Apple Fitness+ trainer Jenn Lau

Gezondheid- en sportfuncties in watchOS 11 (en iOS 18): hiermee voel je je fitter!

Ontdek welke nieuwe functies voor sport en gezondheid Apple in 2024 gaat invoeren in watchOS 11 en en iOS 18. Dit zijn sportieve updates, met onder andere gelopen afstand tijdens een voetbalwedstrijd en een rustdag inlassen als je even niet zo fit bent.

In de software-updates van 2024 zitten weer heel wat nieuwe sport- en gezondheidsfuncties, die je helpen om gezonder en fitter te blijven. Traditiegetrouw zetten we de beste functies voor je op een rijtje. Sommige functies zijn alleen te vinden in iOS 18, terwijl er ook nieuwe functies bij zitten die in watchOS 11 wat meer tot hun recht komen. Zo zijn er meer mogelijkheden om de Conditie-app aan te passen aan je wensen en kun je voor elke weekdag een ander bewegingsdoel instellen. Ook wordt er vanaf nu rekening gehouden met zwangere mensen en kun je met de trainingsbelasting aangeven hoe zwaar een workout was. Genoeg redenen om je hiervoor in het zweet te werken!

#1 Wandelen en hiken

Of je het nu wandelen, bergwandelen of hiken noemt: er zitten in iOS 18 een paar mooie verbeteringen voor mensen die graag hun wandelschoenen aantrekken. Ten eerste kun je zelf wandelroutes aanmaken in Apple Kaarten, waarbij je zelf de tussenstops bepaalt. Deze route kun je opslaan en vervolgens zonder internetverbinding de weg vinden. Hou je meer van sportief wandelen in natuurparken, dan zijn de nieuwe hikeroutes iets voor jou. Deze zijn te vinden in de Nationale Parken in de Verenigde Staten en Japan. Na het zoeken van een wandelroute in een natuurpark kun je deze ook opslaan om offline te bekijken. Deze functies hebben we uitgebreider besproken in ons overzicht van Apple Kaarten in iOS 18.

Bekijk ook

Apple Kaarten in iOS 18 krijgt deze handige functies

Ook Apple Kaarten krijgt handige nieuwe functies in iOS 18. Helaas werkt het nog niet allemaal in Nederland en België. In dit artikel lees je alles over de nieuwe functies.

#2 Apple Fitness+ krijgt nieuw design

De fitnessdienst van Apple is nog steeds niet in Nederland en België beschikbaar en WWDC 2024 heeft daar helaas geen verandering in gebracht. De echte fans hebben al wel manieren gevonden om er toch gebruik van te maken, bijvoorbeeld door op één van je apparaten een Amerikaans App Store-account te gebruiken. Er is ook iets nieuws te melden over Fitness+: de app heeft een nieuw design gekregen. In het For You-tabblad krijg je activiteiten te zien op basis van jouw favoriete trainers, tijdsduur en muzieksmaak. Ook is er een nieuwe zoekfunctie waarmee je precies de juiste workout vindt.

Fitness Plus redesign

De afbeelding hierboven laat ook een andere wijziging in de interface zien, die je in meer apps zult tegenkomen: de zwevende menubalk bovenin het scherm. Daarmee heb je snel toegang tot verschillende secties binnen de app. Het redesign is te vinden in iOS 18, iPadOS 18 en tvOS 18. Bij het opstarten zie je bovenin het scherm een workout die je waarschijnlijk wel zal aanspreken. Daarnaast kun je op ontdekkingstocht gaan op het tabblad Explore of favoriete workouts bekijken op het tabblad Library. Op de iPhone vind je de aanbevelingen van Fitness+ naast het tabblad Overzicht, zodat je na het bekijken van je activiteiten en medailles meteen aan de slag kunt gaan met het vinden van een volgende, uitdagende workout.

Bekijk ook

Zo kun je Fitness+ in Nederland en België nu al proberen

Fitness+ is de nieuwe sport- en fitnessdienst van Apple. Het is nog niet officieel beschikbaar, maar met dit stappenplan krijg je Fitness+ toch werkend in Nederland, België en andere Europese landen.

#3 Trainingsbelasting

Een van de grotere verbeteringen is het feit dat de Apple Watch voortaan je trainingsbelasting (Training Load) berekent. Dit wordt gedaan op basis van je inspanning. Bij sommige sporten wordt de inspanning automatisch berekend op basis van je hartslag, tempo en andere factoren. Je kunt echter ook zelf aangeven hoe zwaar de inspanning was. Dit kan zowel op de Apple Watch als op de iPhone. Vervolgens kun je in grafieken kijken of je inspanning over de afgelopen 28 dagen hetzelfde is gebleven of is veranderd.

Trainingsbelasting op iPhone invoeren

Lees onze tip over Trainingsbelasting op de Apple Watch om er meer over te ontdekken.

Bekijk ook

Trainingsbelasting is nieuw in watchOS 11: dit houdt het in

Met Trainingsbelasting (Training Load) kun je vastleggen hoe zwaar een training is geweest. Zo werkt het!

#4 Vitals-app

Een andere vernieuwing is de gloednieuwe Vitals-app in watchOS 11. Met deze app check je snel allerlei lichaamswaarden. De Vitals-app toont een overzicht belangrijke gezondheidswaarden die de Apple Watch meet terwijl je slaapt. Het gaat om vijf metingen:

  • Hartslag
  • Ademfrequentie
  • Polstemperatuur
  • Saturatie
  • Slaapduur
Vitals-app

Je moet de Apple Watch minstens zeven nachten achter elkaar gedragen hebben, voordat de Vitals-app informatie kan tonen. Op basis daarvan geeft de Vitals-app een gemiddelde van de vijf metingen en in een grafiek zie je vervolgens of deze metingen binnen de normale waardes vallen, of dat er sprake is van een uitschieter. Je leest er meer over in onze gids over de Vitals-app.

Bekijk ook

Vitals-app in watchOS 11: dit kun je met de nieuwe Apple Watch-app van Apple

Vitals is een gloednieuwe standaardapp op de Apple Watch in watchOS 11. Met de Vitals-app check je snel een overzicht van enkele vitale functies, gemeten door je Apple Watch.

#5 Rustdag voor je activiteitenring

Voor het eerst kun je je trainingsring pauzeren, als je bijvoorbeeld door een blessure bent getroffen en even niet sporten kunt. Ook als je ziek in bed ligt, heb je waarschijnlijk moeite om je staandoel en trainingsdoel vol te maken. Kies je voor een pauze, dan kun je aangeven of dit alleen voor vandaag, deze week, de rest van de maand of een periode tot 90 dagen vanaf nu is. Je leest er meer over in onze tip over een rustdag voor je Apple Watch inlassen.

Bekijk ook

Rustdag voor je Apple Watch: zo werkt het pauzeren van je Apple Watch-ringen in watchOS 11

Kun je even niet sporten of bewegen, dan kun je vanaf watchOS 11 eindelijk je Apple Watch-ringen pauzeren. Je wordt dan niet meer aangemoedigd om te bewegen, zonder je records te verbreken.

#6 Bewegingsdoel aanpassen voor vandaag of per weekdag

De volgende verbetering is dat je voortaan per dag van de week je bewegingsdoelen kunt aanpassen. Zo kun je op dagen waarop je sportief bent een wat hoger calorieëndoel instellen, terwijl je in het weekend misschien wat rustiger aan wil doen. Ook kun je op dagen dat je je ziek voelt je activiteitendoelen voor vandaag tijdelijk wat lager instellen. Alles over je bewegingsdoel wijzigen op de Apple Watch lees je in onze tip.

Bekijk ook

Bewegingsdoel wijzigen op de Apple Watch: vanaf watchOS 11 per dag verschillend

Is je ingestelde bewegingsdoel op je Apple Watch veel te hoog? Heb je telkens moeite met het halen van je trainingsdoel? Lukt het maar niet om de twaalf staanuren per dag te halen of wil je juist meer uitdaging? Je kunt de doelen van de Activiteit-app op de Apple Watch op elk moment wijzigen. Wij leggen je in deze tip uit hoe je dat doet.

#7 Conditie-app aanpassen

Er valt nog veel meer aan te passen: je kunt in de Conditie-app voortaan zelf kiezen welke infoblokken je ziet. Vind je de medailles niet zo interessant, maar wil je wel je wekelijkse zwemafstand zien dan kan dat. De Conditie-app bestaat nu uit een soort widgets, die je zelf kunt kiezen en indelen.

Conditie-app aanpassen

Alles over de Conditie-app aanpassen lees je in onze aparte tip.

Bekijk ook

Conditie-app op de iPhone aanpassen: bepaal zelf wat je ziet

Vanaf iOS 18 kun je zelf de inhoud van de Conditie-app aanpassen. Je bepaalt zelf welke infoblokken interessant voor jou zijn.

#8 Aangepaste workouts in het zwembad

Houd je van zwemmen, dan heeft watchOS 11 ook iets te bieden. Je kunt nu aangepaste workouts maken, zodat je een trainingsplan kunt volgen. Hierbij geef je afwisselend aan hoe je inspanning en herstel wilt afwisselen. Het maken van deze trainingsplannen geldt zowel voor de eigen Workouts-app van Apple als voor apps van derden. Apps van derden kunnen nu zelf bepalen hoe de intervallen voor inspanning, rust en herstel heten.

Een andere verbetering is dat je nu tijdgebaseerde workouts voor zwemmen kunt doen, bijvoorbeeld 100 meter zwemmen in 1:40 minuten. De Apple Watch laat bij het aanraken van de muur automatisch de resterende tijd zien tot het volgende interval, zodat je weet of je nog op schema ligt. Alle details lees je in onze tip over zwemmen met de Apple Watch.

Bekijk ook

Zwemmen met de Apple Watch: dit is er nieuw in watchOS 11

Je kan zwemmen met de Apple Watch, zodat je niet alleen het aantal baantjes maar ook je verbruikte calorieën kan bijhouden. Alles over het zwemmen en zwemtrainingen met je Apple Watch lees je in deze tip!

#9 Afstanden en routekaarten voor meer workouttypes

Er zijn in watchOS 11 meer afstands- en routekaarten voor workouts, namelijk de hieronder genoemde.

Afstand (veldsporten):

  • Voetbal (buiten)
  • Australian football
  • American football
  • Rugby
  • Lacrosse
  • Hockey (buiten)
  • Frisbee

Afstand en route:

  • Cross country skiën
  • Roeien (buiten)
  • Golf
  • Skiën (afdaling)
  • Snowboarden
  • Schaatsen op natuurijs

#10 Check-in voor workouts

Als je een workout met je Apple Watch gaat doen, kun je meteen aangeven dat je een check-in wilt sturen naar een vertrouwde persoon. Deze persoon krijgt vervolgens een melding als de workout is begonnen en afgelopen. Zo weet je zeker dat de sporter weer veilig is thuisgekomen. En mocht je tijdens je workout in de problemen komen, dan kun je vanaf dit najaar in de VS een tekstbericht via de satelliet sturen. Helaas werkt dit nog niet in andere landen waar de noodmelding via satelliet is ingevoerd. Alles over check-in op de Apple Watch (en iPhone) lees je in onze tip.

Check-in op Apple Watch
Bekijk ook

Check-in straks ook op de Apple Watch: weten wanneer iemand veilig thuiskomt

Met Check-in (te vinden in iMessage) krijgen mensen een melding als je veilig bent thuisgekomen binnen de gekozen tijd. Ben je niet op tijd thuisgekomen, dan volgt er ook een melding. Check-in was al te gebruiken op de iPhone en vanaf watchOS 11 werkt het ook op de Apple Watch. Het is los te gebruiken of te koppelen aan een workout.

#11 Zwangerschap in de Cyclus-app

We hebben het tot nu toe vooral gehad over sportfuncties en de Apple Watch, maar er zitten toch ook nog wat gezondheidsfuncties in iOS 18 op de iPhone. Eéntje daarvan is Apple tot nu toe vergeten: het feit dat gebruikers van de Cyclus-app zwanger kunnen worden. In de Cyclus-app kun je vanaf iOS 18 aangeven dat je zwanger bent en vervolgens je symptomen noteren en checken wat de duur van de zwangerschap is.

Bekijk ook

Zo werkt de Cyclus-app op de Apple Watch en iPhone

Apple biedt met de Cyclus-app de mogelijkheid om je maandelijkse cyclus bij te houden. Wil je bijvoorbeeld zwanger worden, dan kun je met deze app je temperatuurverloop, vruchtbaarheid en andere zaken vastleggen en volgen. Ook kun je je zwangerschap volgen. Zo werkt het.

Meer over watchOS 11

watchOS 11 is de grote nieuwe Apple Watch-update van 2024. De geschikte toestellen voor watchOS 11 zijn de Apple Watch Series 6 en nieuwer. De releasedatum van watchOS 11 staat gepland voor dit najaar. Tot die tijd is de beta van watchOS 11 beschikbaar.

Bekijk ook

watchOS 11 onthuld: de grote update voor de Apple Watch komt eraan (en dit zit erin)

watchOS 11 is de elfde grote software-update voor de Apple Watch en is nu officieel door Apple uit de doeken gedaan. Wat is er allemaal nieuw in watchOS 11, welke nieuwe functies komen er en welke modellen zijn geschikt? Je leest alles over de update op deze pagina!

iOS 18

iOS 18 is de grote najaarsupdate van 2024 voor de iPhone. In iOS 18 spelen AI en diverse verbeteringen voor de iPhone de hoofdrol. Met Apple Intelligence kun je meer op je iPhone gedaan krijgen, terwijl het vernieuwde beginscherm, het nieuwe Bedieningspaneel en de vele andere nieuwe functies in iOS 18 zorgen voor nog meer mogelijkheden. Lees ook ons overzicht van de beste iOS 18 functies en de meest interessante iOS 18 ontdekkingen.

iOS 18

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.