Wat doet Apple als de FBI wint?
De zaak tussen Apple en de FBI is nog lang niet afgelopen, maar ondertussen wordt er wel druk gediscussieerd wat er kan gebeuren als één van beide partijen wint. ‘Kan Tim Cook in de gevangenis belanden?‘ is een vraag die we al eens hebben behandeld op iCulture. Daarbij gaat het alleen om de vraag of Apple bepaalde iPhones in strafzaken wil ontgrendelen. Interessanter is de vraag wat er gaat gebeuren als de FBI de zaak wint en Apple gedwongen wordt een achterdeur in iOS in te bouwen.
Lavabit: niet meewerken aan buitensporige verzoeken
Het antwoord komt van Ladar Levison, oprichter van Lavabit. Hij besloot de maildienst van Lavabit op te heffen, nadat de overheid ‘buitensporige’ verzoeken deed om toegang te geven tot gebruikersdata. De FBI wilde de private encryptiesleutel, om daarmee een man in the middle-aanval uit te voeren. het gebeurde vlak nadat NSA-klokkenluider Edward Snowden met zijn onthullingen in het nieuws kwam. Snowden gebruikte Lavabit voor privé e-mailverkeer. De dienst werd in augustus 2013 gesloten, omdat Lavabit niet wilde meewerken. Levinson adviseerde iedereen destijds met klem om niet langer gebruik te maken van diensten die fysieke banden met de Verenigde Staten hebben.
De brief met standpunten van Lavabit is op de website van Apple te vinden.
Onlogisch: Apple stopt met iPhones
Lavabit kon gemakkelijk stoppen, maar bij Apple liggen de zaken anders. De kans dat Apple besluit om helemaal te stoppen met iPhones is moeilijk voor te stellen. De oprichter van Lavabit ziet een direct gevaar voor het vertrouwen dat mensen in Apple hebben en in beveiligde diensten die op het iOS-platform worden aangeboden. Mensen zullen niet langer automatische beveiligingsupdates installeren, omdat ze bang zijn dat er een achterdeurtje of malware in zit. Terwijl die beveiligingsupdates juist zijn bedoeld om beveiligingsgaten te dichten. Het gevolg is dat iPhones op den duur minder goed beveiligd zullen zijn. Dat is slecht voor Apple en voor de Amerikaanse economie.
Maatregel 1: Apple maakt iOS nog veiliger
Apple riskeert boetes als ze niet meewerken in de FBI-zaak. Ondertussen zijn ze druk bezig om de beveiliging van iOS te versterken, zodat ze in toekomstige gevallen gemakkelijker medewerking kunnen weigeren. Omdat ze domweg niet over de benodigde gegevens beschikken en ook geen mogelijkheid hebben om een bepaalde tool te bouwen die de veiligheid ondermijnt.
Maatregel 2: Apple verhuist activiteiten naar landen buiten de VS
Een andere optie die Apple ongetwijfeld aan het overwegen is, is om activiteiten te verplaatsen naar landen buiten de VS. Dit kan zorgen voor een leegloop, als nog meer grote Amerikaanse bedrijven hun activiteiten gaan verplaatsen naar landen buiten de VS, omdat ze bang zijn voor reputatieschade als ze gegevens van hun gebruikers moeten onthullen.
Als de bedrijven hun operationele zaken buiten de VS parkeren, wordt het lastiger voor de autoriteiten om medewerking te krijgen. Silent Circle, maker van de Blackphone, verhuisde daarom al naar Zwitserland. Ook de beveiligde maildiensten ProtonMail en Tutanota opereren vanuit Europa, net als de chatdienst Telegram.
Het lijkt een opmerkelijke zet als het typisch Amerikaanse bedrijf Apple de activiteiten naar andere landen gaat verplaatsen. Maar zo vreemd is het niet: de productie van iPhones heeft Apple al uitbesteed aan China en voor belastingzaken kiezen ze een route via Ierland. Het onderbrengen van gebruikersdata buiten de VS is dan ook een kleine moeite. Wel jammer van al die milieuvriendelijke datacenters die Apple de afgelopen jaren op verschillende plekken in de Verenigde Staten heeft gebouwd (zie foto). Maar misschien zagen ze de bui al hangen: precies een jaar geleden werd bekend dat Apple nieuwe datacenters in Denemarken en Ierland zou bouwen.
Voor de Amerikaanse werkgelegenheid hoeft zo’n verplaatsing van activiteiten niet meteen impact te hebben. Voor het draaiend houden van een datacenter heb je niet veel personeel nodig en alle normale activiteiten zoals klantenservice kunnen nog steeds vanuit de VS plaatsvinden. De kans is dan ook klein dat we Tim Cook de koffers zien pakken om naar Ierland te vertrekken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Hier zijn 7 hoogtepunten uit de kwartaalcijfers FQ4 2024 (01-11)
- Apple's kwartaalcijfers FQ4 2024: recordomzet uit iPhones, maar ook meer iPads verkocht (31-10)
- Apple Intelligence vanaf april 2025 ook in de EU op iPhone en iPad (28-10)
- Apple test een bloedsuiker-app om diabetes te voorkomen (26-10)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 11 reacties