Dit is waarom de batterijstatus van je iPhone niet altijd klopt
We kennen het allemaal eigenlijk wel: je loopt buiten, ziet dat je nog 5 procent batterij over hebt en binnen een seconde gaat je telefoon opeens uit. Vreemd, wat hij gaf toch echt aan nog wat acculading over te hebben. Toch is er een logische verklaring waarom je telefoon dit doet, beweert Mark Smirniotis van The Wirecutter.
Waarom gaat je telefoon uit als je nog batterij over hebt?
Waarom je telefoon uitgaat terwijl hij zegt nog genoeg acculading te hebben, heeft alles te maken met elektriciteit. Een mooie manier om uit te leggen hoe dit werkt, is aan de hand van een ton vol met water. Je kunt niet in de ton kijken en hebt dus geen idee hoeveel water er nog precies in zit. Maar als je er een kraantje aanhangt en deze open zet, weet je dat hij nog vrij vol zit als het water er uit spuit. Is het een gelijkmatige, maar minder krachtige stroom, dan zit de ton waarschijnlijk halfvol. Een paar drupjes betekent dat hij leeg is.
Elektriciteit werkt ongeveer hetzelfde. In je huis is de waterdruk redelijk constant en lijkt het water oneindig te zijn. De elektriciteit uit je stopcontact lijkt ook oneindig te zijn en ook dit is redelijk constant. Maar je accu is meer te vergelijken met de ton waar we het eerder over hadden. Een lege accu geeft maar een paar drupjes aan stroom, niet genoeg om je telefoon mee te laten werken.
Hangt af van variabelen
Bovendien gaat het leeglopen van je accu niet in een rechte lijn, maar meer als een kromming. En die is ook nog eens anders bij ieder type batterij. Bovendien heb je met behoorlijk wat variabelen te maken bij het leegtrekken van je accu. Hoe snel loopt hij bijvoorbeeld leeg? Hoe sneller dit is, hoe minder stroom van de accu je daadwerkelijk kunt gebruiken. Hoe groter je scherm, hoe meer elektriciteit je daadwerkelijk nodig hebt en hoe minder je dus echt van je accu gebruikt.
Daarnaast moet je weten hoeveel je apparaat op ieder moment verbruikt. Maar dat hangt af van wat je apparaat aan het doen is. We weten immers allemaal dat je accu sneller leegloopt als je Facebook of Pokémon Go aan hebt staan dan wanneer je alleen maar een beetje rondkijkt op internet. Om precies die reden voorspelt de software hoe lang de huidige acculading nog meegaat op basis van hoeveel je op dat moment gebruikt, hoeveel je normaal gesproken gebruikt of een combinatie van de twee.
Nog een variabele is dat je accu ook nog eens wat stroom verliest als je er niets mee doet. Om terug te gaan naar onze waterton: het is alsof er kleine gaatjes in komen met de tijd, waardoor er langzaamaan water uitloopt. Gelukkig zijn de huidige batterijen beter dan die van een aantal jaren geleden en verliezen ze minder dan drie procent aan lading per maand.
Je accu wordt steeds slechter
Nog iets wat we vrijwel allemaal weten: je accu wordt met de jaren steeds slechter. Dit zie je ook aan je iPhone van jaren oud: hij kan minder lang mee dan toen je hem net kocht. Dit principe is te vergelijken met een vriezer. Als je de deur open doet, komt er vochtige lucht in. De deur gaat weer dicht en het bevriest. Met de tijd komt er daardoor steeds meer ijs in je vriezer te zitten, dat uiteindelijk ook weer op je scharnieren komt te zitten. De deur sluit steeds slechter, er komt weer meer lucht in en dus meer ijs.
Dit gebeurt ook bij een accu en daardoor gaat de prestatie omlaag. Maar hier komt het niet door water of koeling, maar door hitte. Het verschil: een vriezer kun je ontdooien om het ijsprobleem op te lossen, maar aan je accu kun je niets doen.
Nu kun je denken dat je je iPhone maar koel moet houden. Maar nee, dat werkt ook niet. Terug naar de waterton: als deze kouder wordt, heb je steeds minder vloeibaar water. Het verandert immers in ijs. Je accu doet exact hetzelfde en verliest ook capaciteit. Komt de temperatuur diep onder nul, dan stopt hij volledig met werken. Vandaar dat Apple aangeeft wat de ideale gebruikstemperatuur is voor een iPhone, namelijk tussen de -20 en 45 graden Celsius.
Laatste onderdeel van de variabele is de informatie over de inhoud van je accu. Vul je een waterton aan tot veertig liter en gebruik je er vervolgens 15, dan zou er 25 liter over moeten blijven. Met een accu doet de software hetzelfde.
Een flinke rekensom
Dit allemaal bij elkaar, wordt gebruikt om de kromming in de grafiek van je accu weer te geven. Op basis hiervan kun je goede voorspellingen maken over hoe vol je accu nu echt zit. Maar het zelf uitrekenen is natuurlijk geen doen, dus doen grote hardware-bedrijven het vaak voor je. Als zij een nieuwe accu of een nieuw apparaat testen, testen ze de accu soms wel honderden keren om al deze informatie te verzamelen. Zo weten ze hoe je accu het na een jaar doet. Misschien is het niet altijd even accuraat, maar het werkt wel beter dan alleen maar uitgaan van het voltage dat het apparaat binnenkrijgt.
De indicatie van hoe vol je batterij zit klopt dus niet altijd, maar er zit zeker een vorm van waarheid in. Met alle variabelen – het voltage, hoe snel hij leegloopt op dit moment, hoe oud hij is en de prestaties van alles er omheen – is het een behoorlijke rekensom die uitgerekend moet worden om het juiste antwoord te geven. Dat lukt niet altijd. Wat wel helpt is zelf bijhouden hoe lang jouw smartphone het gisteren volhield en dat vergelijken met vandaag. Daarnaast is een draagbare accu meenemen ook geen slecht idee.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 19 reacties