Apple legt uit waarom er geen iMessage voor Android is

iMessage voor Android werd niet onthuld op WWDC 2016. Volgens een topman van Apple hebben ze daar duidelijke redenen voor.

iMessage voor Android werd niet aangekondigd tijdens WWDC 2016, net als een aantal andere verwachtingen die vooraf de ronde deden. De bekende Apple-journalist Walt Mossberg sprak tijdens de WWDC met een topman van Apple, die hem uitlegde dat bedrijf geen plannen heeft om iMessage of de Berichten-app op andere platformen uit te brengen.


iMessage voor Android

iMessage op andere platformen

Het zit zo: een uitbreiding van iMessage is volgens Apple niet nodig omdat er 1 miljard actieve apparaten op de eigen platformen actief zijn. Dat is voldoende om onderzoek te doen naar kunstmatige intelligentie, een van de nieuwste interessegebieden van Apple. Op het podium van WWDC liet softwarebaas Craig Federighi zien hoe Apple data verzamelt van gebruikers, zonder inbreuk te maken op hun privacy.

De term die Apple daarvoor hanteert is differential privacy. Het is een methode waarbij Apple met behulp van hashing, subsampling en noise injection (het bewust toevoegen van ruis) probeert inzicht te krijgen in trends. De gegevens van individuele gebruikers zijn daarbij veilig. Met die informatie kan Apple bijvoorbeeld beter aanbevelingen doen voor QuickType.

Bekijk ook
Nog geen QuickType in het Nederlands, maar wat kun je met ‘bilingual dictionaries’?

Nog geen QuickType in het Nederlands, maar wat kun je met ‘bilingual dictionaries’?

Apple heeft in iOS 10 nieuwe ‘bilingual dictionaries’ voor Nederlands toegevoegd. Komt QuickType daarmee beschikbaar in het Nederlands? Daar lees je in dit artikel het antwoord op.

quicktype-iphone

Exclusiviteit
Er speelt nog iets anders bij de keuze om iMessage exclusief te houden voor Apple-producten. Eentje die je zelf had kunnen verzinnen: door iMessage alleen op eigen platformen aan te bieden, zorgt Apple ervoor dat mensen geen reden hebben om over te stappen. Ze zijn bij hun volgende aankoop sneller geneigd om voor Apple te kiezen, omdat ze tijd geïnvesteerd hebben in een app die ze kennen en die hun vrienden gebruiken. Als ze alles op alle concurrerende platformen zouden uitbrengen, ondermijnt dat Apple’s eigen positie. Uitzonderingen zijn diensten die geld opleveren, zoals Apple Music.

Eerlijk gezegd denken we ook wel dat Apple weinig interesse heeft om heel veel verschillende apps op verschillende platformen te onderhouden, zeker nu ze zoveel nieuwe functies erin hebben gestopt.

Bekijk ook
iMessage in iOS 10 en macOS Sierra: alle vernieuwingen op een rijtje

iMessage in iOS 10 en macOS Sierra: alle vernieuwingen op een rijtje

iMessage krijgt met iOS 10 en macOS Sierra een veel vernieuwingen, zoals animaties bij het versturen van berichten, makkelijker zoeken naar afbeeldingen en nog veel meer. Hier vind je al deze vernieuwingen op een rijtje.

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.