In de betaversie van watchOS 4 heeft Apple een nieuwe functie toegevoegd, namelijk de maximale zuurstofopname. Deze VO2 Max-waarde geeft een schatting van je fitheid. Tour de France-winnaar Christopher Froome heeft een extreem hoge VO2 Max van 88,2 terwijl de normale bevolking het moet doen met waarden tussen 35 en 40.

De VO2 Max is de maximale hoeveelheid zuurstof die een sporter kan gebruiken. Bij topsporters kan de waarde hoger dan 90 liggen, bijvoorbeeld bij voormalig Tour-winnaar Greg LeMond. Dat Froome zo snel kan fietsen heeft overigens niet alleen te maken met zijn fantastische zuurstofopname, maar ook met zijn lage gewicht. Dat houdt hij op peil met een uitgekiend voedingspatroon met biologisch vlees, fruit en groente.
VO2 Max op de Apple Watch
De meting van de VO2 Max-waarde verschijnt automatisch in de Gezondheid-app op je iPhone, als je minstens 20 minuten duursport hebt gedaan met de Apple Watch. Hiervoor moet je uiteraard wel de betaversie van watchOS 4 geïnstalleerd hebben. Apple berekent de maximale zuurstofopname op basis van je hartslagfrequentie. Het gaat om een schatting, want om een nauwkeurige meting van je VO2 Max te kunnen krijgen zul je onder begeleiding in een testlab moeten gaan fietsen, met een gezichtsmasker op. Er zijn al andere accessoires waarmee je de VO2 Max kunt meten: zo kan de Fitbit Charge 2 een schatting geven van je VO2 Max en lukt het ook met de Jabra Sport Pulse-oordopjes.
Het is nog onduidelijk of Apple de functie alleen in de beta heeft toegevoegd om alvast te testen en of het straks ook op oudere Apple Watch-exemplaren te gebruiken is. Het zou best kunnen, dat bij de Apple Watch Series 3 nog meer de nadruk komt op allerlei ingebouwde gezondheidssensoren, waardoor alleen dit nieuwste model een meting geeft die betrouwbaar genoeg is. Apple wijst in de betaversie namelijk erop dat het niet gaat om een exacte meting, maar om een ruwe schatting die wordt berekend op basis van intensief buitenshuis wandelen of gemiddelde tot intensieve hardlooptrainingen.
Tipgever: @Raphjeeee
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gerucht: 'Apple werkt aan Vision Air in een nieuwe kleur' (17-04)
- 'Zo komt de achterkant van de iPhone 17 Pro eruit te zien' (17-04)
- Tweede beta van watchOS 11.5 voor ontwikkelaars verschenen (en eerste voor publieke testers) (14-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- 'Apple werkt aan de Vision Pro 2: dit wordt er aan verbeterd' (14-04)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
bij mij meet die alleen VO2Max als ik buiten hardloop, op de loopband en bv tijdens NTC registreert die dat niet.
En btw een VO2Max is aangeboren en valt bijna niet te trainen… gewicht verliezen helpt weer wel!
Ik hoop op een nieuwe Apple Watch series 3 met nieuwe sensoren voor belangrijke metingen voor gezondheid, fitheid en sport.
De maximaal te behalen vo2max is aangeboren, maar dat wil niet zeggen dat je huidige vo2max daarbij in de buurt komt, bijvoorbeeld omdat je de hele dag op je iPhone zit en alleen je duimen zit te trainen. Door duurtraining van je lichaam kan je zeker voor zorgen dat je in de buurt komt van je eigen vo2max grenswaarde!
Polar doet dit al enkele jaren met hun sporthorloges, zonder extra sensoren of accessoires. Lijkt me dat Apple dit ook zou moeten kunnen doorvoeren in series 1 & 2…
Een functie die voor een hele grote groep (mogelijk de meeste) gebruikers totaal nutteloos is.
@EJ: ah vandaar dat ik nu plots op 46,9 zit!
Als dit niet een reële meting is maar een pure extrapolatie van de hartslag dan lijkt me dit gewoon misleiding.
Immers de basiswaarde kan meer dan 100% uiteenlopen zoals jullie zelf stellen (Froome vs. gem. consument) dus dan moet je ergens ook een basiswaarde kunnen invoeren om een zinvolle meting te kunnen genereren.
Kan dat of niet ?
Zo nee, dan lijkt me dit nogal marketing van het wishful gehalte (voor mensen met een erg hoog EQ)
Dat is de groep die zijn Apple watch gebruikt om Pokemon te spelen. Ze zouden de Apple watch beter dubbel zo duur maken zodat die obesitas clowns een goedkopere Android kopen