Nieuwe sportfuncties in watchOS 9
De standaard Apple Watch lijkt misschien niet op een traditionele sportwatch, zoals je bij Garmin of Polar vindt. Maar er komen wel steeds meer sportfuncties bij, waardoor je allerlei hulp krijgt om fitter te worden. In watchOS 9 vinden we heel wat nieuwe sportfuncties zoals meer statistieken voor hardlopers, een tool om workouts samen te stellen en automatisch wisselen van sport tijdens een triathlon. Ook aan herstel is gedacht, met de nieuwe functie voor slaapfasen. Hieronder lopen we de belangrijkste verbeteringen met je langs.
- #1 Meer statistieken voor hardlopers
- #2 Hardloopvermogen
- #3 Hartslagzones
- #4 Meldingen tijdens workouts
- #5 Workouts op maat
- #6 Hetzelfde rondje vergelijken
- #7 Pacer-functie
- #8 Multisport voor triathlons
- #9 Nieuwe zwemfuncties
- #10 Twee keer knijpen
- #11 Slaapfasen tijdens herstel
- #12 Meer hulp bij Fitness+
- Ook nieuw: beweging meten met de iPhone
- Wanneer komt watchOS 9?
Alle functies die we hieronder bespreken zijn beschikbaar op de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Dus ook als je een wat ouder model Apple Watch hebt kun je nog steeds werken aan je fitheid.
#1 Meer statistieken voor hardlopers
Ben je hardloper, dan krijg je met de Apple Watch meer informatie over je loopgedrag. De gyroscoop en versnellingsmeter in het horloge werken samen om de data te verzamelen en met behulp van machine learning worden vervolgens conclusies getrokken. Zo kun je het volgende aflezen op je Apple Watch-scherm in watchOS 9:
- Verticale oscillatie: De mate waarin je lichaam verticaal op en neer beweegt tijdens het lopen. Maak je hoge sprongen, dan steek je te veel energie in de verticale beweging terwijl je die energie beter in een voorwaartse beweging zou kunnen stoppen.
- Staplengte: De afstand die je per stap horizontaal aflegt.
- Grondcontacttijd: De hoeveelheid tijd die je voet contact maakt met de grond, bij elke stap. Dit is zo kort dat het gemeten wordt in milliseconden.
Je ziet deze stats tijdens het hardlopen op het scherm van de Workout-app. Verder zie je hoe lang een workout nog duurt en welke hoogtestijgingen er zijn.
#2 Hardloopvermogen
Bij het wielrennen is vermogen iets waar vaak al op gelet wordt, maar bij hardlopers is het een vrij nieuwe statistiek. Er zijn echter steeds meer mensen die willen weten hoeveel vermogen ze genereren tijdens het hardlopen. Dit geeft een beter inzicht in hoe je presteert dan alleen je tempo. Het loopvermogen (running power) houdt rekening met lichaamsgewicht, terrein en helling. Je kunt het huidige vermogen, gemiddelde vermogen en een grafiek met verloop tijdens de workout zien.
#3 Hartslagzones
Een grote verbetering voor mensen die in een bepaalde hartslagzone willen trainen, bijvoorbeeld vetverbranding of conditie. De Apple Watch kan nu vijf verschillende hartslagzones aangeven die met kleuren gemakkelijk te herkennen zijn. Je kunt ook aangeven dat je een seintje wilt hebben, als je bijvoorbeeld niet meer in de gewenste zone zit. Je kunt deze vijf zones handmatig aanmaken of laten berekenen op basis van je persoonlijke gezondheidsdata. Het zal dan afhankelijk zijn van leeftijd en andere factoren.
#4 Meldingen tijdens workouts
watchOS 9 kan je waarschuwen op basis van allerlei metingen. We noemden het bij hartslagzones al even: als je uit je huidige hartslagzone dreigt te raken krijg je een melding op je Apple Watch, tijdens de workout. Dit kun je ook instellen voor andere waarden, bijvoorbeeld als je na 1,5 kilometer een waarschuwing wil krijgen. Je kunt meldingen instellen op basis van allerlei waarden. Dit kan gesproken of voelbare feedback (een klopje op je pols) zijn. Meldingen zorgen er ook voor dat je tijdens een workout weet wanneer er extra inspanning of wat meer rust is vereist.
#5 Workouts op maat
Elke beginnende hardloper heeft het wel eens gedaan: een minuutje hardlopen afgewisseld door een minuutje wandelen, om te wennen aan de inspanning. Je kunt simpelweg niet verwachten dat je met een conditie van nul meteen een halfuur aan één stuk op topsnelheid kunt lopen. Met watchOS 9 kun je zelf zo’n workout-schema maken: 1 minuut lopen en 2 minuten wandelen kan dan bijvoorbeeld ook. Je bepaalt zelf hoe lang de intervallen van inspanning en rust zijn. Je kunt verschillende soorten workouts maken en ze een eigen naam geven.
#6 Hetzelfde rondje vergelijken (binnenkort beschikbaar)
Loop je altijd hetzelfde rondje door de buurt of door het bos? De Apple Watch kan dan detecteren dat je de route vaker loopt en de prestaties vergelijken. Zo kun je als het ware een wedstrijdje tegen jezelf doen. watchOS 9 slaat de route op en laat zien wat je gemiddelde en beste tijd is. Zo kun je zien of je voortgang hebt geboekt. Dit werkt niet alleen voor hardlopen, maar ook voor fietsen. Het komt in een latere update van watchOS 9.
#7 Pacer-functie
Niet iedere hardloper heeft de luxe om een eigen pacer in te huren, iemand die het tempo aangeeft. Maar de Apple Watch kan je wel een beetje op weg helpen. De nieuwe pacer-functie is eigenlijk heel simpel: je geeft een tijd en afstand aan en de Apple Watch berekent in welk tempo je dan moet gaan lopen. Tijdens de workout krijg je meldingen of je snel genoeg loopt, of even een tandje bij moet zetten.
#8 Multisport voor triathlons
Combineer je meerdere sporten, dan kan de Apple Watch daar rekening mee houden. Hierbij is vooral gedacht aan mensen die een triathlon doen: watchOS 9 kan automatisch detecteren of je aan het hardlopen, zwemmen of fietsen bent. Je hoeft dan niet steeds tussen verschillende sporttypes te wisselen. Ook handig als je tijdens een fietstocht tussendoor een stuk gaat lopen.
#9 Nieuwe zwemfuncties
Gebruik je al de Speedo On-dienst voor zwemmers, dan ken je waarschijnlijk al de SWOLF-score. Dit is een score om bij te houden hoe efficiënt je zwemt. Daarbij wordt gekeken hoeveel zwemslagen je maakt en hoeveel seconden je erover doet om de volledige lengte van een wedstrijdbad af te leggen. Je kunt in watchOS 9 je gemiddelde SWOLF-score bekijken voor elke zwemworkout.
Daarnaast is er nu ondersteuning voor kickboards. Dit zijn zwemplankjes die je extra drijfvermogen geven, waardoor je je meer kunt richten op de beenslag. Een kickboard is goed voor de ontwikkeling van je beenslag, zowel qua kracht als techniek. In de Workout-app is zwemmen met een kickboard nu toegevoegd als extra zwemslag. De Apple Watch detecteert automatisch als je met een dergelijk plankje zwemt en past de metingen erop aan. Lees ook onze tip over zwemmen met de Apple Watch.
Overigens kun je met een Apple Watch Ultra nog veel meer zwemactiviteiten doen, zoals duiken. Er is zelfs een nieuwe Duik-app, die aangeeft hoe diep je bent en wat de watertemperatuur is.
#10 Twee keer knijpen om een workout te starten
Voor het starten van een workout hoef je nu minder moeite te doen. Door twee keer te knijpen met je hand start je een workout of maak je een foto. Je bepaalt zelf welke snelle taak je aan deze actie koppelt. Het is onderdeel van de handgebaren op de Apple Watch.
#11 Slaapfasen
Na het sporten moet er ook tijd zijn voor herstel. De slaapfunctie op de Apple Watch was tot nu toe erg beperkt; je kon eigenlijk alleen zien hoeveel uur je ongeveer had geslapen, maar kreeg geen indruk van de slaapkwaliteit. In watchOS 9 is dat iets verbeterd. Apple beweert een langdurige studie te hebben gedaan naar slaapgedrag en hoopt dat de data die in watchOS 9 wordt verzameld daar nog verder aan bijdraagt.
De Apple Watch detecteert met de nieuwe software in welke slaapfase je bent en toont de resultaten in een grafiek. Het gaat dan om REM, Core (lichte slaap) en Deep (diepe slaap). In de Slaap-app op de Apple Watch zie je de resultaten, met onder andere de totale tijd dat je in slaap was, je hartslag en je ademhalingsfrequentie. Ook kun je in de Gezondheid-app op de iPhone meer data bekijken en vergelijken.
#12 Meer hulp bij Fitness+
Apple’s betaaldienst Fitness+ krijgt er en kleine nieuwe functie bij. Een probleem bij het uitvoeren van een workout is dat je erg moet opletten wat de trainer zegt. Zo wordt vaak wel mondeling verteld hoeveel trapbewegingen je moet maken tijdens het fietsen (RPM, rotaties per minuut) maar als je even niet oplet heb je de informatie alweer gemist. Vandaar dat er op het scherm komt te staan hoe intensief je moet trainen. Je krijgt bij loopband-workouts bijvoorbeeld te zien wat de helling moet zijn, bij fietsen hoe snel de trappers moeten rondgaan en hoe vaak je tijdens het roeien heen en weer moet bewegen (per minuut). Bij HIIT-workouts krijg je de gewenste intensiteit te zien.
Wat we helaas niet kregen zijn betere instructies voor als je niet goed op het scherm kunt kijken naar de verrichtingen van de trainer. Soms lig je in een ongemakkelijke houding ondersteboven op een yogamatje en kun je niet zien wat er op het tv-scherm gebeurt. Helaas is daar nog geen oplossing voor.
Wat er ook nog niet komt – en dat valt ons toch wel een beetje tegen – is beschikbaarheid van Fitness+ in Nederland en België. Apple gebruikt de originele Engelstalige video’s met ondertiteling inmiddels al in landen waar ondertiteling ongebruikelijk is. Dus wat ons betreft mogen ze wel eens haast maken. Overigens is het sinds iOS 16.1 ook mogelijk om Apple Fitness+ zonder iPhone te gebruiken, maar wederom alleen in ondersteunende landen.
Ook nieuw: beweging meten met de iPhone
Apple kondigde vol trots aan dat je voortaan ook kunt sporten en je bewegingsdata kunt vastleggen, ook als je geen Apple Watch hebt. Persoonlijk valt ons dat een beetje tegen. Het is niet zo dat je workouts kunt starten op je iPhone of dat je je hartslag kunt meten. Het enige wat je kunt doen is het vullen van de rode calorie-ring in de Conditie-app. Je ziet in het overzichtsscherm ook het aantal stappen en de afstand. Verder kun je je Activiteit-doelen wijzigen op de Apple Watch. Maar veel meer stelt het niet voor. Wil je sporten en al je bewegingen, hartslag en andere metrics vastleggen, dan kun je beter een Apple Watch om je pols doen.
Meer over watchOS 9
watchOS 9 is sinds 12 september beschikbaar, samen met andere grote updates zoals iOS 16. In onze review van watchOS 9 lees je hoe we de verbeteringen ervaren hebben.
- 2022 - 02 november: Artikel geactualiseerd na de release van watchOS 9.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Foto's van dummy toont iPhone SE 4 design' (16-01)
- Beta 3 van watchOS 11.3 nu beschikbaar voor ontwikkelaars (15-01)
- Derde beta van tvOS 18.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (14-01)
- Apple Watch SE 3 geruchten: 'Release in 2025' (13-01)
- Dit zijn de verwachte nieuwe functies van de Apple Watch Ultra 3 (13-01)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Reacties: 13 reacties