Waarom jouw regenmelding-app de afgelopen dagen er flink naast zat

Misschien is het je de afgelopen dagen opgevallen: jouw buienradar- of regenmelding-app zat er geregeld naast. Dacht je dat je zonder regenpak de deur uit kon, haal je alsnog een nat pak.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Onstuimig weer

Niet alleen jij worstelt met het onvoorspelbare weer, ook de buienvoorspellers hebben het er maar moeilijk mee, zo achterhaalde de Volkskrant (via Blendle, €). Volgens Maurice Middendorp van Buienradar zijn onweersbuien moeilijk te zien in weermodellen. Er zijn namelijk twee soorten neerslag: de ene is goed te voorzien omdat de regen meedrijft op de wind. Maar er is ook een type neerslag dat uit het niets opduikt en juist die regen is de afgelopen dagen veel gevallen. Het lukt de regenapps (of eigenlijk de weermannen en -vrouwen van de meteorologische diensten) daardoor niet goed om juiste verwachtingen te scheppen. “Een onweersbui kan vanuit het niets in vijf minuten ontstaan.”


Als het ergens hevig regent wil dat bovendien nog niet zeggen dat het in een plaats verderop ook bij bakken uit de lucht komt. De Volkskrant achterhaalde dat er in Nederland maar twee grote neerslagradars zijn: in De Kooi in de kop van Noord-Holland en in het Gelderse Herwijnen. Daardoor verschijnt plotselinge regen niet altijd op het scherm in de app. En als je regenmelding-app aangeeft dat er de hele dag geen regen wordt verwacht, kan er tóch plaatselijk iets vallen. De regenvoorspellers nemen ook gegevens mee van regenradars in de buurlanden, maar het duurt wel even (5 minuten) voordat die waarnemingen zijn verwerkt. “Sneller zou te veel rekenkracht vragen”, aldus Middendorp.

Regenbui met paraplu

Zo kan het ook gebeuren dat een verwachte regenbui uiteindelijk erg blijkt mee te vallen. Om de buien voortaan beter in kaart te kunnen brengen, proberen meteorologen de realtime bliksemactiviteit beter weer te geven in de app. En door combinaties te maken van meer gegevens en modellen moet het uiteindelijk steeds beter worden.

Toch raadt Sander Tijm, expert weermodellen bij het KNMI, aan om gewoon ook even zelf uit het raam te kijken wat voor weer het is. Een app kan niet alles.

Bekijk ook
Deze regenapps waarschuwen voor een nat pak

Deze regenapps waarschuwen voor een nat pak

Het regent! Welke iOS apps houden je droog? Deze regenapps voor iPhone en iPad sturen notificaties als er een regenbui aankomt en laten met grafieken zien wanneer de bui op z’n hevigst is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 03 juni: In een eerdere versie van dit artikel werd het onjuiste 'voorspelling/voorspellen' gebruikt. Dit is nu aangepast.

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.