Naar deze vijf watchOS 5 functies kijken wij het meest uit
Plus 30 andere fijne verbeteringenwatchOS 5 komt op maandag 17 september rond 19:00 uur beschikbaar. Dit vinden wij de beste watchOS 5 functies:
#1 Verbeterde Siri-wijzerplaat
De Siri-wijzerplaat gebruikten we in watchOS 4 al, maar erg nuttig was het nog niet. Dat gaat in watchOS 5 veranderen: je kunt externe apps gebruiken en de wijzerplaat zal proactiever worden. Zo krijg je op basis van locatie of tijdstip een passende suggestie te zien, bijvoorbeeld het afspelen van muziek of het starten van een workout. Ga je elke ochtend om 7:00 uur een rondje hardlopen, dan zal Siri daarvan leren en alvast de suggestie doen om de workout te starten. Hoe meer je de Apple Watch gebruikt, hoe beter Siri je zal leren kennen. Dat gebeurt natuurlijk allemaal lokaal, want Apple maakt geen profiel van je aan. Machine learning gaat ervoor zorgen dat Siri nog nuttiger wordt en omdat het oog ook wat wil voegt Apple er bovendien een grijs thema aan toe.
#2 Podcasts-app voor Apple Watch
Apple heeft het ontwikkelaars van podcast-apps de afgelopen jaren behoorlijk lastig gemaakt. Podcasts luisteren op de Apple Watch werkte maar moeizaam. Met de komst van een officiële Podcasts-app heb je in ieder geval de zekerheid dat het in watchOS 5 beter gaat werken.
De app synct automatisch de shows waar je je al via de iPhone op geabonneerd had en laat je podcasts streamen via internet. Tijdens het luisteren kun je vooruit en achteruit springen en de afspeelsnelheid aanpassen. Met Siri-commando’s zoek je naar nieuwe shows en start je het afspelen. Voor externe ontwikkelaars komt er een API om audio op de achtergrond te spelen, zodat ook apps zoals Overcast nog beter worden.
https://www.iculture.nl/tips/podcasts-apple-watch/
#3 Nieuwe sportfuncties
Apple vertelde op het podium tijdens WWDC 2018 over nieuwe yoga- en wandelworkouts, maar voor hardlopers heeft watchOS 5 ook iets te bieden. Je krijgt te zien hoeveel stappen per minuut je maakt, zowel voor binnen als buiten hardlopen. Zo krijg je meer inzicht in je cadans. Ook krijg je een nieuw tempo-alarm voor als je buitenshuis gaat hardlopen. Je merkt dan meteen of je voor- of achterloopt op je geplande tempo. Ook kun je met ‘net gelopen mijl’ terugkijken naar de mijl die je net vóór de huidige liep. We hopen dat dit ook in kilometers te bekijken is. Verder krijg je je gemiddelde en huidige tempo te zien.
#4 Bedieningspaneel aanpassen
In watchOS 5 kun je het Bedieningspaneel van de Apple Watch eenvoudig openen en je krijgt dan precies de functies te zien die je nodig hebt. Je kunt namelijk de volgorde van de knoppen zelf bepalen. Gebruik je de Theatermodus vaak, dan zet je die bovenaan.
#5 Verbeterde notificaties
Waar is een Apple Watch anders voor bedoeld, dan voor het ontvangen van notificaties. Zelf gebruiken we nauwelijks nog apps op het horloge, maar notificaties bekijken doen we des te meer. In watchOS 5 worden notificaties minder opdringerig en je kunt er meer mee doen. Zo kun je bij een notificatie van je vliegreis meteen je instapkaart in Wallet zetten. Als je een waarschuwing krijgt dat je parkeertijd afloopt kun je dit eenvoudig verlengen – mits de betreffende app dat ondersteunt. Zo kun je taken meteen afwikkelen op je pols, zonder dat je steeds je iPhone tevoorschijn hoeft te pakken.
De notificaties zelf worden ook nuttiger. Net als op de iPhone worden ze per app gegroepeerd, zodat je niet eindeloos hoeft te scrollen. Wil je even geen notificaties, dan kun je nauwkeuriger aangeven wanneer je niet gestoord wilt worden. Je regelt dit ook rechtstreeks op de Apple Watch.
Een wat bijzondere vernieuwing is dat je weblinkjes in notificaties meteen kunt openen. Je krijgt dan een miniatuurversie van de betreffende webpagina te zien, die je onmogelijk op het piepkleine Apple Watch-schermpje kunt lezen.
De instellingen van het Berichencentrum en het Bedieningspaneel zijn in watchOS 5 vanuit elke app te bereiken. Je hoeft dus niet terug naar de klok. Vanuit elke app veeg je vanaf de onderrand van het scherm omhoog om de snelle instellingen te wijzigen, zoals vliegtuigstand, zaklamp en Niet Storen.
Om het Bedieningspaneel vanuit een willekeurige app te openen leg je je vinger op de onderkant van het scherm. Daar laat je je vinger een halve seconde liggen, totdat een glimp van het Bedieningspaneel verschijnt. Daarna veeg je je vinger omhoog. Het Bedieningspaneel schuift dan over de actieve app. Op dezelfde manier open je het Berichtencentrum: door je vinger even aan de bovenkant van het scherm te laten rusten. Apple heeft een paar subtiele animaties toegevoegd om te zorgen dat dit goed gaat.
Andere grote en kleine functies
- Nachtelijke updates. Het updaten van de Apple Watch is nu nog best tijdrovend. In watchOS 5 wordt dat makkelijker omdat je het automatisch ‘s nachts kunt laten plaatsvinden. De details zijn nu nog schaars, omdat de functie nog niet werkt in de beta.
- Niet Storen wordt minder opdringerig. In watchOS 5 gaat Apple de notificaties beperken, net als in iOS 12. Daardoor kun je je beter concentreren tijdens het werk en voel je niet steeds een trilling op je pols, waardoor je tóch weer geneigd bent om even te kijken. Het werkt op basis van tijd, plaats en andere factoren die je zelf kiest.
- Wereldklok-app: steden beheren op de Apple Watch. Duidelijker info over zonsopkomst en -ondergang.
- Timer-app. Recente timers met aangepaste tijden. Ook is de kleur van de knop gewijzigd.
- Mail-app. Berichten vernieuwen door te trekken, waarbij de nieuwste bovenaan staat.
- Webcontent in de mail-app. Webpagina’s worden nu weergegeven in de app.
- Herinneringen voor workouts. Deze nieuwe meldingen zijn voorzien van een schakelaar, zodat je meteen de workout kunt starten of stoppen.
- Aanpasbare Dock. Een rode verwijderknop zorgt dat je een appkaart kunt wissen.
- Competities in de Workouts-app. Probeer je vrienden te verslaan in een workout.
- Activiteit-badges. In de Activiteit-app vind je een nieuw scherm waar je de gewonnen badges kunt bekijken. Eerder werkte dit alleen in de Activiteit-app op de iPhone.
- Yoga en hiking. Nieuwe standaard workouts voor yoga en sportief wandelen, al dan niet offroad.
- Verbeterde ondersteuning voor weblinkjes, die je nu zelfs kunt dicteren of met Scribble invoeren.
- Instellingen-app. Verbeterde opties voor tekstgrootte.
- Betere Siri-ondersteuning voor third party-apps. Als je met de Siri Shortcuts-app een nieuwe shortcut maakt kun je ook third party-apps aansturen die normaal niet met Siri werken. Sommige kun je automatisch uitvoeren, andere handmatig. Dit zou ook kunnen gaan werken met Spotify, maar dan moet Spotify de app hiervoor wel gaan aanpassen met de Siri Shortcut API.
- UV-index bekijken in de weerapp. Zo weet je wanneer het tijd is om je in te smeren.
- Windrichting en windsnelheid in de weer-app. Voorheen had je hiervoor de iPHone nodig.
- Weersverwachting voor de komende dagen. Deze kijkt 10 dagen vooruit. Met de Digital Crown blader je langs de verschillende dagen.
- Steden toevoegen in de weerapp. Geen iPhone meer nodig.
- Makkelijker wisselen van Wi-Fi-netwerk. Je kunt in watchOS 5 makkelijker wisselen van Wi-Fi-netwerk. Dit hoeft niet hetzelfde netwerk te zijn waar je iPhone mee verbonden is. Via de instellingen kies je het gewenste netwerk.
- Hé Siri. Je hoeft geen Hé Siri meer te zeggen als je de digitale assistent op de Apple Watch wilt gebruiken.
- Student ID. Studenten kunnen hun Apple Watch als ID-kaart gebruiken. Dit werkt via NFC, zodat ze toegang krijgen tot bibliotheken, studentenkamers en evenementen. Ze kunnen er zelfs in de kantine en in de wasserette mee afrekenen. Werkt op een beperkt aantal Amerikaanse universiteiten.
- Nieuwe Emoji-kiezer voor iMessage. Je kunt in watchOS 5 sneller een emoji kiezen en meesturen met je bericht. De emoji die je vaak gebruikt staan vooraan.
- Nieuwe kleuren voor wijzerplaten: perzik, flash light en denimblauw.
- De Solar-wijzerplaat krijgt twee complicaties erbij, zodat je meer opties hebt voor bijvoorbeeld snelkoppelingen naar apps van derden.
- Walkie Talkie. Dit werkt via FaceTime Audio. We hebben al een uitgebreide uitleg over Walkie Talkie geschreven. Een van de details die Apple niet vertelde is dat het via FaceTime Audio werkt. Wat Apple ook niet vertelde is dat de functie al eerder in 2014 werd aangekondigd, bij de introductie van de eerste Apple Watch. Maar Apple stelde de release een paar jaar uit.
Beschikbaarheid
Deze functies komen in op 17 september 2018 beschikbaar in watchOS 5. Ontwikkelaars konden de afgelopen maanden de watchOS 5 beta proberen, dus alles is behoorlijk goed getest. Toch kunnen er bij de release nog allerlei kleine bugs opduiken. Wil je meer weten over de vernieuwingen in watchOS, bekijk dan onze algemene watchOS 5 uitleg.
- 2018 - 17 september: Dit artikel is bijgewerkt met de nieuwste info. watchOS 5 komt vanavond!
- 2018 - 18 augustus: Omdat watchOS 5 bijna uitkomt hebben we dit artikel opnieuw gepubliceerd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Je kan nu in het Nederlands emoji dicteren op de iPhone (en zo doe je dat) (31-10)
- Met iOS 18.1 kun je telefoongesprekken opnemen (maar niet in Nederland) (29-10)
- Apple Intelligence in Nederland: zo kun je het nu al proberen op de iPhone (29-10)
- iOS 18.1 functies: dit zit er in de nieuwste update voor je iPhone en meer (29-10)
- iOS 18.1 en iPadOS 18.1 nu beschikbaar: dit moet je weten (28-10)
Reacties: 41 reacties