De Apple Watch is later dit jaar alweer toe aan de vierde versie van het besturingssysteem. watchOS is in de loop der jaren uitgegroeid tot een meer bruikbaar besturingssysteem, maar er is nog altijd ruimte voor verbetering. Hoe kan Apple ervoor zorgen dat de Apple Watch dankzij watchOS 4 in het dagelijks gebruik een stuk prettiger is? Wij zetten onze wensen voor watchOS 4 op een rijtje.
watchOS 4 met verbeteringen voor Apple Watch
Op maandag 5 juni onthult Apple niet alleen iOS 11 en een nieuwe versie van macOS, maar wordt ook watchOS 4 verwacht. Tijdens de WWDC zal Apple uitgebreid aandacht besteden aan nieuwe functies en verbeteringen voor de Apple Watch. Er zijn de afgelopen maanden nauwelijks geruchten geweest rondom watchOS 4, maar op basis van speculaties, overnames en meer, valt er genoeg te bespreken wat betreft mogelijke toevoegingen voor de Apple Watch. Wij hebben onze zeven wensen hieronder voor je op een rij gezet.
#1 Slaapanalyse standaard op de Apple Watch
De Apple Watch wordt door Apple de laatste tijd in de markt gezet als een hulpmiddel om gezonder te leven. Je nachtrust speelt daarbij een zeer belangrijke rol en Apple lijkt zich de laatste tijd ook meer te bemoeien met je slaapgedrag. Night Shift zorgt er al voor dat je in de avond minder vermoeide ogen hebt en de Bedtijd-functie van iOS 10 houdt bij hoe lang je slaapt. Maar je slaapkwaliteit kan de Apple Watch nog niet standaard meten. Met een hartslagmeter en bewegingssensoren is er veel mogelijk, zo bleek ook uit andere slaapapps zoals AutoSleep. Toch zijn wij benieuwd hoe Apple het meten van je slaap met de Apple Watch zou aanpakken. Er is sinds vorig jaar al een Ademhaling-app en een aparte Slaap-app zien wij dan ook wel zitten.
#2 Notificaties als complicatie
De Apple Watch wordt door veel mensen gebruikt als middel om snel je meldingen te bekijken. Je kan zelf bepalen welke apps meldingen door mogen sturen naar je Apple Watch, maar om een overzicht van je meldingen te bekijken moet je altijd het Berichtencentrum openen. Het zou een stuk makkelijker zijn als je meldingen direct vanaf de wijzerplaat kan bekijken, zonder dat je met je andere hand het scherm moet bedienen. Apple zou dit bijvoorbeeld op kunnen lossen door een aparte complicatie voor notificaties aan te bieden. Hierdoor zou je bijvoorbeeld de meest recente melding altijd op de wijzerplaat kunnen zetten, zodat je snel kan zien wat er ook alweer stond in het meest recente WhatsApp-berichtje. Het voordeel hiervan is dat een app niet per se een Apple Watch-versie hoeft te hebben om informatie op de wijzerplaat te tonen.
#3 Wijzerplaten van ontwikkelaars
Het wordt eigenlijk al jaren geroepen, maar we zetten hem er dit jaar weer bij. Ontwikkelaars kunnen al veel doen met apps op de Apple Watch, maar wijzerplaten worden nog steeds alleen gemaakt door Apple zelf. Je kunt een wijzerplaat wel enigszins zelf indelen, maar de ontwerpen van de wijzerplaten liggen vast. Het wordt daarom wel eens tijd dat Apple ontwikkelaars de ruimte geeft om wijzerplaten aan te bieden, bijvoorbeeld op een soortgelijke manier als apps voor iMessage. Bij iMessage is het niet verplicht om eerst een iOS-app te hoeven maken, want ontwikkelaars kunnen ook rechtstreeks kiezen voor een iMessage-extensie. De Watch-app op de iPhone heeft al een kopje Wijzerplaten, dus laat ontwikkelaars hier ook van profiteren en hun eigen wijzerplaten aanbieden.
#4 Apps eindelijk onafhankelijk van de iPhone
Voor ontwikkelaars is het nog steeds een verplichting om een Apple Watch-app te koppelen aan een app voor de iPhone. Zonder iPhone-app, kun je geen app voor de Apple Watch uitbrengen. Hoewel deze beperking in het begin nogal logisch was (Apple Watch-apps draaiden toen in feite op de iPhone), is dit al jaren niet meer het geval. Apps zijn bij elke nieuwe versie van watchOS een stukje beter bruikbaar, maar echt onafhankelijk maken van de iPhone zou een goede stap zijn. Zeker als er later dit jaar een Apple Watch Series 3 met mobiel internet aan komt, is de Apple Watch dan een veel losstaander product.
#5 Meer (en verbeterde) standaardapps
In watchOS 3 werden de Herinneringen- en Zoek Vrienden-app toegevoegd aan de Apple Watch, maar toch zijn er nog standaardapps die niet beschikbaar zijn op de Apple Watch. De twee beste voorbeelden zijn de Notitie- en Podcasts-app. Voor zowel notities als podcasts moet je nu bij alternatieve apps zijn, want standaard kan de Apple Watch dit niet doen. Een Notitie-app zou kunnen samenwerken met Siri, zodat je snel een notitie kunt maken. De Podcasts-app zorgt ervoor dat je, zeker in combinatie met draadloze oordopjes zoals de AirPods, makkelijker vanaf je Apple Watch naar een podcast kan luisteren. Dit kan ook weer bij het sporten van pas komen.
Met betrekking tot standaardapps zijn er ook wel wat verbeteringen door te voeren. Sinds iOS 10 kun je standaardapps verwijderen (lees: verbergen) en dit heeft ook direct invloed op de bijbehorende Apple Watch-app. Maar wat nou als je een standaardapp wel wil verwijderen van je Apple Watch, maar niet van je iPhone (of andersom)? Dat is helaas niet mogelijk. De standaard Mail-app heeft bovendien vaak last van het niet kunnen tonen van de (HTML-) inhoud, waardoor deze vaak onbruikbaar is. Tijd voor een update dus.
#6 Meer sportactiviteiten
De Workout-app op de Apple Watch biedt momenteel zes soorten activiteiten (zeven op de Apple Watch Series 2), waaronder fietsen, wandelen, hardlopen en roeien. Er zijn echter nog veel meer sporten die je zelf buiten kunt beoefenen, zoals skateboarden of skiën. Als je zo’n activiteit wil doen, dan zit er nu niks anders op dan de optie Andere te selecteren. Hoewel je hiermee ook wel je activiteiten kunt vastleggen, zou het toch veel overzichtelijker zijn als er specifieke workouts beschikbaar zijn voor deze activiteiten. De Apple Watch is ten slotte een superieur sporthorloge, aldus Apple op haar eigen website.
https://www.iculture.nl/gids/beste-sport-gezondheid-apps-apple-watch/
#7. Scribble in het Nederlands
Het invoeren van tekst in een chatapp op de Apple Watch kan op drie manieren: standaard antwoorden kiezen, dicteren of de Scribble-functie gebruiken. Deze optie is sinds watchOS 3 beschikbaar, maar werkt slechts in een handjevol talen, zoals Engels, Frans, Italiaans en Spaans. Nederlands zit hier officieel dus nog niet bij, hoewel je met de Engelse taaloptie de Scribble-functie wel kunt gebruiken. Je Apple Watch probeert voor Nederlandse woorden Engelse suggesties te geven, wat het gebruik niet ideaal maakt. De Nederlandse versie lost dit in één klap op, zowel voor Nederland als een deel van België.
Heb jij nog suggesties hoe Apple de Apple Watch kan verbeteren met ingang van watchOS 4? Laat jouw suggesties weten in onderstaande reacties. Op maandag 5 juni blijkt welke van onze en jullie wensen er in vervulling komen, als Apple watchOS 4 volledig uit de doeken doet.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- watchOS 11.2 beta 3 beschikbaar: wat brengt deze aankomende update? (20-11)
- Gerucht: 'Dit wordt de iPhone 17 line-up van 2025 (met de dunste iPhone ooit)' (19-11)
- Derde beta tvOS 18.2 is uit voor ontwikkelaars (18-11)
- 'Apple denkt opnieuw na over uitbrengen eigen televisie' (18-11)
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Reacties: 26 reacties