Round-up: Onze 13 favoriete functies in watchOS 8
watchOS 8 biedt een aantal handige verbeteringen, al heb je voor sommige functies wel extra accessoires nodig. Ook zijn er vernieuwingen voor foto’s, zoals een nieuwe wijzerplaat voor portretten en makkelijker delen van foto’s. Maar er zijn ook nieuwe functies bijgekomen die goed zijn voor lichaam en geest, terwijl je via Berichten beter in contact blijft. In deze round-up hebben we onze favoriete watchOS 8 functies op een rij gezet.
- #1 Verbeterde HomeKit-functies
- #2 Apparaten en objecten zoeken
- #3 Nieuwe wijzerplaten
- #4 Meer doen met Foto’s
- #5 Meerdere timers
- #6 Mindfulness
- #7 Nieuwe workouts
- #8 Automatische fietsdetectie
- #9 Ademfrequentie tijdens het slapen
- #10 Contactenlijst
- #11 Verbeterde always-on
- #12 Bedienen met armbewegingen
- #13 Overal toegang met je Apple Watch
- Meer functies in watchOS 8
- Meer over watchOS 8
#1 Verbeterde HomeKit-functies
Meestal heb je de iPhone wel bij de hand als je op de bank zit, maar zou het niet handig zijn als je ook veel meer dingen op de Apple Watch zou kunnen regelen? Dat kan. De Woning-app in watchOS 8 is veel praktischer geworden. Je hebt sneller toegang tot de accessoires en scènes die op een bepaald moment nodig zijn. Ook kun je accessoires per kamer bedienen, met de Intercom-functie een omroepbericht door het hele huis laten schallen of direct op je pols zien wie er voor de deur staat. Voor dat laatste heb je wel een HomeKit-camera nodig. De app is opnieuw ontworpen en toont ook de status van je apparaten, meteen bovenaan het startscherm. Je kan daarmee sneller een groep lampen uitschakelen, bijvoorbeeld.
#2 Apparaten en objecten zoeken
Voor Apple is het een van de vele functies die óók nog even leuk zijn om te noemen, maar wij vinden het een zeer nuttige toevoeging: het zoeken van apparaten en objecten op je Apple Watch. Zo kun je niet alleen je iPhone terugvinden, maar ook je iPad, Mac, AirTag en zelfs je fiets.
#3 Nieuwe wijzerplaten
Hier kijken we elk halfjaar naar uit: zouden er weer nieuwe wijzerplaten bij zijn gekomen? Apple heeft er twee toegevoegd: Portretten en Wereldtijd. De Portretten-wijzerplaat laat je een portretfoto op je horloge instellen, inclusief diepteeffect en wazige achtergrond. De Wereldtijd-wijzerplaat laat je de tijdzones in 24 steden wereldwijd zien. Handig als je (weer) op vakantie gaat of voor je werk veel te maken hebt met mensen in andere landen.
Volgens Apple is de fotowijzerplaat het meest gebruikt op de Apple Watch. Vaak zullen dat foto’s van mensen zijn die je dierbaar zijn. In watchOS 8 komen ze nog beter uit de verf met de Portretten-wijzerplaat. Daarbij wordt de achtergrond vervaagd, zodat je een gelaagd effect krijgt. De functie herkent automatisch gezichten en snijdt de foto bij zodat het er mooi uit ziet op de wijzerplaat.
#4 Meer doen met Foto’s
Foto’s kijken op de Apple Watch? Het klinkt misschien omslachtig, maar het is goed te doen. De app heeft nu een nieuw ontwerp gekregen en biedt je nieuwe manieren om door verzamelingen te bladeren. Je kunt nu ook Terugblikken en Uitgelichte foto’s op je Apple Watch zien en kom je iets tegen dat leuk genoeg is om aan anderen te laten zien, dan kun je ze vanaf de Apple Watch delen via Berichten en Mail. Hiervoor is een nieuw deelvenster aanwezig. De fotoverzameling ‘Op deze dag’ geeft je een blik in het verleden.
#5 Meerdere timers
Klein maar fijn: deze functie is o zo handig. Je kunt nu meerdere timers (!) op de Apple Watch instellen. Perfect tijdens het koken of als je met meerdere klussen tegelijk bezig bent. Met Siri kun je ze een label geven, bijvoorbeeld ‘Kookwekker’ of ‘Wasmachine’ zodat je weet welk alarm het is.
#6 Mindfulness
De Ademhaling-app was tot voor kort erg simpel: je kon er begeleide ademhalingsoefeningen mee doen, maar veel meer niet. In watchOS 8 is het anders: er zitten meer functies in en de app heeft een andere naam gekregen: Mindfulness-app. Mensen beseffen steeds vaker dat het belangrijk is om regelmatig even gas terug te nemen en de Apple Watch gaat je daarbij helpen. Er zijn verbeterde ademhalingssessies en je kunt nu een één minuut durende reflectiesessie starten. Je krijgt dan een positieve gedachte voorgeschoteld, waar je een minuut lang over gaat nadenken terwijl je naar een animatie met vlekken kijkt. Dit maakt de app een stuk nuttiger.
#7 Nieuwe workouts: Tai Chi en Pilates
We gaan nog even door over het thema lichaam en geest: met de Workout-app op de Apple Watch. Die heeft twee nieuwe workouts gekregen, namelijk Tai Chi en Pilates. Er zijn speciale algoritmes voor gemaakt, zodat je hartslag en beweging goed worden ingeschat. Tai Chi is al meer dan tweeduizend jaar oud en is te beschouwen als meditatie terwijl je beweegt. En met Pilates kun je werken aan een sterkere core en verbeter je je core, balans en flexibiliteit in oefeningen die opbouwen naar steeds uitdagender prestaties.
#8 Automatische fietsdetectie
Je Apple Watch herkent al een aantal jaar automatisch dat je aan het wandelen bent en stelt dan voor om een workout te starten als je dat nog niet gedaan hebt. In watchOS 8 kan dat ook voor fietsen. De automatische workoutdetectie werkt nu ook voor buiten fietsen. Deze functie werkt echter alleen voor de Apple Watch SE en Apple Watch Series 6 en nieuwer. Wat daar de reden van is, is niet helemaal duidelijk.
Ook kan de Workout-app automatisch pauzeren en hervatten tijdens het fietsen en zijn de metingen voor het fietsen op een e-bike nauwkeuriger geworden. Bovendien kan Siri tijdens alle workouts nu audiofeedback geven via de speaker.
#9 Ademfrequentie tijdens het slapen
Een kleine maar fijne verbetering is dat je ademfrequentie wordt gemeten tijdens het slapen. De Apple Watch helpt je al aan een vaste slaaproutine en houdt bij hoe lang je slaapt, wat je hartslag is en of het zuurstofgehalte in je bloed wel voldoende is. In watchOS 8 komt daar het aantal ademhalingen per minuut bij. De Apple Watch gebruikt hiervoor de ingebouwde versnellingsmeter. Je vindt ze daarna terug in de Gezondheid-app.
#10 Contactenlijst op de Apple Watch
Deze app staat al sinds het prille begin op de iPhone, maar is er nu ook op de Apple Watch. Je kunt zelfs contactgegevens toevoegen, bewerken en delen. Daarnaast zijn er nieuwe tools in de Berichten-app toegevoegd, zodat je makkelijker contact houdt met anderen. Gedicteerde tekst kun je achteraf bewerken en je kunt mensen zelfs een gifje sturen. Voor handgeschreven teksten is de Apple Watch minder geschikt, omdat nog niet de Nederlandse taal wordt ondersteund. Schrijf je vaak in het Engels, dan kun je nu ook schrijven, dicteren en emoji combineren in één bericht. Mocht je dat willen.
#11 Verbeterde always-on
Een andere welkome toevoeging is dat meer watchOS 8-apps het always on-scherm ondersteunen, waaronder Kaarten, Mindfulness, Telefoon, Podcasts, Stopwatch, Timers en Dictafoon. Voor externe ontwikkelaars is het nu ook gemakkelijker geworden om het aan te bieden, dankzij de always-on API.
In watchOS 7 zag je de app in een geblurde vorm, met daar overheen het tijdstip. Dit is in watchOS 8 verbeterd: je ziet nu een gedimde versie van de app, die meteen interactief is als je erop tikt. Ontwikkelaars kunnen ook zorgen dat minder belangrijke informatie extra gedimd wordt. En felle kleuren kunnen ook extra worden gedimd als het scherm niet actief is.
Always-on in watchOS 7 (links) en watchOS 8 (rechts).
#12 Apple Watch bedienen met armbewegingen
Dit is supercool, al zullen maar weinig mensen er gebruik van gaat maken: je kunt nu je Apple Watch bedienen met handbewegingen. Daardoor heb je nog maar één arm nodig, namelijk de arm waarop je ook de Apple Watch draagt. Met handbewegingen kun je apps openen en items aantikken. De bewegingssensoren in de Apple Watch registreren de bewegingen zodat je telefoontjes kunt aannemen, een cursor besturen en een actiemenu openen voor Berichtencentrum, Bedieningspaneel en meer. Ongelooflijk!
Deze functie was al eerder aangekondig en in onderstaand artikel lees je er meer over.
#13 Overal toegang met je Apple Watch
Als je Apple Pay hebt, ben je het misschien al gewend: je kunt de deur uit met alleen je iPhone op zak. Met de Apple Watch gaat betalen in de winkel vaak nog makkelijker. Dit zelfde gemak wil Apple ook voor deursloten en toegangssystemen aan gaan bieden. Je kunt dan je huisdeur of hotelkamer openen met je Apple Watch. Handig! Of dit slaagt is overigens wel afhankelijk van het aantal deelnemers. Heb je een eigen voordeur, dan kun je zelf voor een deurslot kiezen dat deze functie ondersteunt, maar in een hotel en bij bedrijfspanden ben je afhankelijk van de eigenaar of uitbater. Als de grote hotelketens het oppakken zou het snel kunnen gaan… maar alleen voor Apple-gebruikers. Je hoeft dan nergens meer aan te denken als je de deur uitgaat: je Apple Watch is voldoende.
Apple gaat ook legitimatiebewijzen in de Wallet-app mogelijk maken, maar eigenlijk lijkt ons de iPhone daarvoor een geschikter apparaat. Bovendien komt het alleen nog maar in een beperkt aantal Amerikaanse staten beschikbaar, dus het speelt nog helemaal niet bij ons.
Meer functies in watchOS 8
Er zitten in watchOS 8 nog veel meer functies. Zo kun je gebruik maken van de Focus-functie om je beter te concentreren. Deze vind je ook op de meeste andere apparaten. De Apple Watch kijkt automatisch naar de instellingen voor Focus op iOS en filtert meldingen van mensen en apps op basis van je gewoontes. Hierbij wordt gebruik gemaakt van machine learning.
Apple heeft ook de Muziek-app opnieuw ontworpen, waarbij je nummers, albums en afspeellijsten kunt delen via Berichten en Mail. Alle muziek en radiozenders vind je voortaan op één plek. De Weer-app laat in watchOS 8 ook noodmeldingen zien en waarschuwt bij gevaarlijke weersomstandigheden. Je ziet de neerslag voor de komende uren. Zo valt er nog veel meer te ontdekken in de beta.
Meer over watchOS 8
watchOS 8 is de grote update voor de Apple Watch van 2021. Wil je weten of jouw Apple Watch geschikt is? Dat is gemakkelijk te bepalen: als je een Apple Watch Series 3 hebt kun je updaten. Er zijn dit jaar geen modellen afgevallen, dus als je eerder watchOS 7 hebt geïnstalleerd kun je ook updaten naar watchOS 8.
- 2021 - 23 september: Artikel bijgewerkt na verschijnen van watchOS 8.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Eerste publieke beta's van iOS 18.3 en iPadOS 18.3 zijn uit voor testers (18-12)
- Ondersteuning voor robotstofzuigers in Woning-app komt in iOS 18.3 (maar alleen in het Engels) (17-12)
- iOS 18.2: deze nieuwe functies brengt de update naar je iPhone (11-12)
- iOS 18.2 en iPadOS 18.2 nu beschikbaar: grote update brengt veel nieuws (11-12)
- Tweede Release Candidate van iOS 18.2 en iPadOS 18.2 nu te downloaden (09-12)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Reacties: 23 reacties