Twee jaar geleden schreven we op iCulture over de introductie van de Nederlandse wachtwoordenapp Vaulteq. Het belangrijkste onderscheid tussen deze dienst en soortgelijke wachtwoordenapps op iPhone en iPad is dat jouw gegevens op Nederlandse servers opgeslagen worden, waardoor je data beter beschermd is. Nu blijkt dat de app minder succes heeft dan gehoopt, waardoor de ontwikkelaars genoodzaakt zijn om de dienst te staken. Het is een goede waarschuwing dat wachtwoordenapps er zomaar mee kunnen stoppen, vooral de kleinere en minder gebruikte apps.
Wachtwoordenapp Vaulteq stopt
Op de website laat Vaulteq weten dat het bedrijf per 28 februari 2019 haar deuren sluit. Alle lopende bundels worden per direct stopgezet. Als reden geeft het bedrijf aan dat er simpelweg niet genoeg geld verdiend werd. Vaulteq was gratis te gebruiken, maar voor meer opties moest je betalen. Vaulteq is nog tot 28 februari te gebruiken. Mocht je daar een account hebben, dan kun je via deze link je gegevens exporteren en overzetten naar een andere app. Na het inloggen klik je op Exporteer kluis naar bestand. Je vindt de optie onderaan bij Geavanceerd.
Wake-up call voor gebruik wachtwoordenapps
Het stopzetten van de dienst is meteen een goede wake-up call voor gebruikers van wachtwoordenapps. Er zijn allerlei verschillende diensten die jouw wachtwoorden op een veilige manier voor je bewaren. Toch moet je je bedenken dat wachtwoordenapps er ook zomaar mee kunnen stoppen, vooral de wat minder bekende apps. Bij 1Password en LastPass zal dat niet zo snel gebeuren, maar bij de wat meer obscure en onbekende apps moet je je afvragen of het gebruik wel verstandig is.
Een andere goede manier is om je gegevens niet alleen in een wachtwoordenapp op te slaan, maar bijvoorbeeld ook in iCloud-sleutelhanger. Zo heb je altijd een backup mocht er iets met jouw wachtwoordenapp gebeuren.
iCulture-lezer Gerard tipte ons dat je ook zelf een wachtwoordmanager kunt hosten op een door jezelf beveiligde omgeving, bijv. Azure. Hij raadt aan om een open source-variant te nemen, zodat buitenstaanders kunnen vaststellen of het veilig is. Bijvoorbeeld Opama.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Vernieuwde Mail-app dit voorjaar naar Mac en iPad' (maar niet voor iedereen) (20-01)
- Carrot Weather heeft nu een CarPlay-app: navigeren met het weer (als je ervoor betaalt) (16-01)
- Locatiegegevens van gebruikers populaire Nederlandse apps op straat: dit is er aan de hand (15-01)
- Nieuw in WhatsApp: camera-effecten, sneller reacties versturen en meer (15-01)
- BMW's nieuwe iDrive-systeem zet een stap achteruit in CarPlay-ondersteuning (14-01)
Reacties: 1 reacties