Met de iPhone X zet Apple opnieuw grote stappen als het gaat om de cameratechnologie in smartphones. De dubbele camera aan de achterkant is weer een stapje beter geworden ten opzichte van die in de iPhone 7 Plus en iPhone 8, onder meer dankzij beeldstabilisatie voor beiden lenzen. De echte innovatie zit echter in de TrueDepth-camera aan de voorkant. Wat kun je ermee?

Dubbele camera aan de achterkant
Laten we eerst even kijken naar de dubbele camera aan de achterkant van de iPhone X. Die camera bestaat, net zoals bij de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus, uit twee lenzen die beide 12 megapixel beelden kunnen vastleggen. Het gaat om een groothoeklens met een diafragma van f/1.8 en een telelens met een diafragma van f/2.4. Hoe lager deze waarde, hoe beter, want hoe meer licht de lens kan opvangen.
Ter vergelijking: bij de iPhone 7 Plus en 8 Plus is het diafragma van de telelens f/2.8. De telelens in de iPhone X is dus lichtgevoeliger dan die in zijn voorganger en zal het daardoor beter doen bij weinig licht.
Daar komt bij dat beide lenzen optische beeldstabilisatie hebben. Dit zorgt ervoor dat trillingen worden opgevangen tijdens het filmen en fotograferen, waardoor je een stabieler beeld krijgt. Dit heeft zeker in het donker een groot voordeel; dan is de sluitertijd van de camera namelijk langer om genoeg licht binnen te krijgen. De combinatie van de lichtgevoeligere telelens en de optische beeldstabilisatie gaat dus zorgen dat je, zeker in het donker, betere foto’s kunt maken.
Daar komt bij dat Apple een nieuwe beeldsignaalprocessor heeft gemaakt voor de iPhone X. Deze herkent objecten en activiteiten (zoals mensen en beweging) terwijl je bezig bent met het maken van de foto, waardoor de foto tijdens het maken wordt geoptimaliseerd. Ook zorgt hij voor brede kleurregistratie, snellere autofocus en betere HDR‑foto’s, belooft Apple.
Portretmodus
Het feit dat de camera twee lenzen heeft, zorgt ervoor dat je optisch kan zoomen. De telelens laat alles twee keer zo dichtbij komen als de groothoeklens, zonder verlies van kwaliteit. Verder inzoomen kan natuurlijk ook, maar dat gaat digitaal en zorgt dat je inlevert op beeldkwaliteit. De dubbele lens maakt ook de portretmodus mogelijk. Door beide lenzen tegelijk een foto te laten nemen, kan het verschil in afstand tussen objecten op de foto worden bepaald. Op basis hiervan kan kunstmatige intelligentie de achtergrond onscherp maken, terwijl een gezicht wel scherp is.
Nieuw is daarbij portretbelichting, waarbij je de belichting van een portretfoto achteraf kunt aanpassen. Dankzij de beelden van de twee lenzen analyseert Apple de verschillende onderdelen van een gezicht en de omgeving. Het stelt eigenlijk een heleboel punten vast en van al deze punten kan het de belichting vervolgens softwarematig aanpassen. Als gebruiker hoef je niks te doen, behalve te bepalen welk type verlichting je wilt toepassen.
Meer over de TrueDepth camera in de iPhone X lees je in ons aparte artikel.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gerucht: 'Zowel iPhone 17 Pro-modellen als iPhone 17 Air krijgen een krachtige upgrade voor AI' (24-04)
- 10 jaar Apple Watch: dit is waar ik hem allemaal voor gebruik (en hoe zit dat met jou?) [poll] (24-04)
- Apple viert vandaag 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en zo krijg jij een exclusieve fysieke pin) (24-04)
- Waarom dit iPhone 16-model ineens minder populair is dan gedacht (24-04)
- Nieuwe dummy's voor iPhone 17-serie: 'zo ziet de iPhone 17-serie in zwart en wit eruit' (24-04)
(Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.
Vraag me af als Face ID wel goed genoeg is, ging ook niet zo soepel tijdens het evenement, daarnaast moet je ook constant je iPhone voor je gezicht houden, is toch anders dan bij Touch ID dat veel makkelijker gaat.
De reden waarom het niet soepel ging, was omdat de iPhone net aan was. En voordat je FaceID kan gebruiken, moet je eerst je pincode invoeren. Je kan nog niet oordelen, maar eerst wachten tot de eerste reviews zijn geweest.
Bij mij werkt TouchID eigenlijk ook niet helemaal lekker. Alle vingers die ik in scan “doen het na een poosje niet meer” behalve mijn rechterduim,dit doet het altijd gelukkig. Eerder al op 5S & 6S en nu ook weer op mijn 7 Plus en iPad Air 2. In het begin “werken alle vingers” nog wel maar na een paar dagen al niet meer. Ik werk wel veel met mijn handen…?
@Kotter: Bij mij werkt het ook niet altijd zo goed, en dit op meerdere iPhones. Maar dat komt volgens mij omdat mijn handen en vingers nogal snel zweten. Als er teveel zweet/vet is werkt het niet meer. Misschien is het bij jou hetzelfde probleem.
Ik vind het ongelooflijk knap wat Apple weer gefixt heeft met die camera, lenzen en processors. Met de iPhone 7 Plus kan je al fantastische foto’s maken en dat is voor de iPhone 8 Plus én de iPhone X nog ’s even flink verbeterd!
Mensen staren zich blind op het aantal megapixels en zeuren soms dat dit niet vergroot is, maar de echte kwaliteit hangt van al die andere dingen af! Prima!
Leuk om te lezen dat mensen al een aan of opmerking hebben zonder te weten hoe het apparaat gaat werken, Want je hoeft niet alvorens je FaceID gaat gebruiken een pincode in te voeren, inmiddels in bezit van een IPhone X en het werkt echt beter dan de Touch ID.