Nederland is een nieuwe buurtapp rijker. Watzzurb wil je op de hoogte houden van alles wat er speelt in de buurt. De app lijkt op de al bestaande app Nextdoor en probeert een alternatief te zijn voor de vele WhatsApp-groepen. Dat verklaart waarschijnlijk ook de wat aparte naam. Wazzup? Nee, Wazzurb.
Wazzurb: nieuwe buurtapp
Wazzurb is een sociaal netwerk voor mensen die in dezelfde buurt wonen. De app volgt het bekende recept: je geeft aan in welke buurt je woont en wat je interesses zijn. Vervolgens kun je in contact blijven met buren die ook dezelfde app gebruiken. Voorwaarde is wel dat er genoeg mensen in de buurt zijn die er gebruik van maken, want anders zit je vooral tegen jezelf te praten (of tegen die ene buurtgenoot die wel meedoet).
Wazzurb is een jaar lang getest en is volgens de makers hard nodig, omdat veel mensen wel contact willen met buurtgenoten maar domweg hun buren niet kennen. Het idee is dus niet alleen om de buurt veiliger te maken door verdachte figuren te rapporteren, maar ook om de buurt socialer te maken. Via een beeldschermpje…
Wazzurb: zo werkt het
Om je aan te sluiten bij Wazzurb maak je een profiel aan via Facebook of aan de hand van een e-mailadres. Wazzurb wil uiteraard ook je adres weten, zodat je kunt zien welke buren al gebruik maken van de app. Je kunt vervolgens een algemeen berichtje achterlaten, bijvoorbeeld als de kat zoek is. Ook kun je buurtbewoners waarschuwen als je ongure types met een breekijzer door de buurt ziet lopen.
Update 29 januari: Wazzurb CEO Gerben Nijmeijer liet ons weten dat je bij Wazzurb met een cirkel zelf aangeeft wat jouw buurt is. Je zit dus niet vast aan de wijkgrenzen die de gemeente heeft bedacht en je bepaalt zelf hoe groot je de cirkel maakt.
Om het sociaal te houden bevat Wazzurb ook nog wat andere functies. Zo kun je tweedehands spullen kwijt op een marktplaats-pagina en kun je zien wanneer buurtbewoners jarig zijn, zodat je ze (spontaan!) kunt feliciteren. Mensen die nieuw in de buurt zijn komen wonen of die gewoon wat meer contact met hun buren willen, kunnen gebruik maken van de Match-functie. Als je je leeftijd, geslacht, relatiestatus en interesses invult kan Wazzurb je matchen met buurtbewoners, zodat je nieuwe vrienden kunt maken.
Privacy is een ding
Het grote nadeel hiervan (zoals we ook al bij Nextdoor meldden) is dat dergelijke apps wel erg veel informatie over je verzamelen. Van je adres tot je hobbies en je geboortedatum: als je zo gek bent om alles in te vullen is dat een goudmijn als de gegevens ooit worden gehackt of doorverkocht. Lees dus niet alleen de privacyvoorwaarden goed door voordat je eraan begint, maar denk ook na of je dit wel wilt.
Wazzurb: nuttig of niet?
Een ander punt is dat voldoende mensen Wazzurb moeten installeren om het echt interessant te maken. Bij Nextdoor is het in sommige buurten wel gelukt om wat onderlinge communicatie teweeg te brengen, maar er zijn ook buurten die genoeg hebben aan de waarschuwingen van WhatsApp. Heb je kinderen of een hond, dan zal het niet moeilijk zijn om eens een offline praatje aan te knopen op het schoolplein, op de speelplaats of in het park, waardoor je een dergelijke app veel minder nodig hebt. En wat als de ene helft van de buurt in Nextdoor zit en de andere in Watzzurb?
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Vernieuwde Mail-app dit voorjaar naar Mac en iPad' (maar niet voor iedereen) (20-01)
- Carrot Weather heeft nu een CarPlay-app: navigeren met het weer (als je ervoor betaalt) (16-01)
- Locatiegegevens van gebruikers populaire Nederlandse apps op straat: dit is er aan de hand (15-01)
- Nieuw in WhatsApp: camera-effecten, sneller reacties versturen en meer (15-01)
- BMW's nieuwe iDrive-systeem zet een stap achteruit in CarPlay-ondersteuning (14-01)
Reacties: 15 reacties