Opinie: Waarom de iPhone geen USB-C-aansluiting heeft (en liever ook niet moet krijgen)

Gaat Apple voor de iPhone ooit overstappen op USB-C, de nieuwe standaardpoort voor Android-toestellen? Die kans is nog steeds niet zo groot.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

HTC kondigde vorige week nieuwe toestellen aan. In navolging van Apple besloten ze ook de koptelefoonaansluiting te schrappen. Maar wat ons vooral opviel was de forse USB-C-aansluiting op deze nieuwe toestellen, die bedoeld is voor het aansluiten van oplaadkabels en oordopjes. Dat riep bij ons meteen de vraag op: hoe staat het er eigenlijk voor bij Apple? Waarom heeft de iPhone nog geen USB-C-aansluiting en moeten we dat eigenlijk wel willen?


HTC USB-C-aansluiting op HTC U Ultra.

Bijna een jaar geleden schreven we ook al dat de iPhone voorlopig geen USB-C-poort zal krijgen. Inmiddels zijn we een jaar verder en is er heel wat veranderd. Apple is bij de MacBook Pro volledig overgestapt op USB-C-poorten, Samsung is ondertussen ook overstag (met de Galaxy Note 7) en er zijn steeds meer smartphonefabrikanten die voor USB-C-only kiezen, waarbij je voor het aansluiten van oordopjes bent aangewezen op USB-C (of Bluetooth).

In 2012 was er nog geen USB-C

Waarom Apple ooit gekozen heeft voor de Lightning-aansluiting is makkelijk te beantwoorden: toen de iPhone 5 in 2012 op de markt kwam bestond USB-C nog niet. De specificaties voor USB-C werden pas twee jaar later vastgelegd. Het zou de ontwikkeling van de iPhone jaren hebben vertraagd als Apple had moeten wachten op het USB Implementers Forum.

Daarnaast speelt mee dat Apple met Lightning veel meer controle heeft over de accessoires die je kunt aansluiten, dankzij in eigen beheer ontwikkelde chips. Apple had natuurlijk kunnen kiezen voor mini-USB of micro-USB, maar ontwikkelde zelf iets. Achteraf is het maar goed dat Apple niet is overgestapt op een USB-variant uit die tijd, want het zou maar een tijdelijke oplossing zijn geweest. Steeds meer Android-toestelmakers stappen nu over naar de nieuwere variant USB-C. Met Lightning ontwikkelde Apple een aansluiting waar ze jarenlang mee vooruit kunnen, zonder afhankelijk te zijn van externe partijen.

De enige partij die Apple nog dwars kan zitten is de Europese Commissie. Die wil vanaf 2017 (dit jaar dus) een universele aansluiting voor telefoons invoeren. In 2009 schaarde Apple zich al achter een dergelijk voorstel, maar besluitvorming ging zo langzaam dat de destijds gekozen oplossing (micro-USB) inmiddels alweer achterhaald is. Bovendien was lange tijd onduidelijk of fabrikanten de aansluiting zelf moeten aanpassen, of een adapter mogen meeleveren.

Volgende iPhone met USB-C? Nou nee…
De kans is niet zo groot dat Apple bij de iPhone vrijwillig overstapt naar USB-C, tenzij ze daartoe worden gedwongen. De Lightning-aansluiting die ze zelf hebben ontwikkeld is symmetrisch, digitaal, aanpasbaar aan nieuwe standaarden en klein genoeg om heel dunne iPhones te maken. USB-C-aansluitingen zijn fysiek groter, zoals bij de HTC-smartphones te zien is. Apple kan Lightning aanpassen voor nieuwe functies, zonder op het USB Implementers Forum te hoeven wachten. Apple heeft 10 jaar met de 30-pins adapter gedaan en kan nog makkelijk tot 2022 door met de Lightning-aansluiting. Misschien wel langer, als ze niet door wetgeving worden gedwongen om iets anders te doen.

Dat Apple bij de MacBooks heeft gekozen voor USB-C wil niet zeggen dat het ook de standaard wordt op de iPhone. Bij MacBooks spelen heel andere overwegingen. Er is bijvoorbeeld ruimte voor 4 poorten, die fysiek ook iets groter mogen zijn. Apple werkte mee aan het ontwikkelen van USB-C en ze zouden ook kunnen meewerken aan een kleinere variant van USB-C voor mobiele apparaten, maar het blijft voor Apple voorlopig aantrekkelijker om vast te houden aan Lightning. Lightning is zo gangbaar geworden, ook voor externe fabrikanten van accessoires, dat Apple’s keuze eigenlijk voor niemand problemen oplevert.

Bekijk ook

USB-C aansluiting

Waarom de iPhone voorlopig geen USB-C-poort krijgt

USB-C heeft veel voordelen, maar Apple zal het voorlopig niet gebruiken in de iPhone. In dit artikel lees je waarom.

Reacties: 28 reacties

  1. Hoop het niet, al is het maar vanwege de grote hoeveelheid kabels die ik rond heb zweven overal haha

  2. Gôh, lightning geïntroduceerd in 2012 en de iPhone in 2007.
    Dat betekent dat ‘ie maar vijf jaar een 30-pens dock connector heeft gehad, en we nu weer vijf jaar verder zijn.
    Héél mooi moment dus juist om over te stappen! 😋

  3. In de toekomst zal het gewoon draadloos worden, net zo makkelijk. En verbinding net een computer via Bluetooth of een toekomstige andere techniek.

  4. @Ferryman: 30-pins dock bestond al op iPods enz. Aansluiting zelf is ouder dan de iPhone.

  5. Origineel geplaatst door Ferryman
    Gôh, lightning geïntroduceerd in 2012 en de iPhone in 2007.

    Dat betekent dat ‘ie maar vijf jaar een 30-pens dock connector heeft gehad, en we nu weer vijf jaar verder zijn.

    Héél mooi moment dus juist om over te stappen! 😋

    En de lightning is een klein formaat dus deze kan veel langer mee, slecht argument dus.

  6. Origineel geplaatst door Paul
    In de toekomst zal het gewoon draadloos worden, net zo makkelijk. En verbinding net een computer via Bluetooth of een toekomstige andere techniek.

    In de toekomst wordt t bij apple toch het echte draadloos opladen en niet t op een matje moeten leggen

  7. Apple zal niet overstappen na usb c voor de iphone ook al zal de eu dit verlichten, ze geven er dan gewoon een klein adaptertje bij klaar.

  8. Origineel geplaatst door Ferryman
    Gôh, lightning geïntroduceerd in 2012 en de iPhone in 2007.
    Dat betekent dat ‘ie maar vijf jaar een 30-pens dock connector heeft gehad, en we nu weer vijf jaar verder zijn.
    Héél mooi moment dus juist om over te stappen! 😋

    30-pins heeft ruim 10 jaar bestaan, dus (zoals ik in het artikel zeg) Lightning kan nog wel tot 2022 mee. Waarschijnlijk zelfs langer, omdat het ‘by design’ meer toekomstbestendig is gemaakt. Dat Apple bij de iPhone voor 30-pins koos was noodgedwongen, er was op dat moment nog niets anders.

  9. @yukhalilsel: Dus??
    Op de iPad heeft hij juist nog korter dienst gedaan, dus kun je net zo ‘logisch’ beredeneren dat daarvoor ligtning zelfs al ver over z’n houdbaarheidsdatum heen is – zeker gezien de pro-pretenties die Apple daarmee heeft… Maar ook dáár gaat dit artikel helemaal niet over, iPad net zo min als iPod. Het gaat expliciet over de iPhone.

    Dat is juist m’n punt, dit soort redeneringen kun je alle kanten mee op, afhankelijk van bij welke (i)device je ’t ijkpunt legt 🤔

    Kortom allemaal non(sens)-argumenten – ja, ook de mijne 😇

    Enige steekhoudende argument is imho de regelgeving, en dan niet zozeer vanwege de letter van de wet maar juist de geest ervan: één type aansluiting voor alle vergelijkbare mobiele apparaten, daar hebben we allemaal voordeel van. Apple blijft weer nodeloos vasthouden aan zijn eigen ‘standaard’ als ze lightning nog langer handhaven, extra bizar gezien dit ook in het artikel genoemde feit:

    Apple werkte mee aan het ontwikkelen van USB-C …

    _

    Het verhaal over de ‘forse’ aansluiting is trouwens wel erg kort door de bocht, omdat dat voorbij gaat aan de aansluitingen en contactpunten op een (vrouwelijke) lightning-aansluiting: die zitten aan de buitenkant waar ze bij USB-C aan de binnenkant zitten en hebben óók gewoon ruimte nodig in de iPhone. Het verschil in netto-ruimtegebruik is dus nagenoeg nihil, vergelijk alleen de uitsparing in de behuizing maar ’s tussen iPhone en MacBook en je zult ’t zien…
    _

    @Gonny van der Zwaag: Zoals gezegd: ik dacht dat ’t artikel over de iPhone ging, dat is tenminste wat de kop suggereert, en niet de iPod 😉

  10. Ik denk dat Lightning de laatste fysieke aansluiting zal zijn op de iPhone. De komende jaren is de techniek voor volledig draadloos opladen af en is een fysieke aansluiting niet meer nodig.

  11. Gewoon alles USB-C ! Hoe eenvoudig kan het zijn? Hoeft niemand meer te zeuren over aansluitingen. Wat de fysieke aansluiting betreft gaan we hier (hopelijk) toch naar toe met alle apparatuur, van alle merken.

  12. Ik vind dat nogal gemakkelijk over het feit wordt heen gestapt dat deze telefoon ook geen normale koptelefoon aansluiting meer heeft. Toen het niet meer in de iPhone 7 zat was de wereld te klein en ‘zouden ze veel aandeel gaan verliezen’ maar anderen volgen dus toch…. Dus wellicht is die stap helemaal niet zo dom geweest zoals velen zeiden.

  13. Het overstappen naar USB-C zou raar zijn, als Apple dit inderdaad zou overwegen. Zoals velen hier al zeiden zijn kabeltjes binnen een paar jaar overbodig omdat de technologie voor draadloos opladen al reeds vergevorderd is.

    Apple gaat zich niet bezig houden met een overstap naar USB-C als ze binnen een paar jaar de Lightning-poort ook “uit” de iPhone’s schrappen, net zoals de headphone-aansluiting die ze uit de iPhone schrapten.

    Begrijp dat ze dit niet zonder reden doen. Apple kijkt graag naar de toekomst, dit is al zo vanaf 2007. Toen de eerste iPhone aangekondigd en verkocht werd…

  14. Origineel geplaatst door Paul
    In de toekomst zal het gewoon draadloos worden, net zo makkelijk. En verbinding net een computer via Bluetooth of een toekomstige andere techniek.

    Origineel geplaatst door Eric
    In de toekomst wordt t bij apple toch het echte draadloos opladen en niet t op een matje moeten leggen

    En dat zal ons zeker goed doen wat betreft straling.
    En kom nou niet met hoe we nu al blootgesteld worden aan straling……
    Want het is een optel som…..

  15. Mensen die zo hard roepen dat USB c beter is, vergelijk deze poorten eens. Dan ben je blij dat je lightning hebt. De iPhone zou gewoon dikker moeten worden voor c.

  16. @Jonas: Hoe stel je dat draadloos laden voor ? Het handige van het per kabel opladen is nou juist dat je de telefoon nog kan oppakken. Met draadloos wordt dat heel lastig. Hoe mooi die techniek ook is, opladen met 20 cm lucht er tussen is voorlopig nog een illusie en gaat wellicht nooit werken. De kabel zal voorlopig nog wel blijven.

  17. Ik snap niet zo goed waarom ze bij de MacBooks over zijn gestapt op USB C de vorige aansluiting was juist zo geweldig omdat hij los schoot als je er per ongeluk tegen aan liep. Dat mis ik wel bij mijn nieuwe macbook.

  18. Nee, waarom zou Apple zich aanpassen aan de standaard als ze ook license fees kunnen innen voor hun eigen standaard? Sorry maar geen enkel argument in dit stuk houdt stand. Geen enkel.

  19. 1) Ja, draadloos heeft ook mijn voorkeur. Bij MIDI-toetsenborden (bij muziek maken dus) is de vertraging dan ergerlijk. Zou die bij Bluetooth 5 aanvaardbaar zijn?

    2) Voor een USB-C aansluiting hoeft het apparaat niet /overal/ dikker te zijn. Waar een wiG is, is een weg…

  20. Hoe zal dat gaan met draadloos opladen. Want continu opladen terwijl de telefoon al vol zit is toch ook niet goed. Of zullen we hier weer een knop voor krijgen om het aan of uit te zetten.

  21. @Daan: Doe eerst ’s zelf wat je predikt en kijk nu ’s wél goed, dan zie je dat je onzin verkondigt…
    Ik héb ze vergeleken, op 5S en MacBook, en zie juist dat het verschil nihil is.

    Heb het al geschreven, maar herhaal ’t speciaal voor de tragen van begrip nog één keer: de benodigde uitsparing in de behuizing voor de aansluiting – dus niet alleen voor ’t stekkertje – van 5S en MacBook is exact even groot, omdat voor lightning de contacten in de connector bovenop de dikte van de stekker komen waar ze er bij USB-C binnen vallen! Effectieve ruimtewinst van lightning: 0,0 – of je moet in nanometers meten 😝

  22. @marco: je kunt hier hele handige verloopstukjes voor halen met magnetische koppeling naar je macbook. Aanrader 🙂

  23. Ik hoop dat Apple toch gewoon overstapt op USB-C. Ik zie geen enkel voordeel van lightning ten opzichte van USB-C.

    Boeien dat de iPhone dan één millimeter dikker is. Het zal accessoiremakers wel stimuleren om producten te maken, omdat alle smartphones er mee kunnen werken. De kabels zullen goedkoper worden. Je kunt makkelijker iemand anders z’n kabel gebruiken.. kom maar op met USB-C.

    We moeten niet iets willen houden omdat het al zo is. Waar is de innovatieve Apple gedachte?

  24. @jj: ik heb alles van apple en usb c is niet nodig. de lightning is slank, klein en makkelijk, die zou standaard moeten worden in plaats van die dikke usb die traag is in vernieuwen

  25. @Mick: Bedankt !!

  26. De Lightning-aansluiting die ze zelf hebben ontwikkeld is symmetrisch, digitaal, aanpasbaar aan nieuwe standaarden en klein genoeg om heel dunne iPhones te maken.

    1) USB-C is ook symmetrisch.
    2) Lightning is digitaal…. duh. Net zoals zo’n beetje elke type connector sinds 2000.
    3) Aanpasbaar aan nieuwe standaarden. Nee, USB-C niet. Hoe kan een de USB-C connector dan ook worden gebruikt thunderbolt, display port, enz?
    4) Klein. Als je ze eens tegen elkaar houd is het verschil minimaal. Terwijl USB-C veel meer pinnen heeft.

    Maar…. USB-C is ontworpen met wat meer flexibiliteit, heeft meer en snelle data lijnen en kan veel meer stroom leveren (voor o.a. sneller opladen).

    Veel concepten zijn hetzelfde, maar Lightning is een soort USB-C light variant. (Daarom zal het ook wel light-ning heten.)

  27. Dus, USB-C in de iPhones, de iPhone wordt iets dikker, waardoor de camera er gewoon in past en er een normale batterij in kan. Ik zeg win-win-win…

  28. maar niemand vraagt zich af of ze in Brussel nu echt niets beters te doen hebben.