Wereldberoemde iPhone-wereldbol is een fotofantasie
Elke iPhone-bezitter kent de blauwe wereldbol die standaard op het startscherm van je iPhone wordt getoond. De Blue Marble-afbeelding van de NASA was de eerste hoge-resolutieafbeelding van de aarde. Maar het blijkt geen echte foto te zijn. De Blue Marble-foto is opgebouwd uit meerdere plaatjes, een fotomontage dus. Toch ziet het er erg geloofwaardig uit. De foto werd gemaakt door Robert Simmon, die hem samenstelde uit een kaart van de aarde, van maar liefst 43.200 bij 21.600 pixels. Deze was gemaakt door de Zwitser Reto Stöckli, die tienduizend satellietbeelden van 300 megabyte per stuk samenvoegde tot een wereldkaart die alle eerdere wereldkaarten zo overtreffen. De beelden die Stöckli gebruikte, waren in een periode van 100 dagen gemaakt door de Terra-satelliet. Terra was ten tijde van de foto’s de nieuwste satelliet van de NASA, waarmee je de aarde kon observeren.
Stöckli verwijderde de meeste wolken om het beeld duidelijker te maken. Simmon voegde vervolgens weer wat extra details toe: “om de foto realistischer te maken, of eigenlijk: zoals ik me de aarde voorstelde”. Uit 200 satellietbeelden maakte Simmons een wolkendeken, hij voegde reliëf toe en projecteerde dit vervolgens op een bol. Voor elke laag maakte hij aparte afbeeldingen. Hij importeerde de beelden in Photoshop en werkte uren aan het verder aanpassen van de transparantie, de laagmaskers, verzadiging en dergelijke. Simmon creëerde in feite een fantasiewereldbol, zoals hij die in z’n hoofd had. Hij had zich nooit gerealiseerd dat miljoenen mensen de uit 2001 daterende foto dagelijks zouden zien. En hij is blij dat Steve Jobs de foto zo mooi vond, dat hij deze voor het startscherm van de iPhone koos. Het grappige is dat Simmon geen idee had dat Apple de NASA Blue Marble-foto zou gaan gebruiken voor het startscherm van de iPhone. Hij kreeg de verrassing van zijn leven toen hij zijn gloednieuwe iPhone uit de verpakking haalde en werd begroet door zijn eigen foto.
Wie meer over de geschiedenis van de Blue Marble wil weten, kan terecht op de website van de NASA. Of lees op Wikipedia over de originele Blue Marble, gemaakt vanuit de Apollo 17.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 15 reacties