Wi-Fi 6 is de nieuwe standaard
Hieronder lees je over:
- Wat is 802.11ax, oftewel Wi-Fi 6?
- Nieuwe router en apparaten nodig?
- 802.11ax-ondersteuning in Apple-producten
- Huidige standaard: 802.11ac wave 2
- Wat maakt 802.11ax uniek?
- Pluspunt 1: MU-MIMO voor meer gelijktijdige gebruikers
- Pluspunt 2: OFDMA voor meer capaciteit
- Pluspunt 3: Meer bereik
- Pluspunt 4: Niet continu verbonden
Vanaf 16 september 2019 geldt er een nieuwe specificatie voor draadloze netwerken aan: 802.11ax, ook wel Wi-Fi 6 genoemd. Dat deze sneller is, zal niemand verbazen. Maar het is vooral zinvol in omgevingen met heel veel connected apparaten, want 802.11ax zorgt dat er minder storing optreedt als je huis vol ligt met telefoons, tablets, slimme stofzuigers, slimme weegschalen en allerlei andere apparaten die verbinding maken met internet.
Wat is 802.11ax (Wi-Fi 6)?
Wi-Fi 802.11ax komt vooral van pas bij publieke hotspots, bijvoorbeeld op vliegvelden, waar tientallen mensen gebruik willen maken van internet. De benodigde Intel-chps kwamen al in 2018 beschikbaar voor fabrikanten en de eerste consumentenproducten zoals routers zijn in de loop van 2019 verschenen. Asus had vorig jaar al een router aangekondigd, maar de meeste fabrikanten wachten tot het officiële moment.
802.11ax staat bekend als de volgende generatie Wi-Fi en is opgesteld door de Wi-Fi Alliance, het samenwerkingsverband van bedrijven dat bepaalt welke Wi-Fi-versies gebruikt mogen worden. Het was al toegestaan om producten uit te brengen voordat de certificering rond is, maar als je zekerheid wilde hebben kon je beter wachten tot de officiële introductie. Fabrikanten kunnen gebruik maken van de 802.11ax chips van Qualcomm. Die beloven een topsnelheid tot 4,8 Gbps en gaan beter om met congestie.
Nieuwe router en apparaten nodig?
Om gebruik te maken van de hogere snelheden en betere stabiliteit zul je een nieuwe router moeten hebben en een smartphone, tablet en laptop die er geschikt voor is. Het kan dus wel even duren voordat je draadloze netwerk thuis helemaal ‘om’ is.
802.11ax-ondersteuning in Apple-producten
Dit is momenteel de status bij enkele recente Apple-producten:
- iPhone 2019: Wi-Fi 6 Certified
- iPhone XS 2018: 802.11ac Wi-Fi
- MacBook Pro 2018: 802.11ac en 802.11a/b/g/n Wi-Fi
- iPad Pro: 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, gelijktijdige dual band (2,4 GHz en 5 GHz); HT80 met MIMO
- iMac: 802.11a/b/g/n
Vorige standaard: 802.11ac wave 2
Momenteel wordt bij andere fabrikanten ook voornamelijk 802.11ac gebruikt. Sinds juni 2016 is het mogelijk om ‘wave 2’ te certificeren voor 802.11ac en dat was voorheen de standaard bij de duurdere consumentenrouters. Het eerder besproken Google Wifi-systeem zijn bijvoorbeeld ook geschikt voor Wave 2. Ben je toe aan een nieuwe router, dan kan het dus zin hebben om nog even te wachten.
Wat maakt 802.11ax uniek?
Bij eerdere Wi-Fi-generaties lag de nadruk vooral op het verhogen van de maximale theoretische snelheid. Voor 802.11ac is dat bijvoorbeeld 1,3 Gbps terwijl bij 802.11g nog een maximale snelheid van 54 Mbps werd gehaald.
802.11ax verhoogt de snelheid naar de genoemde 4,8 Gbps (aldus Qualcomm) maar de belangrijkste verbetering is dat de netwerkcapaciteit wordt verhoogd. Dit houdt in dat meer mensen of apparaten tegelijk gebruik kunnen maken van het netwerk. Dat is nuttig voor thuisnetwerken met veel apparaten, zoals deurbellen, camera’s en thermostaten, die allemaal met Wi-Fi verbonden moeten zijn. Maar ook bij openbare hotspots komt het van pas.
Pluspunt 1: MU-MIMO voor meer gelijktijdige gebruikers
802.11ax maakt daarvoor gebruik van MU-MIMO, oftewel Multiple User Multiple Input Multiple Output. Bij de huidige 802.11ac-routers wordt steeds één gebruiker tegelijk bediend. De verbinding wisselt razendsnel tussen de verschillende gebruikers, oftewel SU-MIMO (SU staat voor Single User). Bij MU-MIMO kan de router meerdere gebruikers tegelijk bedienen. Apparaten moeten wel MU-MIMO ondersteunen om er volledig profijt van te hebben, maar ook voor SU-MIMO-apparaten zitten er voordelen aan.
MU-MIMO is een optioneel onderdeel van de huidige 802.11ac specificatie, waardoor niet alle routers er gebruik van maken. Ook wordt het alleen gebruikt voor downloaden, niet voor uploaden. In 802.11ax is beide mogelijk.
Pluspunt 2: OFDMA voor meer capaciteit
802.11ax maakt ook gebruik van OFDMA, oftewel Orthogonal Frequency-Division Multiple Access. Deze techniek wordt al gebruik om de capaciteit van LTE-netwerken op te schroeven. Huidige routers gebruiken alle kanalen (20/40/80/160 MHz) voor het verzenden van data, ongeacht of dat nodig is. Bij OFDMA kunnen de kanalen worden gesplitst, zodat een kleine hoeveelheid data maar via één kanaal kan worden verstuurd en de andere kanalen beschikbaar zijn voor andere gebruikers.
Pluspunt 3: Meer bereik
802.11ax biedt nog meer verbeteringen, bijvoorbeeld op het gebied van bereik en reactiesnelheid. 802.11ax werkt zowel op de 2,4GHz- als de 5GHz-band, in tegenstelling tot z’n voorganger. Daardoor profiteert het van het grotere bereik van 2,4GHz dat verder door muren heen dringt en daarom gemakkelijker uithoeken van je huis kan bereiken. Tegelijk profiteert 802.11ax van de hogere snelheid op 5GHz.
Pluspunt 4: Niet continu verbonden
Sommige apparaten zoals rookmelders en thermostaten hebben wel een internetverbinding nodig, maar hoeven er niet continu mee verbonden te zijn. Er zijn apparaten die alleen regelmatig hoeven te controleren of er een software-update of een statusverandering is. Bij dit soort apparaten kan een Target Wake Time (TWT) worden ingesteld. Daarbij wordt een vast tijdstip en een vooraf gekozen tijdsperiode vastgesteld, waarin een verbinding wordt gemaakt. De router hoeft dan geen rekening te houden met apparaten die maar heel korte tijd internettoegang nodig hebben. Dit vermindert de drukte op het netwerk, waardoor apparaten die wel continu verbonden moeten zijn (zoals je iPhone) voorrang krijgen en minder last hebben van tientallen Internet of Things (IoT)-apparaten die je mogelijk in huis hebt.
- 2019 - 16 september: Vanwege de officiële start hebben we dit artikel opnieuw gepubliceerd en bijgewerkt.
- 2018 - 04 oktober: Dit artikel is bijgewerkt met de nieuwste info over Wi-Fi 6 en opnieuw gepubliceerd vanwege de naamswijziging.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Silo, Mike Tyson, Zondebokken en meer (16-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
- Weekend kijktips: Back to Black, Twisters, Yellowstone en meer (09-11)
Wifi
Alles over wifi-netwerken gebruiken op je iPhone, iPad en Mac. We vertellen je over wifi-bereik verbeteren met mesh-routers, het aanschaffen van wifi 6-routers, de voordelen van wifi 6E of wifi 7 en het oplossen van wifi-problemen op de Mac, iPhone, iPad en Apple TV. Maar er is nog veel meer!
- Wifi instellen op iPhone en iPad
- Wifi-netwerken beheren op iPhone en iPad
- Opgeslagen wifi-wachtwoorden achterhalen
- Wifi-problemen oplossen op iPhone en iPad
- Wifi-problemen op de Mac oplossen
- Wifi-problemen op Apple TV oplossen
- Netwerkproblemen oplossen op iPhone en iPad
- WiFi Assistentie op iPhone en iPad
- Mesh-systeem kopen voor beter wifi-bereik
- Wifi 6-router kopen
- Wat is wifi 6E?
- Wat is wifi 7?
- Wifi-knop op je iPhone is uitgeschakeld
Reacties: 11 reacties