Reacties voor: Werkomstandigheden zijn verbeterd in Apple-fabrieken in China

De werkomstandigheden in fabrieken in China verbeteren, blijkt uit onderzoek van New York Times. Medewerkers hebben meer vrije tijd, maar krijgen ook minder betaald. Dat valt niet bij iedereen goed.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 12 reacties

  1. “Ik werk liever 80 uur per week”, zegt Zhang.
    Kijk dat noem ik nog eens werkmentaliteit. Niet van dat gezeur van oh jee 40 uur is wel veel hoor of, nee ik wil liever 36 uur werken.
    Zhang! Groot respect. Maar goed misschien werd Zhang wel gedwongen om dat te zeggen, wie weet. In dat soort landen verbaast het me niets. Even een mooi schoon bedje neerleggen, alles netjes opruimen en goed indelen voor de inspectie, Zhang onderdrukken dat als ze niet zegt dat het beter gaat ze helemaal weg kan en als de inspectie weg is gewoon weer terug in haar hol om iPhones in elkaar te zetten, tja ik blijf ze toch kopen 🙁

  2. @shardphoenix: Hij zegt dit meer om z’n familie te onderhouden. Vele werknemers zijn de enige inkomstenbron van hun familie, een grote nadeel en een grote druk op de desbetreffende persoon. Ze kunnen vanwege hun familie niet gaan zeuren en hebben daardoor helemaal geen tijd voor familie,vrienden of om te genieten van het leven. Het is hem en vele andere mensen niet te benijden.

  3. Werkmentaliteit is toch een totaal andere betekenis in China. Ze zitten daar -net als in India overigens- met meer dan een miljard mensen op elkaar. Je mag blij zijn als je voor zo’n bedrijf als Foxconn mag werken. En hoe meer hoe beter, als ik dat dan vanuit hun ogen bekijk. Om daar dan westerse werkmentaliteit in te gaan voeren is allemaal wel heel lief van ons, maar China is ook niet voor niets zo’n rijk land t.o. de rest van de wereld.

  4. Sorry van de off topic maar in de titel staat Apple-fabrieken. Het blijven Foxconn fabrieken. Apple kan hier als grote klant uiteraard invloed op uitoefenen maar dit gaat op voor alle klanten en alle fabrieken in China.

  5. @JB: Inderdaad! Dat is gek, aangezien ze ook produceren voor Dell en nog een waslijst anderen. Fix het alsjeblieft, Gonny.

  6. Het heeft voor mij geen zin om te gaan lobbyen aangezien ik die sensatie berichten of headlines niet eens lees of opzoek. Daarom kijk ik op iphoneclub.

    Ik zeg alleen laten we het gewoon bij de feiten houden, dat het foxconn fabrieken zijn. Mij hoor je niet klagen als er bij een negatief bericht hier dan ook foxconn staat. Jij doet hier dus precies het omgekeerde door bij negatieve berichten foxconn te zetten en bij positieve berichten Apple.

    Ik begrijp je punt maar het blijft een misleidende titel. Hoeft het niet aan te passen verder. Ik lig er niet wakker van. 😉

  7. Door de uitleg van@Gonny denk ik nu ook zo van: goede titel

  8. Inplaats van 30 mensen naar China te sturen kan Cook iedereen daar een redelijk salaris geven van die $ 400 mio die hij zelf kreeg vorig jaar

  9. @Gonny van der Zwaag: de ironie in het verhaal is dan wel dat Apple wellicht als enige energie en geld steekt in het verbeteren van de werkomstandigheden… dit soort berichten heb ik van Dell en HP nog niet voorbij zien komen. 😉

  10. @mauze
    Ik weet bijna wel zeker dat andere partijen hier aandacht aan besteden. Misschien heb ik een vertekende blik als inkoper maar hier wordt zeker op gelet.

    Het ironische vind ik dat, hoe meer Apple doet, hoe meer externe partijen of mensen verwachten dat ze iets doet of kan doen aan de situatie. Ze kunnen zeker iets maar we moeten geen wonderen verwachten. Dit zou toch niet door het mediafilter komen. 😉

  11. Ik geloof hier geen snars van.
    Ik wil minimaal 1000 medewerkers horen die dit zeggen.
    het liefst allen.
    Het nieuws komt uit Amerika, en zij liegen 11 van de 10 dingen die ze zeggen..

    Nee ben niet anti appel, maar wel anti N-amerika.

  12. @Barend en @JB: Dit is nou net het punt dat ik in het artikel maak: bij slecht nieuws schrijven kranten over ‘Schandalige toestanden in Apple-fabrieken!’ (met de nadruk op Apple). Bij goed nieuws wordt er veel vaker in algemene termen gesproken over ‘Chinese fabrieken’. Vandaar dat ik met opzet wél Apple noem. Anders zou ik in dezelfde val trappen als NYT, die ik op dat punt juist bekritiseer.

    Dat er in Foxconn-fabrieken niet alleen spullen voor Apple worden gemaakt, is een punt waar we op iPhoneclub in bijna elk artikel op blijven hameren. Wij hoeven op dat punt niet bijgepraat te worden. Het heeft meer zin om bij de grote Nederlandse kranten te lobbyen, die artikelen schrijven als ‘Chinezen in de rij voor baan bij zelfmoordfabriek iPad’. Over sensatie gesproken…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.