Sinds iOS 8 heeft Apple iCloud-fotobibliotheek geïntroduceerd. Dankzij deze iCloud-dienst is het mogelijk om al je foto’s over verschillende toestellen te synchroniseren, zodat je altijd je complete fotobibliotheek bij de hand hebt. Ook op de Mac is dit sinds dit voorjaar mogelijk dankzij de Foto’s-app in OS X Yosemite. Toch is iCloud-fotobibliotheek lang niet vlekkeloos.
iCloud-fotobibliotheek: verwijdert toch niet alles
Stephen Hackett van 512Pixels heeft in een uitgebreid verslag zijn probleem met iCloud-fotobibliotheek laten blijken. Eerder maakte hij gebruik van iCloud-fotobibliotheek, maar na enkele problemen had hij besloten deze uit te zetten. Met een gebraden kalkoen achter de kiezen leek het hem een goed idee om Apple’s fotodienst nog een kans te geven met nieuwe familiefoto’s van onder andere Thanksgiving.
Hij uploadde 70GB aan foto’s via de Mac-app, maar bij het openen van zijn iPad met iCloud-fotobibliotheek ging het mis. De foto’s bleven maar laden en bij het openen van de Mac-app, zag Hackett dat veel albums gedupliceerd werden. Veel van deze albums waren leeg en zijn ontstaan uit eerder verwijderde iCloud-gegevens. Sommige van deze lege albums overschreven zijn goed gevulde albums van meer dan 1800 foto’s, waardoor er bergen aan foto’s verloren zijn gegaan. Hieruit blijkt dat toch niet alles echt verwijderd wordt zodra je besloten hebt om iCloud-fotobibliotheek uit te schakelen.
Foto’s voor Mac niet handig voor offline back-ups
Het is met de Mac-app in combinatie met iCloud-fotobibliotheek ook niet zo eenvoudig om een offline back-up te maken van foto’s die je niet per se op je iPhone bij je wil houden. Het vroegere iPhoto kon je makkelijk gebruiken om foto’s in te bewaren die je om wat voor een reden dan ook niet definitief wil verwijderen, maar die je ook niet 24/7 bij je hoeft te hebben.
In de de nieuwe Mac-app worden alleen foto’s die je handmatig importeert vanuit bijvoorbeeld je bureaublad niet direct naar iCloud gestuurd. Maak je dan een album aan en plaats je daar deze foto’s in, dan wordt er een leeg album naar iCloud geüpload. Waarom kan ik niet kiezen welke albums wel of niet naar iCloud geüpload worden? Albums worden automatisch geupload met iCloud, ongeacht welke foto’s erin staan. Het is ook niet zichtbaar welke foto’s er nu wel en niet in iCloud staan. Een simpel wolkje om dit aan te geven was voldoende geweest. Een Mac is bij uitstek geschikt om zaken zoals Foto’s te back-uppen dankzij de grote hoeveelheid opslag. In de Foto’s-app is dit echter lang niet zo handig.
Mijn Fotostream: achtergestelde broertje
Dan is er nog de vreemde eend in de bijt dat Mijn Fotostream heet. Voordat Apple iCloud-fotobibliotheek introduceerde, kon je foto’s synchroniseren met Mijn fotostream. Volgens Apple is Mijn fotostream vooral handig voor apparaten waar iCloud-fotobibliotheek niet beschikbaar is. Dit geldt voor toestellen met iOS 7 of lager. Met Mijn fotostream worden recente foto’s naar iCloud gestuurd en gesynchroniseerd met al je apparaten. In feite doet dit dus hetzelfde als iCloud-fotobibliotheek, met het verschil dat alleen de laatste 30 dagen bewaard worden met Mijn fotostream.
Een combinatie van iCloud-fotobibliotheek en Mijn fotostream werkt echter zeer onprettig, omdat er geen aparte map met Mijn fotostream-foto’s aangemaakt wordt. Hoe kan ik nu zien welke foto’s ik precies in Mijn fotostream geplaatst heb? Het is daarom het beste om te kiezen voor Mijn fotostream óf iCloud-fotobibliotheek. Alleen loop je op dat moment tegen een ander probleem aan: de Apple TV (ook de nieuwste generatie) kan alleen maar werken met Mijn fotostream. Als je dus kiest voor enkel en alleen iCloud-fotobibliotheek, dan zul je voor een andere manier moeten kiezen om foto’s via je Apple TV te bekijken.
Het is te hopen dat Apple de wirwar aan opties en onduidelijkheden met iCloud-fotobibliotheek, de Mac-app en Mijn fotostream in de nabije toekomst oplost. Op dit moment kunnen de systemen van Apple voor grote problemen zorgen, helemaal met hele grote fotobibliotheken. Ook het offline back-uppen van foto’s op de Mac gaat met de nieuwe Foto’s-app lang niet zo makkelijk als met het oude vertrouwde iPhoto. Gelukkig kunnen we voorlopig deze oudgediende nog blijven gebruiken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
iCloud
Alles over iCloud, de online opslagdienst van Apple waarmee je apps kunt synchroniseren en bestanden kunt opslaan. Maar iCloud biedt meer dan alleen online opslag en synchronisatie. Met de betaalde iCloud+ dienst krijg je extra functies, zoals het verbergen van je e-mailadres en privédoorgifte. Je kunt 5GB tot 12TB iCloud-opslag krijgen. Al onze belangrijke informatie over iCloud op een rijtje!
- Alles over iCloud
- iCloud+, de betaalde versie van iCloud met extra functies
- Alles over iCloud Drive
- Storing bij iCloud? Zo vraag je de status op
- Documenten synchroniseren in iCloud
- iCloud Fotobibliotheek gebruiken
- iCloud Muziekbibliotheek gebruiken
- Beveiliging van iCloud-gegevens
- iCloud-opslagruimte delen met gezin
- iCloud-account beheren
- iPhone en iPad backuppen op iCloud
- iCloud-sleutelhanger voor opslaan van wachtwoorden
- Gezinswachtwoorden in iCloud-sleutelhanger
- Privédoorgifte in iCloud: veiliger browsen
- iCloud-opslag uitbreiden (prijzen en meer)
Reacties: 35 reacties