Apple Pay met toegangscode gebruiken.

Vanaf iOS 16.1 kun je de Wallet-app weggooien

Een van de apps die je ongetwijfeld wel eens gebruikt is de Wallet-app (voorheen Passbook). In iOS 16.1 krijg je de mogelijkheid om deze app voor klantenkaarten, tickets en dergelijke te verwijderen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Binnenkort: Wallet-app verwijderen

De Wallet-app wordt behalve voor klantenkaarten ook gebruikt voor Apple Pay – en het lijkt erop dat dit nu precies het pijnpunt is. Volgens 9to5Mac, die het kunnen verwijderen van de Wallet-app in de code ontdekte, heeft het te maken met antitrustzaken rondom Apple Pay. Zo ligt Apple in Europa onder vuur omdat de NFC-chip in de iPhone niet mag worden gebruikt voor andere betaalmethoden. Afgelopen juli spande een advocatenkantoor een rechtszaak aan tegen Apple omdat je verplicht bent om Apple Pay te gebruiken als je betalingen op de iPhone en Apple Watch wilt aanbieden.


Apple heeft in iOS 16 eerder al aanpassingen gedaan om in te spelen op deze klachten. Zo wordt het in iOS 16 mogelijk om webbrowsers van derden samen te laten werken met Apple Pay. Ook heeft Apple ‘Tap to Pay’ aangekondigd, als een manier om de iPhone als betaalterminal te gebruiken. Verder is het sinds de beta’s van iOS 16 mogelijk om de Zoek mijn-, Gezondheid- en Klok-app te verwijderen.

Apple Pay-betaling

iOS 16.1 is nog niet te installeren. Apple heeft alleen de iPadOS 16.1 beta uitgebracht voor de iPad, samen met een officiële bevestiging dat iPadOS dit jaar iets later komt. Dit betekent dat je over een paar weken al iOS 16 kunt installeren, terwijl je wat langer zult moeten wachten op iPadOS 16.1. Het leuke is dat je uit iPadOS 16.1 nu al kunt afleiden wat er later dit jaar voor de iPhone aan komt en het verwijderen van de Wallet-app is daarbij nieuw. Dit betekent overigens wel dat sommige functies niet meer zullen werken, waaronder Apple Pay. Gebruikers zullen dan een melding krijgen dat ze de Wallet-app uit de App Store moeten downloaden. Het verwijderen van standaardapps is overigens al sinds iOS 10 mogelijk.

Bekijk ook

Wallet op de iPhone gebruiken.

Apple Wallet: de handige app voor klantenkaarten, tickets en meer

Apple Wallet is Apple’s digitale portemonnee voor klantenkaarten, tickets, kortingsbonnen en andere pasjes. Welke apps zijn er voor Wallet, wat zijn de mogelijkheden en op welke apparaten werkt Wallet? In deze uitleg lees je alles.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiële release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16 nieuwe functies.

Reacties: 9 reacties

  1. Het is me eigenlijk niet duidelijk waaróm iemand de Wallet zou willen verwijderen. Het is juist door Apple Pay en in combinatie met de Apple Watch één van mijn meest gebruikte en gewaardeerde apps!

  2. Het zou fijn zijn als de Wallet app ook klantenkaarten kunnen toevoegen zonder third party app zoals Pass4Wallet en dat miss nu. ik moet altijd handmatig invullen en het design vind ik ook lelijk.

  3. @Macaanzee:

    Nou ik zou het handig vinden op B.V. mijn iPad daar hoef ik geen pasjes op te hebben maar nu krijg je toch steeds de melding dat niet alles is ingesteld.

  4. Nu nog even een api voor NFC en ontwikkelaars kunnen alternatieven maken voor Wallet. Benieuwd of Apple dit doet. Zo niet, dan zal (hopelijk) de volgende EU-rechtszaak volgen.

  5. De Wallet app gaat er van zijn levensdagen niet af, de meeste handige en veilige app om mee te betalen via Apple Pay. 

    @iculture misschien even een poll uitzetten hierover.

  6. Het advocatenkantoor zal dit alleen maar doen voor eigen gewin. Ik begrijp werkelijk nog niet dat een bedrijf aangeklaagd kan worden voor functionaliteit die 1-op-1 verbonden is aan het besturingssysteem.

    Ik kan mijn jumbo zegels ook niet bij AH inleveren.
    Een benzineauto rijdt toch ook niet op diesel?
    Kortom, als gebruiker kies je voor een systeem of product met bepaalde functionaliteit en beperkingen.

    Straks wordt Apple nog verplicht om Android beschikbaar te maken op een iPhone 😱. Het zou niet gekker moeten worden.

  7. @Nowy: Ik krijg op mijn iPad geen melding hoor ?

  8. Origineel geplaatst door Nowy
    Het zou fijn zijn als de Wallet app ook klantenkaarten kunnen toevoegen zonder third party app zoals Pass4Wallet en dat miss nu. ik moet altijd handmatig invullen en het design vind ik ook lelijk.

    Dat ligt meer aan de zaak (winkel, keten) die de klantenkaart aanbiedt dan aan Apple.

    Ikea Family kan je native toevoegen aan Apple Wallet, Rituals ook. En bijvoorbeeld Flying Blue (KLM/Air France) is vorig jaar afgestapt van fysieke pasjes en doet nu alleen nog de pasjes via Apple Wallet / Google Wallet en hun eigen apps. En zo zijn er nog wel een aantal winkels of programma’s die ofwel via de website een .pkpass bestand laten downloaden, ofwel een “add to Apple Wallet” knopje hebben in hun mobiele app.

  9. Dit betekent overigens wel dat sommige functies niet meer zullen werken, waaronder Apple Pay. Gebruikers zullen dan een melding krijgen dat ze de Wallet-app uit de App Store moeten downloaden

    is het nou wel of nou niet te gebruiken? 2 zinnen die elkaar tegenspreken…