Dit willen we zien in watchOS 5: ons wensenlijstje voor de volgende versie
watchOS 5 wensenlijstje
Over minder dan twee maanden gaat de WWDC 2018 van start, waar Apple de nieuwste versie van watchOS aankondigt. Elk jaar voert Apple vernieuwingen door in het besturingssysteem van de Apple Watch: er kwam een dock bij, de functie van de zijknoppen veranderde en de snelle blikken werden vervangen door snelle toegang tot veelgebruikte apps. Maar watchOS 5 is nog lang niet compleet. Ook dit jaar kunnen er wel weer wat vernieuwingen bij en wij hebben alvast een wensenlijstje gemaakt.
- Workouts pauzeren
- Workouts herkennen
- Coaching
- Slaap meten
- Scribble
- Podcasts
- Siri-wijzerplaat
- Medische functies
- Uitdagingen
#1 Automatisch workouts pauzeren
Het gebeurt ons regelmatig dat we na een wandeling vergeten om de workout af te sluiten. Een uur later blijkt de teller nog steeds door te lopen, ook al zit je rustig op een stoel. Bij hardlopen (en bij apps van derden) kan de Apple Watch wel automatisch pauzeren, maar het zou handig zijn als het horloge ook automatisch pauzeert bij andere sportactiviteiten. Op basis van je eerdere workouts (en wat simpele intelligentie) weet de Apple Watch precies wat voor jou een gebruikelijke hartslag is tijdens rust en inspanning, dus het moet niet zo moeilijk zijn om te weten wanneer er gepauzeerd moet worden.
#2 Automatisch workouts herkennen
Een verlengstuk hiervan is het automatisch herkennen van workouts. Bij Apple moet je altijd handmatig invoeren welke workout je wilt gaan doen, terwijl concurrenten zoals Fitbit en Samsung automatisch herkennen of je aan het hardlopen, fietsen of wandelen bent. Aan de hand van bewegingsdata is dit gemakkelijk te achterhalen. Eventueel kan Apple je de mogelijkheid geven om achteraf het type activiteit te wijzigen.
#3 Betere coaching
Apple heeft een leger aan sport- en fitnessexperts in dienst genomen, waaronder Jay Blahnik van Nike. Toch sta je soms wat hulpeloos naar je Apple Watch te kijken: je wilt een workout doen, maar wat? Veel mensen kopen een Apple Watch in de hoop dat ze gezonder en fitter zullen worden, maar Apple geeft je daar eigenlijk vrij weinig hulp bij. Fitbit heeft met Fitbit Coach een (betaald) trainingsprogramma waarmee je aan bepaalde doelen kunt werken, bijvoorbeeld gewichtsverlies of sterkere buikspieren. Bij Apple gaat het advies niet verder dan ‘Sluit je ringen‘ en herinneringen om te gaan staan. De Ademhaling-app was een goed begin, maar veel mensen hebben behoefte aan andere trainingsprogramma’s gericht op sport en fit worden. Die programma’s zijn er wel, maar ze zijn gemaakt door derde partijen en kosten vaak een tientjes per maand en dat werpt drempels op.
https://www.iculture.nl/tips/ademhaling-app-breathe-apple-watch/
#4 Slaap meten
Apple benadrukt steeds dat de Apple Watch je helpt om gezonder te leven, maar één aspect ontbreekt nog: verbeteren van je slaapkwaliteit. Dat kan met apps van derden zoals AutoSleep, maar we zouden het liever als standaardfunctie op de Apple Watch zien. Apple heeft met functies als Night Shift al laten zien dat ze je nachtrust belangrijk vinden maar op de Apple Watch zagen we daar tot nu toe weinig van terug. We noemden het vorig jaar trouwens ook al in ons watchOS 4 wensenlijstje. Op de Fitbit zit deze functie al jarenlang op de meest simpele fitnesstrackers, dus waarom kan Apple het niet? De batterijduur van de Apple Watch is inmiddels zo verbeterd dat ‘s nachts dragen geen probleem moet zijn. Of anders zou een energiebesparende slaapmodus een oplossing kunnen zijn. Bekijk onze lijst over slapen met de Apple Watch voor alternatieven.
#5 Scribble in het Nederlands
Nog een wens waar we al meer dan een jaar op zitten te wachten: Scribble in het Nederlands. Het invoeren van tekst in een chatapp kan in het Nederlands door een standaard antwoord te kiezen of te dicteren. Scribble is alleen beschikbaar als je naar Engels overschakelt. Maar waarom? De woordenboeklijsten die hiervoor nodig zijn bestaan al en het vergt ook geen zware processorkracht van de Apple Watch.
#6 Betere podcasts-ondersteuning
Er zijn nogal wat beperkingen voor podcast-apps op de Apple Watch, waardoor het voor third party-apps lastig is om iets goeds te maken. Apple maakt zelf ook geen Podcasts-app. Dat gaat in watchOS 5 hopelijk veranderen.
https://www.iculture.nl/tips/podcasts-apple-watch/
#7 Betere Siri-wijzerplaat
De Siri-wijzerplaat die Apple in watchOS 4 invoerde was een fijne toevoeging, maar we willen meer. Je kunt geen apps van derden gebruiken en maar weinig aanpassingen doen. Apple zou de wijzerplaat moeten openstellen voor meer Siri-functies, al is het aanvankelijk maar voor een beperkt aantal apps (agenda’s, takenlijsten, navigatie).
#8 Meer medische functies
We lezen regelmatig dat de Apple Watch perfect is om allerlei hartafwijkingen te herkennen, zoals atriumfibrillatie. Maar hoe dan? De Apple Watch waarschuwt nu alleen als er een ongebruikelijk hoge hartslag wordt geconstateerd, iets wat je gemakkelijk ook zelf kunt detecteren als je je hart heftig in je keel voelt kloppen. Het wordt pas interessanter als de Apple Watch medische afwijkingen op het spoor kan komen waar je je niet van bewust was. We beseffen dat dit nogal gevoelig ligt: sommige mensen vinden dat je alles wat medisch is aan artsen moet overlaten en consumenten niet moet lastigvallen met dingen waar ze geen verstand van hebben. Maar hoe vaak kom je bij een dokter als je verder gezond bent? In mijn geval misschien één keer per jaar en dan is een consult van 10 minuten te kort om me volledig medisch te laten doormeten. Terwijl een Apple Watch bepaalde lichaamswaarden wel continu kan monitoren en op basis van intelligente patroonherkenning kan adviseren om eens een arts te raadplegen. Want áls er iets mis is, wil ik het wel graag vroegtijdig weten.
#9 Betere uitdagingen
De Apple Watch stelt je (nogal) suffe persoonlijke uitdagingen. “Vorige maand heb je 75 minuten per dag gesport, probeer deze maand eens 80 minuten te halen!”. Dat motiveert niet echt, omdat het vaak gaat om simpele waarden zoals afstanden, calorieën of tijdsduur. Apple zou meer rekening moeten houden met je persoonlijke doelen. Is jouw doel om 10 kilometer aan één stuk te lopen, stem dan de uitdagingen daarop af. Of maak de uitdagingen leuker: “Probeer deze maand 3 sportactiviteiten die nieuw voor je zijn” bijvoorbeeld. De Apple Watch zou ook wel eens wat meer feedback kunnen vragen: was deze uitdaging leuk en makkelijk om te halen, wil je meer van dit soort uitdagingen? En als je nagaat hoeveel geld Apple in kunstmatige intelligentie stopt, zouden we daar ook wel wat meer van willen terugzien: motiverende opmerkingen en uitdagingen die je echt op weg helpen naar je doel. Nu zijn die ‘persoonlijke’ uitdagingen nogal willekeurig. Je doet ze omdat het gevraagd wordt, maar niet omdat je gelooft dat het je verder brengt.
watchOS 5 wordt tijdens WWDC 2018 aangekondigd tijdens de keynote op 4 juni. Dan zullen we ook zien of deze wensen werkelijkheid worden. Apple zal dan nog niet alles verklappen, omdat de volgende Apple Watch Series 4 pas in het najaar wordt verwacht.
Zie jij bovenstaande wensen voor watchOS 5 zitten? Of heb je wellicht andere wensen?
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
watchOS
watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch. watchOS heeft talloze functies, zoals wijzerplaten, apps, bediening van sensoren en nog veel meer. Ontdek in dit overzicht de nieuwste functies en tips, zodat je meer uit je Apple Watch haalt!
Reacties: 32 reacties