watchOS 7.4 is een update waar veel mensen naar uitkeken, want het bevat een langverwachte functie: het ontgrendelen van je iPhone via je Apple Watch zodra je een mondkapje draagt. Maar om hiervan gebruik te kunnen maken, moet je wel watchOS 7.4 eerst op je Apple Watch zetten. Zoals bij de vorige updates geeft dit op de Apple Watch Series 3 soms voor problemen. Gebruikers krijgen een melding dat de update niet geïnstalleerd kan worden, omdat er geen opslagruimte meer is. De problemen spelen zoals gezegd voornamelijk bij de Apple Watch Series 3, maar ook bij latere generaties kunnen er problemen ontstaan.
Deze tips in dit artikel gelden voor watchOS 7, watchOS 7.4 en alle andere updates van watchOS als het installeren niet lukt door opslagproblemen.
watchOS 7.4 op Apple Watch Series 3: te weinig opslag
De iPhone geeft bij het installeren van de update op de Apple Watch een melding dat er minimaal een aantal GB’s opslag vrij moet zijn. Onze tips voor het leegmaken van opslagruimte op je Apple Watch blijken bij veel gebruikers niet te helpen. Zelfs na het verwijderen van alle apps, offline podcasts en muziek en meer, blijft er te weinig beschikbare ruimte over.
Dat dit vooral bij de Apple Watch Series 3 speelt, is niet vreemd. De Apple Watch Series 3 heeft maar 8GB opslagruimte. Daarvan is een deel vrij te besteden, waardoor je veel sneller tegen de problemen van een volle Apple Watch aanloopt. Bij de andere modellen speelt dit veel minder: de Apple Watch Series 4 heef 16GB opslagruimte en de Apple Watch Series 5 maar liefst 32GB.
Herken je dit probleem op jouw Apple Watch Series 3 (of ander model)? Probeer dan nog één van deze oplossingen. Apple adviseert om bij de Apple Watch Series 4 en nieuwer eerst optie 1 te proberen, maar voor de Series 3 meteen naar de tweede optie te gaan. Omdat die nogal drastisch is, adviseren we toch om eerst de eerste oplossing te proberen:
Optie 1: verwijder apps, wijzerplaten en offline content en herstart je Apple Watch
Apps en muziek verwijderen heb je waarschijnlijk al geprobeerd, maar heb je ook al toegevoegde wijzerplaten verwijderd? In al die jaren heb je misschien wel tientallen wijzerplaten opgeslagen die je lang niet allemaal meer gebruikt. Druk stevig op je wijzerplaat en veeg de wijzerplaten omhoog die je niet wil gebruikt en kunt verwijderen. Herstart daarna je Apple Watch en probeer de update opnieuw te installeren.
Optie 2: Apple Watch loskoppelen, bijwerken en weer koppelen
De tweede optie die je kan proberen, is loskoppelen, vervolgens als nieuw inrichten, daarna bijwerken en tot slot weer koppelen van je Apple Watch. Bij het opnieuw koppelen kun je een backup terugzetten. Omdat je een backup terugzet, raak je dus geen gegevens kwijt. Maar hou er rekening mee dat dit een behoorlijk tijdrovend proces is, dat meerdere uren in beslag kan nemen. Doe dit dus alleen als je hier de tijd voor hebt. Je doet dit als volgt:
- Ga op je iPhone eerst naar Instellingen > je naam > iCloud > Reservekopie > Maak nu reservekopie.
- Open de Watch-app op de iPhone en tik rechtsboven op Alle Apple Watches. Tik op het i’tje achter je Apple Watch en tik op Koppel Apple Watch los.
- Je Apple Watch is nu ontkoppelt. Vervolgens kun je hem, als nieuw toestel, weer koppelen aan je iPhone. Ga hiervoor naar de Watch-app en koppel het horloge.
- Als wordt gevraagd of je een backup wil terugzetten, kies je ervoor om hem in te stellen als nieuw toestel.
- Werk de Apple Watch bij naar de nieuwste watchOS-versie. Ga hiervoor op je iPhone naar de Watch-app en tik op Algemeen > Software-update.
- Wacht tot de Apple Watch helemaal bijgewerkt is naar de nieuwste versie.
- Koppel de bijgewerkte Apple Watch opnieuw los. Volg daarvoor stap 2 hierboven.
- Daarna kun je de Apple Watch opnieuw koppelen door de Watch-app te openen. Zet de eerdere backup terug als daarom wordt gevraagd.
- De Apple Watch wordt weer gekoppeld en ingesteld zoals met de apps en gegevens voordat je aan dit proces begon.
Als alles goed gegaan is, heb je nu een bijgewerkte Apple Watch met alle gegevens van voor het bijwerken. Hou er wel rekening mee dat je sommige dingen opnieuw moet instellen. Zo moet je je Apple Pay-kaarten opnieuw toevoegen.
Optie 3: reset je Apple Watch en richt opnieuw in
Een laatste optie is je Apple Watch naar fabrieksinstellingen te zetten. Je kan de Apple Watch loskoppelen zoals in de stappen hierboven en bij het koppelen als nieuw inrichten. Je zet dan dus geen backup terug. Hou er rekening mee dat je dan al je geïnstalleerd apps, instellingen en andere gegevens weer opnieuw moet instellen.
- 2021 - 29 april: Artikel bijgewerkt voor watchOS 7.4.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gerucht: 'HomePod met scherm krijgt toch geen OLED-display, Apple kiest voor LCD' (17-01)
- Apple brengt tvOS 18.2.1 uit, lost een probleem op met synchronisatie (17-01)
- 'Foto's van dummy toont iPhone SE 4 design' (16-01)
- Beta 3 van watchOS 11.3 nu beschikbaar voor ontwikkelaars (15-01)
- Derde beta van tvOS 18.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (14-01)
watchOS 7
watchOS 7 is de grote software-update voor de Apple Watch, die in het najaar van 2020 verscheen. De update bevat de langverwachte slaapfuncties, nieuwe en verbeterde wijzerplaten, een handenwasfunctie en nog veel meer. Lees hier meer over de update en een overzicht van alle watchOS 7-functies. Deze update is in 2021 opgevolgd door watchOS 8.
Reacties: 27 reacties