Apple is een bedrijf dat projecten graag geheim houdt totdat Tim Cook ze aankondigt op het podium. Tim Cook en Jony Ive vertellen op zulke momenten graag met hoeveel passie de nieuwe producten tot stand zijn gekomen, maar je hoort eigenlijk zelden hoe hard de mensen op de werkvloer eraan hebben gewerkt. Hoe brengen de tienduizenden Apple-medewerkers hun werkdag door?

Business Insider zette een aantal verhalen van (voormalige) medewerkers op een rijtje en hebben de meest interessante eruit gehaald.
Sommige teams spreken al om vier uur ’s ochtends af
David Graham, ex-medewerkers van Apple, vertelt dat sommige ontwikkelaars al om vier uur ’s ochtends hun eerste afspraken hebben. Dat heeft te maken met te maken met de verschillen in tijdzones, maar ook met de gewoonte van Amerikanen om vroeg op te staan.
“Ik heb wel eens om 4 uur in een vergadering gezeten waarin een paar mensen besloten om ook nog de hele avond door te werken.”
Apple komt op nummer één, punt
Wanneer in zulke vroege vergaderingen besloten wordt dat er doorgewerkt moet worden, doet iedereen dat. Er is geen ‘maar’ of: ‘Dan moet ik eerst even naar huis bellen.’
Apple maakt verschillende versies van interne documenten om lekken tegen te houden
Er was al bekend dat Apple meerdere prototypes van producten maakt, om te zorgen dat de eigen medewerkers niet exact weten hoe een nieuw product eruit komt te zien. Dat blijken ze ook te doen met interne memo’s, bijvoorbeeld van retailchef Angela Ahrendts. Door memo’s met verschillende woordkeuzes of interpunctie te verspreiden, hoopt Apple lekken op te sporen.
Thuis werken? Geen sprake van!
Bij Apple is het niet mogelijk om vanuit huis te werken. Het bedrijf wil altijd face-to-face contact tussen medewerkers en daar zijn ze erg duidelijk over. “Je bent elke dag op kantoor of je bent ziek of dood”, aldus een ex-medewerker. “Er wordt niet echt gekeken naar hoe laat je op kantoor komt, maar thuiswerken doen we niet. Er wordt erg duidelijk gemaakt dat telewerken niet bij Apple hoort.”
Telefoontjes op je trouwdag
Een voormalig Apple-werknemer, Benn Farrell, was niet altijd fan van werken bij Apple. Toen hij met een infectie in het ziekenhuis lag, ontving hij een email. Niet met beterschapswensen of vragen of het goed ging, maar met een het verzoek om een presentatie af te maken. Zelfs op zijn trouwdag kreeg hij verschillende telefoontjes en mails over een rapport dat was zoekgeraakt.
Heb je nog steeds zin om bij Apple te werken? Dit zijn de mogelijkheden:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
The American dream, werken tot je erbij neervalt, geen recht op betaalde vakantie, geen ontslagbescherming, 65u-werkweek enz.
Daar bedank ik toch vriendelijk voor! Ze mogen hun miljoenen houden.
Twee opmerkingen over dit artikel: a) reacties van ex-medewerkers 🙄. b) genoemde scenario’s klinken mij meer in de oren dat men zelf niet juist heeft aangegeven niet beschikbaar/bereikbaar te zijn.
Van iCulture verwacht ik een gezond kritische houding, maar met dit soort artikelen kan ik helemaal niks..
Dat tele werken klinkt goed
Face to face 👍
Voor de rest valt het mij mee
Met een nine-to-five mentaliteit is het niet mogelijk om de beste te zijn. Hiervoor heb je gepassioneerd en gedreven talenten in huis nodig die alles willen geven zodat wij een mooi product kunnen kopen. En daarbij, zij kiezen er zelf voor om overuren te maken.
Alsof je op je trouwdag niet zou hoeven werken.
Wel erg kort door de bocht. Sommigen hebben het talent om meer goed te doen in 1 uur, dan anderen in 24 uur.
Stel je dan voor wat die dan kunnen in 24h 🙂
Mijn ervaring van het tijdelijk werken bij een Amerikaans bedrijf is dat Apple niet gek veel anders is. Er heerst een sterke cultuur van doen alsof je veel om het bedrijf geeft. Alles was altijd great and fantastic. En dat betekende ook lange werkdagen. Nooit als eerste naar huis gaan, de baas laten zien dat je er nog was. Wat mij in het bijzonder opviel was dat de productiviteit desondanks erg laag was. Veel window dressing.
Herkenbaar!
Met een Nederlands team gewerkt met Amerikanen, ze vonden dat we maar korte dagen maakten en waren bang dat daardoor de deadlines niet gehaald zouden worden. Achteraf complimenten gekregen, ze waren jaloers op onze open houding en efficiency.
Tja als je werkgever op 1 staat in je leven ben je niet meer te redden!
Éénzijdig artikel gebaseerd op verhalen die dus alke ruimte hebben om het smeuïger te laten klinken zowel in negatieve zin alziende positieve zin.
Kan dus niks met dit artikel gebaseerd op gebakken lucht.
@DamyS4: werken moet je overal.
Rare mensen, die Amerikanen.
Als mensen te lang werken verliest men z’n concentratie, gaat men fouten en ongelukken maken. Geen wonder dat iOS en aanverwanten zo vol met fouten zit tegenwoordig. Een werkgever is gebaat bij werknemers die mentaal fit zijn, zeker als er zo’n hoge mate van precisie wordt verwacht.
Willen we dat vrachtwagenchauffeurs 14 uur achter elkaar werken? Of een chirurg?
Erg herkenbaar. Elke keer als ik in de VS was viel het me op dat mensen puur voor de show eerder dan de baas op kantoor en later dan de baas van kantoor weg wilden zijn.
Puur show. Nergens zo’n lage productiviteit gezien als in de VS. Nergens zo’n oeverloos gezwets van ellenlange discussies bij coffeecorner gehoord als daar.
Echt. Een NL medewerker presteert veel meer in een werkweek dan een VS medewerker. In minder dan de helft van de uren.
Geef mij dan maar NL model met gezonde work-life Balance en daardoor gemotiveerdere productievere medewerkers.
Overigens is dit naar mijn ervaring bij de meeste VS bedrijven zo. Zeker niet alleen bij Apple.
Misschien een idee voor Apple om in Noord Korea te gaan huisvesten…
Als het maar duidelijk en transparant is.
Dit is blijkbaar onderdeel van de bedrijfscultuur van Apple. Als je dit niet wilt, moet je er dus zeker niet gaan werken. Rijdt eens langs de A’damse Zuidas op een willekeurige avond en kijk hoeveel licht daar nog brandt. Apple is hier echt geen uitzondering in. Mensen in NL moeten eens ophouden met iedere keer te roepen hoe belachelijk dit is. De halve wereld werkt zich het schompes terwijl wij lekker naar ‘Goede tijden’ kijken. Misschien moeten NL zich gewoon eens realiseren hoe goed wij het hier hebben.
@Lauw: je hebt wel de link gezien die je verwijst naar deze reacties? Dus bron is er wel netjes bij vermeld. Maar een extra zinnetje die zich toch iets kritisch opstelt is wel belangrijk ja.
@Flieps: Het gaat niet alleen om het aantal werkuren, maar om de cultuur die er heerst. Amerikaanse bedrijven zijn erg competitief, net als het onderwijs daar. Toch pakt dat niet gunstig uit, want in Amerika is het onderwijsresultaat volgens Pew niet best, vergeleken met andere landen. Er is een zekere mate van vrijheid nodig om creatief te kunnen zijn. Creativiteit bloeit niet op als mensen voortdurend het gevoel hebben onder druk te staan.
Die schijnheilge cultuur van doen alsof je hard werkt, zal het land nog eens opbreken.
En daarom gaat Apple er toe over een credo te geven aan medewerkers: het bedrijfsdogma moet worden ingeprent. Erg jammer, want ware commitment onstaat vanzelf als de baas goed voor zijn/haar werknemers zorgt. Dus: belangstelling tonen en een leuk kerstpakket geven. Als de baas hart voor zijn/haar werknemers heeft, hebben de werknemers hart voor de zaak. Zo werkt het.
@Gio: nee je hebt dan recht op betaald verlof.