Update 15:00 uur: Facebook heeft gereageerd en zegt dat berichten alleen kunnen worden gelezen, als een gebruiker ze rapporteert. Op dat moment worden de vijf onversleutelde berichten van de rapporteur naar het WhatsApp-team gestuurd. Facebook wil daarmee duidelijk maken dat niet álle berichten kunnen worden gelezen en is ervan overtuigd dat gebruikers wel beseffen dat er privé-informatie wordt verstuurd op het moment dat je iets rapporteert.
Hieronder volgt ons oorspronkelijke nieuwsartikel.
Moederbedrijf Facebook blijkt ook regelmatig persoonlijke informatie te verstrekken aan autoriteiten, zo blijkt uit een uitgebreid onderzoek van ProPublica. Mark Zuckerberg beloofde in maart 2019 een nieuwe strategie, die meer op privacy was gericht. Hij noemde daarbij WhatsApp als voorbeeld en spiegelde een toekomst voor waarin mensen meer waarde hechten aan beveiliging en privacy. “We gaan dit bouwen op de manier waarop WhatsApp is ontwikkeld”. Hij doelde daarmee op de end-to-end encryptie, waarmee je zeker weet dat alleen de verzender en ontvanger ze kunnen lezen. Niemand anders, ook Facebook zelf niet, kan je berichten lezen. Een jaar eerder had Zuckerberg nog in een verklaring voor de Amerikaanse Senaat verklaard: “We kunnen geen enkele WhatsApp-content inzien”. Dat blijkt nu niet helemaal te kloppen.
In kantoren in Austin, Dublin en Singapore blijken meer dan 1.000 inhuurkrachten dagelijks bezig met het doorlezen van berichten. Ze werken op uurbasis en krijgen via speciale Facebook-software een oneindige stroom van privéberichten, foto’s en video’s te zien zodra een gebruiker door een andere WhatsApp-gebruiker is gerapporteerd. Deze medewerkers bepalen of de inhoud door de beugel kan. Het kan gaan om oplichting, spam, geweld, kinderporno en soortgelijke onfrisse inhoud.
De foto’s tonen het vrolijk gedecoreerde Facebook-kantoor in Austin, dat in 2019 werd geopend.
Voormalige baristas
De moderatoren in Austin zijn over het algemeen twintigers en dertigers, die voorheen werkten als winkel- of kassamedewerker of barista. Ze worden ingehuurd via Accenture, een groot consultancybedrijf dat ook tijdelijk personeel levert aan andere grote bedrijven. Ze verdienen minimaal $16,50 per uur en moeten een geheimhoudingsverklaring tekenen. Ze krijgen de instructie om te zeggen dat ze voor Accenture werken, niet voor Facebook of een van de andere klanten. Per dag moet een moderator zo’n 600 tickets wegwerken, omgerekend minder dan een minuut per ticket.
De medewerkers werken in cubicles, die op de ze foto’s niet te zien zijn.
Zo werkt het scannen
Omdat de berichten op WhatsApp versleuteld zijn kunnen ze niet automatisch worden gescand. Zodra een gebruiker iets rapporteert via de knop in de app worden de 5 meest recente berichten in onversleutelde vorm doorgestuurd naar het moderatiesysteem. Dit kunnen ook foto’s en video’s zijn. De WhatsApp-moderatoren moeten in minder dan een minuut een van de drie opties kiezen: niets doen, de gebruiker op de ‘watch list’ zetten of het account blokkeren. Bij Facebook en Instagram is het mogelijk om losse berichten te verwijderen, maar in een WhatsApp-chat kan dat niet zomaar (dat zou ook argwaan wekken dat er iemand meeleest). Vandaar dat Facebook weigert om van ‘content moderatoren’ te spreken.
Extern moet WhatsApp een privacybelofte uitstralen
Uit een interne marketingpresentatie van december blijkt dat Facebook extern een heel ander imago probeert hoog te houden, terwijl er intern iets heel anders gebeurt. Facebook weigert echter te spreken van contentmoderatie en zegt dat de insteek heel anders is dan bij Facebook en Instagram, waar rond de 15.000 moderatoren alles in de gaten houden. Hierover brengt het bedrijf ook een rapport uit, terwijl alles bij WhatsApp veel meer in het geniep gebeurt. Tegelijk wordt de privacy van WhatsApp nog op andere manieren ondermijnd, zo betoogt ProPublica. Vorig jaar bleek uit onthullingen van een klokkenluider al dat WhatsApps privacybeloftes niet in de praktijk worden gebracht. Maar met die klacht werd niets gedaan, mogelijk omdat er nog andere belangen spelen: WhatsApp deelt veel meer met autoriteiten dan apps zoals Signal.
Bij de overname van WhatsApp in 2014 beloofde Zuckerberg de dienst “exact hetzelfde” te houden, maar de oorspronkelijke oprichters zijn alweer een paar jaar geleden vertrokken en van hun idealen is weinig over. Het uitgebreide verhaal is bij ProPublica te lezen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
- WhatsApp krijgt extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (07-04)
WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

- Alles over WhatsApp op de iPhone
- Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht
- Zo gebruik je WhatsApp op de desktop
- Zo gebruik je WhatsApp op de iPad
- WhatsApp-account beveiligen met tweestaps
- WhatsApp chats archiveren, wissen of verwijderen
- WhatsApp gesprekken overzetten
- WhatsApp-chats exporteren
- Ongewenste personen blokkeren in WhatsApp
- Werkt WhatsApp nog op mijn (oudere) iPhone?
- WhatsApp beveiligen op 4 manieren
Tot zover e2e van WA lol.
En maar verbaasd zijn dat dit gebeurd.
Dit kon je toch verwachten!
Het gaat ze niks aan wat ik bespreek met iedereen, maar een sarcastisch bericht kunnen ze goed of fout opvatten.
Uiteindelijk snijden ze zichzelf in de vingers.
Nou ja, als ik het goed begrijp werkt de e2e wel. Totdat een gebruiker een bericht rapporteert aan WA waarbij het erop lijkt dat deze de ‘sleutel’ tot de laatste 5 berichten van die gebruiker en zender meestuurt.
Tenminste, ik hoop dat dat zo is.
Tijd voor… TELEGRAM!! 💪🏼💪🏼
Waarom blijft iedereen toch bij Facebook en whatsapp. Krijg echt niemand mee naar andere berichten sites zoals Telegram. Want tja ze hebben daar al z’n leven opgebouwd.
De berichten zijn niet zomaar te lezen, maar worden gerapporteerd door de gebruiker. Als ik een bericht deel met een kennis dan is het bericht ook te lezen. Die 1000 inhuurkrachten kunnen dat dus niet zonder hulp van de gebruiker.
Wat is dus nu het probleem?
@Sander: Inderdaad. Dit wordt ook aangegeven wanneer je wilt rapporteren. Hoop onrust om niks
Probleem is dat FB suggereert dat WhatsApp compleet beveiligd is met e2e… en dus wederom niet eerlijk communiceert wat ze werkelijk doen. Als ze nu gewoon vertellen wat ze doen ipv allerlei schimmige constructies en halve waarheden zou het al veel schelen.
Ik probeer mijn omgeving ook naar Signal te krijgen maar blijft lastig.
@Jorik: het punt is dat je als gebruiker helemaal niet gerust kunt zijn op de beloofde(!) privacy van de data die je deelt. Het gaat niet enkel om de gevallen waarin je wordt gerapporteerd, of denk je echt dat je een bedrijf dat dit soort dingen stilhoudt kunt vertrouwen op hun woord? Ze zeggen hier letterlijk dat er mechanismen beschikbaar zijn waarmee de e2e kan worden omzeilt. In een dergelijke geval slaat e2e helemaal nergens op en is het misleidend. Het komt neer op het type achterdeur die erg geliefd is door overheden (omdat ze de gevolgen niet kunnen overzien), maar door experts op het gebied van privacy en data security met de grond gelijk worden gemaakt.
Signal.
Bizar gelijk van whatsapp af
@John: Het is ook veilig. Totdat jouw vriend/vriendin/kennis/iemand besluit jouw bericht terug te delen met whatsapp. Whatsapp kan dit dus niet zelf inzien.
Als jij mij een bericht stuurt dan is ons gesprek e2e. Dat ik dan jouw ‘privé’ (ons e2e gesprek) deel met een 3de partij is een keus aan één van de gebruikers. Ongeacht dat jij dit wilt.. Daar kan Whatsapp toch niks aan doen.
@Sander: Dat is correct, maar dit is niet wat WhatsApp communiceert, daar zit de pijn wat mij betreft. Dat ze de privacy kaart spelen maar ondertussen iets anders doen. Ik snap dat als ik jou een berichtje stuur en jij dat doorzet naar iemand anders dat dat dan leesbaar is, maar hier gaat het over de 5 laatste berichten, dus ook die jij niet doorstuurt. Ergens is er dus toegang tot die encryptie anders kan dat niet en dan kom je op het probleem dat Apple met zijn goedbedoelde fotoscans ook ervaarde, als je het in één situatie kan (misschien wel met de beste bedoelingen) kan je het ook in situaties met minder goede bedoelingen….
Facebook en privacy…
Dat dus, het enige echte alternatief.
Telegram is van de regen in de drup: te veel onduidelijkheden aan de serverkant en in de encryptie, en niet standaard e2e …
@F1WilliamsJeff: Ik zou graag willen, maar de andere kant moet ook mee gaan.
Waarom moet de andere Telegram of Signal hebben om te kunnen communiceren ?
SMS is ook een optie, maar niet iedereen heeft onbeperkt SMS.
Ik zou graag willen, maar de andere kant moet ook mee gaan.
Waarom moet de andere Telegram of Signal hebben om te kunnen communiceren ?
SMS is ook een optie, maar niet iedereen heeft onbeperkt SMS.
Tja, wat heeft die encryptie dan nog van waarde?
Ik vraag mij af hoe dit dat met iMessage van Apple. Gaat dat daar er net zo aan toe?
@John: Wat betreft het zomaar delen van de 5 laatste berichten ben ik het zeker met je eens. Als ik zin 1 rapporteer hebben ze niks te maken met de rest.
Het oorspronkelijk nieuwsbericht suggereert echter dat Whatapp gewoon kan meelezen wanneer ze willen. Dit vond ik te kort door de bocht & is intussen via een update in het artikel anders uitgelegd.
Als je een contact rapporteert, wordt er duidelijk vermeld dat ‘recente berichten’ worden doorgestuurd naar whatsapp…
Je kiest zelf om het te rapporteren, waarbij je de berichten niet encrypted doorstuurt.
Ik ben inmiddels signal gebruiker en hekel alles wat met Facebook te maken heeft, maar dit artikel is gewoon niet correct.
Prima om Facebook/whatsapp aan te pakken maar hou het bij de feiten!
Beetje naïef om te denken dat je een bericht rapporteert en deze niet te lezen zou zijn. Wat zou rapporteren dan voor nut hebben? 🤷🏻♂️
@Toine: Klopt, maar het gaat mn om de schimmigheid waarmee dit weer naar buiten komt. FB heeft daar patent op, downplayen en ontwijken….
@Sander: Wow… het feit dat er dus wederom keihard wordt gelogen door Facebook vind je dus best ok. Wie weet wat er de volgende keer naar buiten komt. Misschien wordt er wel data doorgesluisd maar wat niet weet…. Blijft gewoon een onbetrouwbaar bedrijf
@F1WilliamsJeff: Omdat het meer dan prima werkt, en je heb geen privacy op het grote WWW.
Dit heb je ook niet met andere chat apps of websites.
Denk je oprecht dat telegram beter is?
@Patrick: Ik zeg volgens mij nergens dat ik het oké vind dat Facebook liegt?
Het is een functie die je als gebruiker kunt gebruiken (eigen keuze).
Er staat ook duidelijk vermeld wat er gebeurd als je de functie gebruikt. Waar liegen ze dan over bij deze functie?
Of Facebook in het algemeen te vertrouwen is lijkt mij een andere discussie en gaat het in dit nieuwsbericht dan ook niet over.
Zoals Peter_K al schreef:
Prima om Facebook/whatsapp aan te pakken maar hou het bij de feiten!
Al die e2e is een wassen neus. Als je nagaat dat zelfs berichten op een pgp telefoon gelezen kunnen worden door externe partijen terwijl dit de meest veilige in privacy zou moeten zijn. Wil je echt privacy, dan zul je heel de digitale wereld moeten mijden
Ach, als we heel dicht bij huis kijken zien we dat de gehele bevolking halve waarheden voorgeschoteld krijgt. Lees “de politiek“.
Ben al een jaar geleden overgestapt naar Signal.
Werkt super en er stappen er steeds meer naar over.
Een ieder die me wil bereiken kan dat daar mee doen of gewoon simpel “sms-sen”.
Veel leuker is het om gewoon te bellen . . .