De iPad Pro heeft een A9X-processor met een 12-core GPU, maar heeft geen L3-cache. Als dit voor jou abracadabra is, moet je zeker niet op Anandtech kijken, waar ze een complete analyse hebben gemaakt van de processor in de iPad Pro.

De A9X is gemaakt op een 16nm FinFet-procédé van TSMC. Het ontbreken van L3-cache is daarbij verrassend, omdat het bij andere processoren van Apple wel het geval is. Het opvallendst noemt Anandtech de afwezigheid van L3-cache (een kleine hoeveelheid geheugen die in de A7, A8 en A9 voorkwam, dat voorkomt dat de CPU en GPU het hoofd-systeemgeheugen moeten raadplegen).
Geen L3-cache
Anandtech denkt dat er meerdere verklaringen mogelijk zijn, waarom Apple niet voor L3-cache heeft gekozen. Het zo te maken kunnen hebben met een grotere L2-cache, sneller LPDDR4-geheugen of een bredere 128-bit geheugenbus. Die zouden al zodanige snelheidsverbeteringen veroorzaken waardoor er geen L3-cache meer nodig is.
De afwezigheid van L3-cache heeft in ieder geval weinig effect op de prestaties van de A9X, want die zijn gewoon goed. Vooral grafisch presteert de iPad Pro erg goed en dat is te danken aan de GPU. Ten opzichte van de A9 in de iPhone 6s is het aantal cores in de GPU van de iPad Pro verdubbeld van 6 naar maar liefst 12! Apple heeft voor de GPU gebruik gemaakt van de Imagination Technologies PowerVR Series 7XT, waarvan de kloksnelheid moeilijk is vast te stellen.
iPad Pro sneller dan MacBook
Anandtech baseert zich op een foto die is gemaakt door Chipworks. Apple geeft zelf namelijk geen details over de processors die ze gebruiken. Uit benchmarks bleek eerder al dat de iPad Pro beter scoort dan de iPhone 6s en zelfs beter dan een MacBook uit 2015. De twee Twister-kernen van de A9X draaien op een kloksnelheid van 2,26 GHz.
Het klinkt allemaal erg veelbelovend, maar door iOS is de iPad Pro toch niet te vergelijken met de computer die je op je bureau hebt staan (of op je schoot hebt liggen).
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
iPad Pro
De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-/13-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2024.

Heel apart! Zo’n prestaties zonder L3 cache is interessant. Wellicht dat andere bandbreedtes goed genoeg zijn
En dat zijn echt 12 volledige core’s s? Lijkt mij eerlijk gezegd een beetje sterk.
Klinkt eigenlijk best logisch met 12 GPU cores en slechts 2 CPU cores 😄. Roept alleen wel de vraag op welke processorkracht de benchmarks die de A9X tot ‘winnaar’ uitriepen nou precies hebben gemeten…
Biedt Metal inmiddels wel ook de mogelijkheden op iOS die OpenCL al jaren op OS X biedt om al die GPU rekenkracht ook voor andere dan puur grafische doeleinden te gebruiken?
Anders is de grote iPad voor niet-grafische ‘pro’fessionele apps imho toch een beetje als een twin-engine auto met een vette Ferrari V12 èn een bescheiden Fiat tweecilindertje aan boord, waarin je uitsluitend op de pk’s van het Fiat motortje je rondjes rijdt op een circuit 😉
Het antwoord op je vraag staat in feite op de foto. De GPU cores hebben “Shared GPU Logic”, delen dus samen (een groot deel van) de logica, terwijl de CPU cores elk hun eigen afzonderlijke logica hebben (die daardoor niet apart op de foto staat).
Een GPU core is en kan dus zeker niet 1:1 hetzelfde als een CPU core. ’t Is een beetje als het aloude onderscheid tussen SIMD en MIMD multiprocessing (al zullen er vast nog wel meer verschillen zijn, in de instructiesets bv).
Grafische bewerkingen, waar de GPU uiteraard voor bedoeld is, lenen zich heel vaak uitstekend voor het eerste: op veel verschillende beeldgegevens (MD: Multiple Data, bv afzonderlijke pixels) moet steeds dezelfde bewerking (SI: Single Instruction) worden uitgevoerd.
De cores van de CPU kunnen (en zullen vaak) juist met heel verschillende acties (MI: Multiple Instructions) èn verschillende data (MD: Multiple Data) bezig zijn. Denk bv alleen maar ’s aan het split screen draaien van verschillende apps: dan zou prima de ene app op de ene CPU-core kunnen draaien, en de andere app op de andere core…