
Nieuwe wet verplicht verkopers om software-updates te leveren voor digitale producten
Goedgekeurd door Eerste en Tweede KamerUpdate 26 april 2022: Deze wet wordt op woensdag 27 april van kracht. Nederlandse verkopers zijn vanaf die datum verplicht om software-updates te leveren voor de producten die ze verkopen. Dit geldt ook voor software, zoals apps en games. Hoe lang verkopers de updates moeten leveren hangt af van het product. Zo moet een slimme wasmachine langer updates ontvangen dan een smartwatch. De nieuwe wet geldt voor talloze apparaten, van smartphones, smartwatches, printers en smart-tv’s tot babyfoons. De ACM is toezichthouder op de wet.
De verplichting is onderdeel van een EU-richtlijn die vanaf nu als Nederlandse wet is ingevoerd. Het is niet verplicht om nieuwe features uit te brengen, maar er moet wel beveiligingsupdates geleverd worden. De wet gaat op woensdag 27 april in. Daarnaast berust de bewijslast vanaf die datum langer bij de verkoper, als een product defect raakt. Nu is het nog zo dat verkopers de eerste zes maanden moeten aantonen dat het product deugdelijk is geleverd, vanaf woensdag is die termijn verlengd naar een jaar.
De wet werd eind 2019 ingediend en werd in februari aangenomen door de Tweede Kamer. Op 19 april ging ook de Eerste Kamer akkoord. Tegenstemmers waren PVV, FVD en Fractie-Frentrop.
Hieronder lees je ons oorspronkelijke bericht van 3 februari 2022.
Tweede Kamer akkoord met wetswijziging voor leveren van updates
Hoe lang mag je van een digitaal product verwachten dat deze mee gaat en ondersteuning krijgt met beveiligingsupdates? Daar is regelmatig discussie over. Qua iPhones biedt Apple de laatste tijd steeds langer ondersteuning. Afgelopen september bracht Apple nog iOS 12.5.5 voor onder andere de iPhone 5s uit 2013 uit. Maar er zijn tal van andere fabrikanten die het minder nauw nemen met de ondersteuning. Een nieuwe wetswijziging moet hier verandering in brengen, al wordt de verantwoordelijkheid niet bij de fabrikant gelegd.
In een nieuwsbericht laat de overheid weten dat de Tweede Kamer ingestemd heeft met de wetswijziging. In deze wetswijziging, die ingediend is door minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming en Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, staat dat consumenten recht krijgen op software- en beveiligingsupdates bij slimme apparaten als smart-tv’s, smartwatches, printers, camera’s, babyfoons en andere soortgelijke producten. Behalve voor deze slimme apparaten, geldt het ook voor streamingdiensten en andere digitale content, zoals apps en games.
Consumenten krijgen bij de aankoop van slimme apparaten recht op software- en beveiligingsupdates. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verplichting voor verkopers om digitale apparaten en diensten werkend en veilig te houden.
Nieuwsbericht ⤵️https://t.co/1Z15wmGSl3 pic.twitter.com/npVs5vrrfN
— Ministerie van Economische Zaken (@MinisterieEZ) February 3, 2022
Maar hoe lang heb je dan als consument recht op het ontvangen van updates, als de wetswijziging aangenomen wordt door de Eerste Kamer? Dit gaat op basis van proportionaliteit. De levensduur is daardoor afhankelijk van wat redelijk is voor de consument. Dat hangt onder andere af van de verkoopprijs en het type product.
Verkoper verantwoordelijk, maar hoe?
Maar het opmerkelijke is dus dat de verantwoordelijkheid voor het leveren van updates ligt bij verkopers en handelaren. Als jouw nieuw gekochte televisie na twee jaar geen updates meer krijgt, kun je daardoor in theorie aankloppen bij de winkel waar je hem gekocht hebt. Hoe die afhandeling dan in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk. Dergelijke updates worden namelijk altijd geleverd door de fabrikant. De wetswijziging zou ervoor kunnen zorgen dat verkopers alleen nog maar producten van gerenommeerde merken verkopen, die doorgaans langer updates leveren dan goedkopere merken.
Dank voor je bericht. Het gaat hier inderdaad om verkopers en handelaren. Voor fabrikanten komen in 2024 andere (extra) minimumeisen. ^AH
— Ministerie van Economische Zaken (@MinisterieEZ) February 3, 2022
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft aan dat er in 2024 andere extra minimumeisen voor fabrikanten komen.
Omkering bewijslast verlengd naar één jaar
Tegelijkertijd betekent het wetsvoorstel ook dat de duur van de zogenaamde omkering bewijslast verlengd wordt van zes maanden naar één jaar. Volgens deze regeling moet de verkoper bij een niet werkend product binnen een jaar aantonen dat het product bij verkoop niks mankeerde. Kopers worden door deze wijziging dus langer beschermd.
Dat het wetsvoorstel nu goedgekeurd is door de Tweede Kamer, betekent niet dat het er ook definitief komt. De wet moet ook nog langs de Eerste Kamer. Stemmen ook zij ermee in, dan wordt overgegaan tot uitvoering. Wanneer dat precies is, is nog niet duidelijk.
- 2022 - 26 april: Deze wet wordt vanaf 27 april 2022 actief.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Onzin wet, hoe kan je als verkoper zorgen voor een nieuwe iOS update? Producent in dit geval Apple kan dat alleen zorgen.
Klopt dat de tweede kamer hier mee akkoord is gegaan snap ik niet dat de verkoper verantwoordelijk voor is snap ik niet. 🤷♀️🤔
Nu zadelen ze verkopende partij hier mee op!😏
Dat kunnen ze niet. Ze kunnen wel kiezen om alleen producten te verkopen waar de producent updates blijft bieden. Hierdoor moeten producenten wel.
Goede stap!
Precies. De verkoper weet dat Apple, bijvoorbeeld, het goed op orde heeft. Verkoper kan zeggen, hey “Merk X, regel dat anders kan ik het niet verkopen”
Nope, geen onzin. Dit is de start van een beweging tot verbetering, zodra verkopers kopers moeten gaan compenseren of korting bij vervanging moeten gaan geven gaan ze echt wel zeuren bij de fabrikanten danwel gewoon stoppen met verkoop van de ‘slecht’ presterende merken. Dit is tevens een Europees gedragen ontwikkeling, 500 miljoen EU klanten worden echt wel serieus genomen. Het zal alleen even duren voordat er echt effect te merken is.
Om Apple producten hoef je je geen zorgen te maken. Het gaat hoofdzakelijk om goedkope rotzooi die na een jaar niet meer ondersteund worden. Als winkelier moet je je gaan afvragen of je die wel wilt verkopen.
Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan een dubieuze verkoper die een bejaarde nog even een iPhone 6s aan smeert.
Als dat verplicht wordt zal de verkoopprijs wel drastisch omhoog gaan
Er bestaan echt nog wel mensen die de duurdere merken überhaupt niet kunnen betalen.
En als ik als consument nou mijn iPhone na een jaartje tweedehands verkoop aan iemand? Hoe zit dat dan? Ben ik dan als verkoper verantwoordelijk? Zal toch zeker niet…..
Wat mankeert er aan een iPhone 6s? Die krijgt nog steeds alle beveiliging-updates. Niets dubieus aan om die te verkopen. De prijs is er immers ook naar (als het goed is 😝).
Een simpel briefje in de verpakking dus dat je je software regelmatig moet updaten lijkt me dan voldoende als verkoper?!
Onder het mom “we hebben het de klant verteld”.
Heb het uitgebreide stuk in het wetboek niet gelezen. Vind andere pagina’s op dit moment nét ff belangrijker.
Er worden genoeg wetten geschonden nl.
Dus hier is ook wel een foefje op te vinden.
(Red.) Deze wet wordt vanaf 27 april 2022 actief.
Ik denk dat dit er toe leidt dat producten minder lang in de schappen zullen liggen
….en die mensen worden dus beschermd door deze wetgeving. Die kopen (naar het schijnt) een goedkope smart tv, waarvan na een jaar de netflix app niet meer werkt, omdat het OS verouderd is.