“Aan het experimenteren met SpriteKit wijzerplaten. Heel gemakkelijk om te doen”, schrijft Troughton-Smith. Je moet daarbij watchOS zo instellen dat de meest recente app wordt getoond als het horloge uit slaapstand gaat. Hiervoor maak je dan een SpriteKit-app, aldus de ontwikkelaar. Hij maakte ook meteen wat Hermès-achtige wijzerplaten, maar geeft toe dat er ook wat haken en ogen aan zitten. Apple staat waarschijnlijk geen wijzerplaten toe vanwege copyright-problemen. Zo kwam Apple ooit zelf in de problemen door de traditionele Zwitserse stationsklok na te apen in de Klok-app. Apple nam er later een licentie op om van alle juridische problemen af te zijn. Opvallend genoeg zit er bij de standaard Apple Watch-wijzerplaten geen Zwitserse stationsklok.
Voor ontwikkelaar Troughton-Smith ging het er vooral om de haalbaarheid aan te tonen. Met het codesjabloon SpriteKitWatchFace biedt hij anderen ook de mogelijkheid om zelf met de wijzerplaten aan de slag te gaan. Er zitten wel wat beperkingen aan. Zo gaat het bij deze wijzerplaten om schermvullende apps, die je niet via de normale instellingen van de Apple Watch kunt uitkiezen. Je kunt ook geen complicaties instellen. Maar toch is het knap dat de eerste stap in ieder geval is gezet.
https://twitter.com/stroughtonsmith/status/1049803260478009344
https://twitter.com/stroughtonsmith/status/1050022867738484736
Kritiek op Apple’s wijzerplaten
De afgelopen dagen werd er in ontwikkelaarskringen nogal wat gediscussieerd over de wijzerplaten die Apple zelf meelevert. Zo heeft de bekende ontwikkelaar Marco Arment kritiek op de nieuwe Infograaf-wijzerplaat, die volgens hem erg onoverzichtelijk is.
Arment ziet twee tekortkomingen:
- De complicaties in het midden zorgen voor minder contrast tussen de achterplaat en de wijzers, waardoor het lastig is om te zien waar de wijzers staan.
- Ook kost het te veel inspanning van je hersenen om het tijdstip te herkennen.
Als je kijkt naar de wijzerplaten van traditionele horlogemerken, dan hebben ze een aantal eigenschappen die je niet bij Apple ziet. De markeringen voor 12, 3, 6 en 9 zijn bij traditionele horlogemerken veel prominenter aanwezig dan bij Apple. De uur-markeringen zijn veel groter dan de minuut-markeringen. En de uurwijzer raakt de uur-markering aan. Bij Apple is dat allemaal niet het geval, ook niet bij de andere wijzerplaten. De ontwikkelaar van Pedometer++ kwam inmiddels met een oplossing om de Infograaf-wijzerplaat beter leesbaar te maken: door de complicaties in laag contrast weer te geven:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Nieuwe iPad Pro met M5-chip komt eind 2025 uit' (22-01)
- 'Foto toont nieuw ontwerp achterkant iPhone 17 Air' (en lost een veelgehoord probleem op) (22-01)
- Release Candidate van watchOS 11.3 nu beschikbaar voor testers (21-01)
- Release Candidate van tvOS 18.3 beschikbaar voor testers (21-01)
- Gerucht: 'iPhone SE 4 krijgt Dynamic Island' (21-01)
Reacties: 18 reacties