Met GPS-coördinaten kun je elk puntje op de aarde nauwkeurig aanwijzen. Zo kun je bijvoorbeeld met iemand afspreken bij breedtegraad 52.091448 en lengtegraad 5.121439. Maar het is lastig te onthouden en je maakt al snel een foutje, waardoor je elkaar misloopt. De bedenkers van What3Words hebben daarom iets slimmers bedacht: ze hebben de hele wereld ingedeeld in vierkantjes van 3 bij 3 meter. Elke plek op aarde is terug te vinden met drie woorden, bijvoorbeeld respect.deaf.seaweed. Dat is dezelfde plek die we hierboven noemden, maar het is gemakkelijker te onthouden. Met de nieuw verschenen app zoek je snel elk adres op.
What3Words werkt met 3×3 vakken
“Zullen we bij de Domtoren afspreken, maar dan niet helemaal eronder, maar iets verderop bij dat café iets verderop?” – “Welke dan?” – “Nou, daar op dat plein, met die zwarte parasols”. Grote kans dat de parasols inmiddels zijn weggehaald en dat het café inmiddels drie keer van eigenaar (en van naam) is gewisseld. Met What3Words zal je dat niet overkomen. Zelfs als je midden in het bos wilt afspreken kun je elkaar nog steeds vinden. Er is namelijk maar één plaats dat symphonies.engineered.perfecting heet.
Om misverstanden te voorkomen hebben aangrenzende vlakken van 3×3 meter heel andere woorden gekregen. Zo liggen de plekken die met ‘illustrate’ beginnen op heel verschillende plekken op de aardbol. Nadeel is wel dat er ook lastige woorden tussen zitten. De adressen ‘result.migrants.trip’ en ‘contacts.mash.shop’ zijn makkelijk te onthouden, maar bij woorden als ‘cockiness’ moet je eigenlijk al moedertaalspreker zijn om te begrijpen wat het betekent. Woorden zoals ‘harp’, ‘shop’ en ‘bear’ zijn veel makkelijker te onthouden. Ook kan het misgaan bij vervoegingen. Was het nou ‘engineer’, ‘engineering’ of ‘engineered’?
What3words is eigenlijk ontwikkeld om te zorgen dat mensen in ontwikkelingslanden een adres hebben. In sloppenwijken heeft niet iedereen een huisnummer en in sommige dorpjes bestaan niet eens straatnamen. Door mensen een adres te geven kunnen hulpverleners ze terugvinden, ook als ze ergens in de bush zitten en geen flauw idee hebben wat een gps-coördinaat is. Op een oppervlak van 3×3 meter kun je je moeilijk iemand mislopen.
Niet alleen voor hulpverleners
Maar ook in westerse landen kan What3words van pas komen, bijvoorbeeld bij liefhebbers van outdoor-sporten die niet zo heel technisch zijn. Nerds geven in zo’n geval hun gps-positie door, maar als je vrienden met een tech-aversie hebt vinden ze What3words misschien handiger in gebruik. Het verhaal erachter spreekt veel mensen in ieder geval aan. Overigens gebruiken we zelf vaak het locatiedelen in Zoek mijn vrienden of sturen we via iMessage de locatie door. En ook al is dat niet zo nauwkeurig dat je op een vlakje van 3×3 meter terechtkomt: je vindt elkaar meestal toch wel.
What3Words werkt samen met de kaartendiensten van Google, OpenStreetMap, Mapbox, Yandex en Esri. Dus als de ene persoon What3words gebruikt kan de andere persoon via de Streetview van Google kijken hoe het er ter plekke uit ziet. In plaats van de Engelse termen kun je ook gebruik maken van Frans, Spaans, Portugees, Suaheli, Russisch, Duits, Turks en Zweeds.
Via: iPhone-ticker
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Met de Nintendo Music-app luister je naar je favoriete gamemuziek (31-10)
- Met de nieuwe Pokémon Trading CG Pocket-app verzamel je Pokémon-kaarten digitaal (maar niet in Nederland) (30-10)
- Apple gaat App Store-reviews van gebruikers samenvatten (30-10)
- Betaalde offline versie Animal Crossing: Pocket Camp nu te pre-orderen, online versie stopt binnenkort (28-10)
- Amsterdam viert 750 jaar met speciale monster-app (24-10)
Reacties: 3 reacties