Als je op een willekeurig moment op het iPhone-scherm van je collega spiekt, is de kans het grootst dat je daar WhatsApp tegenkomt. Een nieuw onderzoek laat zien dat de Nederlandse beroepsbevolking in 2015 vooral WhatsApp en Facebook gebruikte, maar dat Instagram bezig is met een flinke inhaalslag. Ondertussen benutten de werkzoekenden weer hele andere apps om aan de slag te gaan.
Het zogenaamde ArbeidsmarktGedragsOnderzoek is uitgevoerd door Intelligence Group en haalt gegevens uit recente cijfers en meer dan 3.500 respondenten uit de Nederlandse beroepsbevolking.
WhatsApp en Facebook het populairst
Uit het onderzoek blijkt dat sociale netwerken en berichten-apps nog steeds de boventoon voeren, net zoals dat in 2012 al het geval was. WhatsApp voert de app-lijst aan met 49% van de ondervraagden die de berichtendienst regelmatig gebruiken. Ook wordt er veel gefacebookt (33%).
Wat nieuws-apps betreft voeren NU.nl en de NOS de boventoon, apps die net iets vaker door mannen gebruikt worden dan door vrouwen. Opvallend genoeg worden op deze nieuws-apps na alle andere apps in de top 10 vaker gebruikt door vrouwen dan door mannen. Het zal je vast niet verbazen dat bij hoger opgeleiden en ouderen de nieuws-apps populairder zijn, terwijl jongeren vaker een app van een sociaal netwerk openen op hun smartphone.
Applijsten 2015 en 2012 vergeleken
Als we de lijst uit 2015 naast die van 2012 leggen is duidelijk te zien hoe Instagram vanuit het niets enorm gegroeid is in populariteit. Games als Wordfeud en Angry Birds zijn ondertussen nergens meer te bekennen anno 2015. Sterker nog, er staat geen enkele game in de top tien (zelfs geen Candy Crush Saga). Daarnaast heeft publieksfavoriet Buienradar concurrentie gekregen van WeerOnline, een app die in onze iCulture Awards op de tweede plek eindigde in de categorie Beste Weer-app.
Het onderzoek van Intelligence Group heeft ook gekeken naar de apps die het populairst zijn bij gebruikers die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Vacature-app Indeed (link) voert deze lijst aan, gevolgd door LinkedIn, Trovit en Monsterboard. De volledige lijst met populairste apps van de Nederlandse beroepsbevolking ziet er als volgt uit:
Top 10 populairste apps Nederlandse beroepsbevolking in 2015:
- WhatsApp (49%)
- Facebook (33%)
- NU.nl (11%)
- Instagram (10%)
- Buienradar (8%)
- Twitter (7%)
- Rabobank (6%)
- ING (6%)
- NOS (5%)
- WeerOnline (5%)
Top 10 populairste apps Nederlandse beroepsbevolking in 2012:
- Facebook (37%)
- WhatsApp (32%)
- NU.nl (16%)
- Wordfeud (16%)
- Twitter (15%)
- Telegraaf (5%)
- Buienradar (5%)
- Rabobank (4%)
- ING (4%)
- Angry Birds (3%)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Voor mij dus Iculture op nr 1 !!
Grappig om terug te zien van 2012!
Moet indeed niet Facebook zijn?
Was te verwachten.
Hopelijk zakt Facebook nog verder in de ranglijst! Hoe sommige mensen daar obsessief mee bezig zijn!
Ja, dat denk ik ook want Indeed komt verder nergens voor in de tekst.
Grappig dat Buienradar populairder is dan de veel andere apps. Zegt toch wel wat helaas 🙁
Ik vind het overigens wel bijzonder dat 9292, NS en/of Fileinformatie apps er niet bij staan, maar weer-apps wel.
Grappig is dat het totaal van beide onderzoeken ver boven de 100% uitkomt.
Wel duidelijk is dat de Facebook groep met 92% uit 140% totaal een stevige greep heeft op de appmarkt.
Nee, dat denk ik niet. Dat is een ander onderzoek, waarvan de resultaten hier niet gepubliceerd zijn.
@Tim:
Uit de tekst:
Het onderzoek van Intelligence Group heeft ook gekeken naar de apps die het populairst zijn bij gebruikers die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Vacature-app Indeed (link) voert deze lijst aan, gevolgd door LinkedIn, Trovit en Monsterboard. De volledige lijst met populairste apps van de Nederlandse beroepsbevolking ziet er als volgt uit:
Indeed is zo populair dat het niet eens in de top 10 staat. Waar slaat die koptekst op?