WhatsApp-oprichter roept op tot #DeleteFacebook

WhatsApp-oprichter vindt het genoeg geweest: met de tekst #DeleteFacebook sloot hij zich aan bij het groeiende aantal mensen dat oproept om Facebook-accounts te wissen. Het sociale netwerk staat onder vuur na het schandaal rondom Cambridge Analytica.

Brian Acton riep afgelopen nacht op tot het wissen van Facebook. De mede-oprichter van WhatsApp werd in 2014 miljardair dankzij de overname door Facebook. Maar terwijl zijn collega Jan Koum nog steeds op de loonlijst bij Facebook staat, is Acton sindsdien een andere weg ingeslagen om zijn eigen stichting op te richten. Acton vindt dat het tijd is om Facebook te verlaten, zo blijkt uit zijn bericht: “It is time #deletefacebook”.


Facebook kocht WhatsApp voor $16 miljard en dat maakte de twee oprichters Jan Koum en Brian Acton in één klap miljardair. Acton is $6,5 miljard dollar waard en kwam vorige maand in het nieuws omdat hij $50 miljoen in Signal gaat pompen, de extra beveiligde berichtendienst. Acton verliet WhatsApp aan het einde van 2017 en is nu vrij om te zeggen wat hij wil.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

De afgelopen vijf dagen staat Facebook onder zware druk na onthullingen over datamisbruik door Cambridge Analytica. De beurskoers zakte bijna 10% in en toezichthoudende instellingen zoals de Federal Trade Commission (FTC) hebben onderzoek aangekondigd naar misbruik van data door Facebook.

‘Maatschappij kapotgemaakt door Facebook’
Acton is niet de eerste voormalige Facebook-medewerker met kritiek. Vorig jaar zorgde Chamath Palihapitiya voor ophef door de opmerking:

We hebben tools gemaakt waarmee we de sociale onderdelen uit elkaar trekken waaruit een maatschappij bestaat.

Ook ex-Facebookers Sean Parker, Justin Rosenstein en investeerder Roger McNamee hebben hun bezorgdheid geuit over het verslavende karakter van Facebook en de invloed ervan op de maatschappij.

Waar is Zuck?
De huidige ophef draait om het feit dat het bedrijf Global Science Research informatie over 50 miljoen Facebook-profielen verzamelde en deze data vervolgens beschikbaar stelde aan Cambridge Analytica. Opvallend is dat de twee kopstukken Mark Zuckerberg (CEO) en Sheryl Sandberg (COO) nog geen openbare verklaring hebben afgelegd. Ook verschenen ze niet op een Q&A-sessie voor het personeel. De bijeenkomst werd geleid door een jurist, Paul Grewal. Daardoor kreeg Facebook een extra laag kritiek over zich heen, over het feit dat het management het laat afweten.

Wel lieten ze een verklaring uitgaan via een woordvoerder: “Mark, Sheryl en hun teams werken rond de klok om alle feite te verzamelen en de noodzakelijke maatregelen te nemen, omdat ze de ernst van de situatie begrijpen”. Facebook kruipt daarbij in de slachtofferrol: volgens de woordvoerder is het hele bedrijf woest omdat ze zijn bedrogen door een externe partij.

Privacy beschermen
Wil je meer doen om je Facebook privacy te beschermen? We hebben een aantal tip voor je. Eén eerste stap om te nemen is het intrekken van machtigingen voor allerlei apps die je ooit hebt gegeven. Ook kun je voorkomen dat vrienden jouw data kunnen doorgeven aan allerlei partijen.

Bekijk ook
Zo voorkom je dat Facebook alles van je weet: 6 privacytips

Zo voorkom je dat Facebook alles van je weet: 6 privacytips

Hoe voorkom je dat Facebook alles van je weet? Met deze 6 tips zorg je dat Facebook minder makkelijk persoonlijke informatie en interesses kan verzamelen om te gebruiken voor persoonlijke reclames. Al kun je het moeilijk helemaal ontlopen…

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.