WhatsApp gaat doorstuurfunctie beperken: berichten niet meer massaal doorsturen

Nieuwe maatregel na eerdere labeling
WhatsApp gaat de doorstuurfunctie beperken. Je kan daardoor niet meer naar honderden mensen tegelijk een bericht doorsturen, in de strijd tegen nepnieuws. Eerder kregen doorgestuurde berichten al een apart label.

Als je in veel verschillende WhatsApp-groepen zit waar veel deelnemers in zitten, dan is het maar de vraag of alle berichten die iedereen verstuurt ook echt van hem of haar afkomstig zijn. WhatsApp wil daar nu iets tegen doen en introduceert een nieuwe label-functie, zodat berichten die doorgestuurd zijn vanuit een andere chat gelabeld zijn. Je weet daarom als ontvanger zijnde precies of het bericht door diegene zelf geschreven is of dat het bericht eigenlijk van iemand anders afkomstig is. WhatsApp is nu ook begonnen met het inperken van de doorstuurfunctie.

Update 20 juli: WhatsApp heeft nu laten weten dat ze verder stappen gaan nemen om het verspreiden van nepnieuws tegen te gaan. In een blogpost laat het bedrijf weten dat ze starten met een test die de doorstuurfunctie beperkt. Hierdoor kun je een bericht maar naar een beperkt aantal mensen doorsturen. Hoewel WhatsApp voor gebruikers geen specifiek getal noemt, zou het gaan om een nieuw maximum van 20 personen waarnaar je een bericht tegelijkertijd kan doorsturen. Voorheen was dit meer dan 250. In India wordt de limiet zelfs teruggeschroefd naar maximaal vijf personen, naar aanleiding van een incident. Een nepnieuws-bericht werd daar zo massaal doorgestuurd, waarna er zelfs moorden gepleegd werden. Met deze nieuwe aanpassing wil WhatsApp dit soort incidenten voorkomen.

WhatsApp labelt doorgestuurde berichten

Je wist het misschien niet, maar WhatsApp heeft een functie waarmee je snel een bericht naar iemand kan doorsturen. Dat kan handig zijn, als je bijvoorbeeld een belangrijk bericht gekregen gekregen hebt en dit met iemand anders wil delen. Je gebruikt de doorstuurfunctie door het bericht ingedrukt te houden, op Stuur door te tikken en de nieuwe ontvanger te selecteren. Vervolgens wordt het bericht in een individueel gesprek naar diegene doorgestuurd.

WhatsApp bericht doorgestuurd.

Deze functie kan ook misbruikt worden. Bedrijven als Facebook en Google zetten zich de laatste tijd steeds meer in om fake news te bestrijden. Nepnieuws kan zich als een lopend vuurtje verspreiden door dit soort doorstuurfuncties en door deze specifieke berichten te labelen hoopt WhatsApp dat je je er meer van bewust bent dat het bericht niet van de originele verzender afkomstig is. WhatsApp laat alleen zien dat het bericht doorgestuurd is, maar niet wie de originele schrijver van het bericht is. Het label is ook bij de verzender zelf zichtbaar.

Meer maatregelen om je te beschermen
Of dit daadwerkelijk gaat helpen met de strijd tegen nepnieuws, is nog maar de vraag. Je kan als verzender een bericht ook doorsturen door simpelweg de tekst te kopiëren en te plakken in een ander gesprek. In dat geval wordt het bericht nooit gelabeld als doorgestuurd. WhatsApp heeft echter nog een ander middel achter de hand om je te beschermen. Uit een testversie blijkt namelijk dat WhatsApp werkt aan het markeren van verdachte linkjes. Dat wil zeggen dat als iemand jou een link stuurt die onbetrouwbaar is, dat deze zo gemarkeerd wordt. In plaats van een preview van de site, staat er een rode balk die je waarschuwt voor de mogelijke kwaadaardige link.

Verdachte link via WhatsApp.

WhatsApp is deze laatste functie nog aan het testen, waardoor het nog wel even kan duren voordat het voor iedereen zichtbaar is. De doorgestuurd-functie is in ieder geval wél al ingevoerd, dus je bent gewaarschuwd als je de volgende keer een bericht doorstuurt dat eigenlijk niet van jou is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 20 juli: Artikel bijgewerkt met betrekking tot de beperking van de doorstuurfunctie.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.