ontstaan uit Jobs’ wens om de gezondheid van alle Apple-gebruikers te verbeteren, zo blijkt uit een nieuw profiel in TIME. Het tijdschrift sprak met diverse Apple-topmensen die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de Apple Watch. Eén van hen vertelt dat de nadruk op gezondheidszorg is ontstaan door Jobs’ jarenlange strijd tegen alvleesklierkanker, waaraan hij in 2011 is gestorven. Jobs zat uiteraard in een bevoorrechte positie en kon zich de beste artsen en klinieken veroorloven, maar merkte tijdens de behandelingen wel dat er veel mis was in de gezondheidszorg. Jobs besloot dat Apple de gezondheid van de klanten zou moeten verbeteren, via technologie.
Eén van de problemen die Apple wil aanpakken is de kloof in data tussen patiënten en zorgaanbieders. Vooral voor mensen met chronische ziekten is het lastig om regelmatig metingen te doen en te rapporteren. Fitnesstrackers zijn er niet geschikt voor; vandaar dat Apple met HealthKit, ResearchKit en de Apple Watch aan de slag ging.
Hardware: Apple Watch
Wat hardware betreft kwam er de Apple Watch, een horloge dat constant je hartslag, bewegingen en andere lichaamswaarden kan meten. Apple heeft een eigen gezondheidslab op een geheime locatie, waar met de nieuwste medische apparatuur data van proefpersonen wordt verzameld, terwijl ze allerlei oefeningen uitvoeren. Het lab is 12 uur per dag geopend, 6 dagen per week en wordt bemand door 7 fulltime zorgprofessionals. Apple heeft een enorme hoeveelheid data kunnen verzamelen, waarmee ze toekomstige producten nog beter kunnen maken.
Software: HealthKit, ResearchKit en CareKit
Apple’s plannen lijken zich steeds duidelijker te ontvouwen nu Apple na HealthKit (2014) en ResearchKit (2015) ook CareKit (2016) heeft onthuld. Met deze softwareplatformen kan Apple zorgen dat chronisch zieken beter hun symptomen en metingen in de gaten kunnen houden, dankzij CareKit. Onderzoekers kunnen ziektes beter begrijpen door het gebruik van ResearchKit en gezonde mensen houden met HealthKit hun beweging en andere gezondheidsdoelen in de gaten. Een Apple Watch is daarvoor niet verplicht, maar maakt het wel een stuk handiger.
Weinig animo in Nederland
Het is nog niet zo dat deze drie platformen de zorg enorm hebben verbeterd en het is ook niet een oplossing die voor iedereen geschikt is. Android-gebruikers vallen bijvoorbeeld buiten de boot en de initiatieven lijken zich vooral te richten op ziekenhuizen in de Verenigde Staten. In Nederland zou het Radboud-ziekenhuis gebruik gaan maken van HealthKit. Ze zouden in 2014 al in gesprek zijn geweest met Apple hierover, maar sindsdien hebben we er eerlijk gezegd niets meer van gehoord. Ook de ResearchKit-projecten die Apple regelmatig aangekondigt, staan vaak alleen open voor inwoners van de VS. Misschien komt dat omdat Apple de Amerikaanse ziekenhuizen en researchafdelingen actief benadert en Europa voorlopig negeert. Maar we merken van Europese gezondheidsorganisaties ook niet dat ze staan te springen om met de initiatieven van Apple en Google aan de slag te gaan.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Gezondheid
De Gezondheid-app op je iPhone en iPad verzamelt allerlei data over je workouts, gewicht, hartslag en andere medische gegevens. Apps met ondersteuning voor HealthKit kunnen ook gegevens uitlezen en toevoegen aan de Gezondheid-app. De Gezondheid-app verzamelt ook allerlei gegevens van metingen van je Apple Watch, zoals je hartslag, slaapfases, verbrande calorieën, etcetera. Ontdek hoe je meer uit de Gezondheid-app haalt!

- Alles over Apple's Gezondheid-app
- Gezondheidschecklist op iPhone invullen
- Gezondheid-data synchroniseren met iCloud
- Backup van Gezondheid-data maken in iTunes
- Voorkomen dat de Gezondheid-app bewegingsdata verzamelt
- Medische ID instellen in de Gezondheid-app
- De beste HealthKit-apps voor de Gezondheid-app
- Apps toegang geven tot de Gezondheid-app
- Gezondheidsdata delen met vrienden
- Symptomen van ziektes in de Gezondheid-app
- Tandenpoetsen en de Gezondheid-app
- Oogrecept vastleggen
- Apple Watch en gezondheid
En dat is jammer want dit is het gebied waar de Apple Watch werkelijk het verschil kan maken.
Reden is wat complexer. US en EU uitwisseling van persoonsinformatie (en zeker gezondheidsinformatie) is streng onderworpen aan regelgevingen, zowel aan US (FDA Par 11 bvb. … ) als aan EU kant.
Recent heb je de Europese GDPR (General Data Protection Regulation) die actief wordt deze maand – wat hier nog strenger op ga kijken.
Anders gezegd, mooi zo’n ding maar het feit dat het medische gegevens verzamelt maakt dat Apple specifieke voorzieningen moet doen voor Europese burgers … iets dat ze wel zullen doen als het in US een succes is en dus rechtvaardigt om die extra investering te doen voor ook een EU succes.
Weet dat als apple aankondigd dat het echt om gezondheid gaat voor klinisch gebruik (door dokters bvb. … ) dan wordt de apple watch, de iphone, de besproken healthkit, carekit, researchkit, … beschouwd als een medical device en dan dienen deze ook de juiste validaties te krijgen (compliancy and validation van FDA Part 11) wat ook op zich een extra kost mee brengt op continue basis.
Jammer dat de plannen voor het meer uitgebreide scannen van de gezondheid – zoals aanvankelijk de bedoeling zou zijn geweest – nog steeds niet zijn ingevoerd. Bij de presentatie van de Apple Watch werd al in de Keynote gemeld dat er dat experiment met het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen. Daar hebben we inderdaad niets meer van gehoord. Misschien een idee voor de redactie om het RMC eens te bellen daarover?
Ook zou bij belangrijke verslechtering van de gezondheid een familie of zelfs de dokter automatisch kunnen worden gewaarschuwd, zodat hulp op tijd komt. Maar met niet veel meer dan stappen tellen en hartslag meten heeft dat natuurlijk geen zin.
Ik hoop dat in een volgende Apple Watch sensors komen die zuurstofgehalte van het bloed kunnen meten (belangrijk voor mensen met hart- en vaatziekten, maar bijvoorbeeld ook voor zeer actieve sporters!). De laatste weken zijn al een paar sporters ‘zomaar’ dood neer gevallen bij voetbal of wielrennen. Hartfalen dat eerder ontdekt kan worden doordat het bloed al een paar dagen daarvoor minder zuurstof schijnt te bevatten. Levensreddend zo’n app dus!
Ook meten van bloedsuikergehalte is belangrijk voor de vele mensen met diabetes (10% van de mensen) maar ook weer voor actieve sporters om optimaal te kunnen presteren.
En waarschijnlijk is er nog meer te bedenken. Ik hoop dat Apple er snel in slaagt dit in te bouwen.
Niet de privacy schijnt het probleem te zijn (dat kan je zelf instellen) en ook niet de techniek, maar de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten schijnen zeer hoge eisen te stellen voordat een apparaat echt betrouwbare metingen kan doen.
En Apple neemt geen genoegen met een speeltje dat niet voldoende betrouwbare metingen kan doen.
Als zoiets in de Watch komt, ga ik ‘m halen!