Whatsappen met buurtbewoners houdt inbrekers tegen

Bewoners houden de buurt veilig door met elkaar te whatsappen. In Tilburg heeft het geleid tot minder inbraken en gesnapte boeven.

inbreker tilburgIn Tilburg zijn onlangs drie inbrekers in de kraag gevat, dankzij WhatsApp-groepen voor buurtbewoners. Door te whatsappen met met buurtgenoten kunnen de inwoners van Tilburg onveilige situaties in de wijk sneller melden. Tilburg is trouwens niet de enige plek waar WhatsApp wordt ingezet om het contact met buurtgenoten te versterken. In heel wat Nederlandse gemeentes wordt de chatapp al gebruikt om verdachte activiteiten met anderen te delen. WhatsApp wordt daarmee een soort buurtwacht.


In stadsdeel Reeshof in Tilburg zijn meer dan 16 WhatsApp-groepen van buurtbewoners actief. In totaal doen er 400 mensen aan mee. Het is niet toegestaan om de groepen voor gezellige prietpraat te gebruiken; het enige onderwerp dat is toegestaan, is de veiligheid in de wijk. Wat opvalt in Tilburg is dat het initiatief niet zozeer voor en door bewoners is opgezet, maar dat de gemeente zich er intensief mee bemoeit. Zo hebben ze een heuse stuurgroep opgericht om het project in goede banen te leiden. De WhatsApp-groepen zijn volgens de gemeente een serieuze partner voor de politie en ze roepen daarom bewoners in andere wijken op om ook te gaan whatsappen.

Lees ook: Whatsappen met ziekenhuis blijkt groot succes en NRC gaat whatsappen met lezers

De bewoners in stadsdeel Reeshof hanteren de zogenaamde SAAR-aanpak: Signaleren, Alarmeren 112, Appen en Registreren. Toch zijn de Tilburgse groepen pas vrij recent ontstaan: vijf maanden geleden nam een van de buurtbewoners het initiatief en sindsdien breiden de groepen zich als een olievlek uit over de wijk. En met resultaat, want in de zomermaanden daalde het aantal woninginbraken in de wijk met dertig procent, er werden drie inbrekers op heterdaad betrapt en burgers bleken meer bereid om verdachte situaties te melden.

Heb jij goede ervaringen met WhatsApp-groepen in de buurt? Dan horen we die natuurlijk graag!

Op Buurtwhatsapp.nl kun je zien of jouw buurt ook een WhatsApp-groep heeft – of er zelf eentje aanmelden.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.