Betaaldienst Payconiq wordt in België op korte termijn vervangen door Wero, het Europese betaalsysteem. Dat heeft het European Payments Initiatief (EPI) bekendgemaakt. Wero en Payconic zullen nog wel enige tijd naast elkaar te gebruiken zijn. Wero wordt op termijn ook in Nederland ingevoerd, maar omdat wij al een goed werkend iDEAL-betaalsysteem hebben zijn we als laatste aan de beurt. Waarschijnlijk zal dat pas in 2026 plaatsvinden.
In België, Duitsland en Frankrijk is de nieuwe betaalapp Wero Wallet al ingevoerd. Het werkt in België alleen bij de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC terwijl je in Duitsland alleen bij Postbank terecht kunt. Franse gebruikers kunnen alleen bij Banque Postale terecht. In 2025 volgt de Deutsche Bank en daarna zullen meer banken volgen.
Wero: gebaseerd op iDEAL
Wero is gebaseerd op het Nederlandse iDEAL, maar dat betekent niet dat Nederland voorop zal lopen met de introductie van Wero. In ons land is medio 2024 net het vernieuwde iDEAL ingevoerd, waarmee je op basis van profielen sneller kunt shoppen. In landen waar een goed werkend betaalsysteem zoals iDEAL nog helemaal niet beschikbaar is, zal de uitrol sneller plaatsvinden.
Vooral voor Duitse gebruikers is de invoering van Wero een grote stap vooruit: zij kunnen met Wero 24 uur per dag geld overmaken of ontvangen, ook in het weekend en op feestdagen. Via het traditionele bankensysteem was dit in Duitsland nog niet mogelijk, waardoor je tot de volgende werkdag moest wachten om te kijken of je betaling binnen was. Dit is de reden waarom PayPal in Duitsland is uitgegroeid tot een populair alternatief. In Duitsland wordt Wero dan ook vooral gezien als een PayPal-alternatief.
Wero wordt ontwikkeld door het European Payments Initiative, kortweg EPI. Deze organisatie heeft de betaalmethode iDEAL in oktober 2023 overgenomen van Currence, een Nederlands bedrijf dat is opgericht door acht Nederlandse banken, waaronder ING, ABN en Rabobank. Deze banken zijn nu ook lid van EPI, dat een Europabreed betaalplatform wil gaan ontwikkelen. Op termijn moet het ook dienst gaan doen als digitale identiteit. Wero is een combinatie van ‘we’ en ‘euro’.
iDEAL wordt Wero
EPI nam eind 2023 ook Payconiq over, het Luxemburgse bedrijf dat de technologie achter iDEAL en het Belgische Bancontact heeft ontwikkeld. Oorspronkelijk was het plan om Wero al begin 2024 te introduceren, maar dat is uitgesteld naar later in het jaar.
Op de achtergrond gebruikt Wero real-time overboekingen via het SEPA-systeem, maar er zijn geen rekeningnummers of IBAN’s nodig om geld uit te wisselen tussen Wero-gebruikers. Het mobiele telefoonnummer van de ontvanger is voldoende, waardoor Wero ook een alternatief kan worden voor Tikkie – alweer een typisch Nederlands fenomeen. De geldoverdracht zou dan binnen enkele seconden moeten plaatsvinden en het geld komt direct op de rekening van de ontvanger terecht.
Bankrekening nog steeds nodig
Om gebruik te kunnen maken van Wero is wel een ‘traditionele’ bankrekening bij een deelnemende bank nodig. De komende tijd kunnen mensen met een bankrekening in België, Duitsland en Frankrijk al van de dienst gebruik maken. Deze drie landen stonden aanvankelijk gepland voor invoering in juni 2024, maar pas eind november 2024 is de Wero Wallet-app beschikbaar gekomen.
Nog niet alle functies zullen meteen werken. In eerste instantie kunnen de Belgen en Duitsers alleen Tikkie-achtige betalingen tussen gebruikers doen. In het voorjaar van 2025 moet het dan mogelijk worden om Wero in online winkels te gebruiken en de volgende stap is dat het betaalsysteem in fysieke winkels en restaurants te gebruiken is. Tegen die tijd is ook Nederland aan de beurt, dat voor een introductie in 2025 of begin 2026 op de planning staat. De verwachting is dat andere Europese landen de komende jaren zullen volgen, maar het kan dus nog wel meerdere jaren duren voordat Wero in heel Europa is uitgerold.
Wero FAQ: dit gaat er veranderen
Hieronder lees je een paar veelgestelde vragen over Wero.
- 2024 - 25 november: De Wero Wallet-app is nu beschikbaar in Duitsland en Frankrijk, dus we hebben het artikel bijgewerkt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Je kan nu ook WhatsAppen met ChatGPT (19-12)
- Apple Kaarten op het web heeft nu Look Around (18-12)
- Weekend kijktips: Maria, Elton John en Superman (14-12)
- Apple Music vanaf nu met drie nieuwe live radiostations (waaronder dancemuziek) (10-12)
- SNS, ASN en RegioBank bieden nu ook zakelijk Apple Pay aan (09-12)
Reacties: 6 reacties