Update 23 augustus 2020: Het conflict met WordPress blijkt sneller dan verwacht opgelost. Apple staat een update van de WordPress-app toe zonder in-app aankopen. Gisteren ontstond de indruk dat Apple de app gijzelde, om de makers van de WordPress-app onder druk te zetten om in-app aankopen in te voeren. Beide partijen zouden nu tot een overeenkomst zijn gekomen. Er zaten geen aankopen in de app, maar op de helppagina in de WordPress-app was wel te lezen dat je tegen betaling je website kon laten hosten bij Automattic, het bedrijf achter WordPress.com. Volgens Apple was dat in strijd met de App Store-richtlijnen en probeerde WordPress daarmee het betaalsysteem van Apple te omzeilen.
Volgens sectie 3.1.3(b) van de App Store Review Guidelines mogen apps die op meerdere platformen actief zijn, gebruikers niet aanmoedigen om content of abonnementen af te sluiten op een andere manier dan via Apple’s in-app aankopen.
Apps that operate across multiple platforms may allow users to access content, subscriptions, or features they have acquired in your app on other platforms or your web site, including consumable items in multiplatform games, provided those items are also available as in-app purchases within the app. You must not directly or indirectly target iOS users to use a purchasing method other than in-app purchase, and your general communications about other purchasing methods must not discourage use of in-app purchase.
Apple heeft in een verklaring aangegeven dat WordPress akkoord is gegaan met het verzoek om alle verwijzingen naar betaalde diensten uit de app te halen. De app wordt nu niet langer gegijzeld in het reviewproces en een update zonder de verwijzingen naar betaalde opties is per direct verkrijgbaar in de App Store. Verder biedt Apple excuses aan over eventueel ontstane verwarring.
Hieronder volgt ons artikel van 22 augustus.
‘WordPress-app moet in-app aankopen invoeren’
WordPress is de software waarop veel websites (zoals iCulture) draaien. Je kunt de app gebruiken om je website te beheren. De afgelopen weken kreeg de iOS-app van WordPress weinig updates en CEO Matt Mullenweg heeft nu uitgelegd waarom: Apple blokkeerde updates van de app, omdat ze vonden dat de WordPress voor iOS voorzien moest worden van in-app aankopen. WordPress is een open souce project en er zitten al vanaf het prille begin in 2008 geen aankopen in de app.
Wel kun je via het bedrijf Automattic een .com domeinnaam aanschaffen. Je bent daartoe echter niet verplicht: je kunt ook je eigen hosting regelen via een externe partij of op een eigen server. Mullenweg vraagt de community nu om advies: moet hij in-app aankopen van anderen toestaan? Of moet hij zijn hostingactiviteiten onder een andere naam gaan aanbieden (dat doet hij eigenlijk al, maar slechts weinig mensen zullen het verschil kennen tussen het bedrijf en de open source-community, die allebei de naam WordPress gebruiken)? Ondertussen lijkt de knoop te zijn doorgehakt: de app app zal binnen 30 dagen in-app aankopen krijgen. Vlak daarna verscheen er een update van de WordPress-app in de App Store.
In de discusssie die op Mullenwegs tweet volgde, merkt ontwikkelaar Ben Thompson op dat Apple had beloofd app-updates niet langer te ‘gijzelen’ als er een conflict met de ontwikkelaar was. Toch lijkt dat nu te zijn gebeurd bij de WordPress-app: er verschenen wekenlang geen bugfixes omdat Apple ze tegenhield.
De WordPress-app staat al sinds 2008 in de App Store en de betaalde .com domeinen bestaan al veel langer. Nooit heeft Apple er een probleem van gemaakt dat je via de website van WordPress kon overstappen van een gratis naar een betaald account. Bij gratis accounts krijgt je website de URL voorbeeld.wordpress.com, terwijl je bij betaalde accounts kunt kiezen voor voorbeeld.com, voorbeeld.nl, enzovoort.
De update van de WordPress-app voor iOS is inmiddels goedgekeurd. Mullenweg noemde de situatie “problematisch”, maar gaf ook aan dat hij jaren geleden akkoord is gegaan met de App Store-voorwaarden en zich erbij neerlegt dat hij aan Apple’s regels moet voldoen. De huidige WordPress-app voor iOS biedt je de mogelijkheid om eigen domeinen in te stellen, websites te maken en blogpostings te schrijven. Een optie om iets te kopen zat er nooit in en het was ook niet mogelijk om vanuit de app te upgraden naar betaalde functies. Dat zullen de makers van de app nu moeten inbouwen. Technisch gezien staat de hostingdienst WordPress.com los van de open source-community van WordPress.org. Het is onduidelijk waarom Apple in de afgelopen 12 jaar niet eerder om in-app aankopen heeft gevraagd.
Mogelijk gaat WordPress ook anderen de mogelijkheid bieden om via de WordPress-app hun hostingpakketten aan te bieden, waarbij een deel van de inkomsten aan Apple wordt afgedragen. Mullenweg geeft in andere tweets aan dat hij nog niet weet hoe hij dit moet implementeren, maar wellicht kunnen de engineers van Apple hem hierbij helpen.
Dat het onder druk zetten van WordPress nu naar buiten komt is een ongunstig moment voor Apple. Het bedrijf is verwikkeld in een harde strijd met Epic Games over in-app aankopen en er lopen wereldwijd meerdere onderzoeken naar machtsmisbruik en concurrentievervalsend gedrag. De WordPress-zaak kan nu meegenomen worden in die onderzoeken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Je chats categoriseren met aangepaste lijsten nu mogelijk in WhatsApp (01-11)
- Met de Nintendo Music-app luister je naar je favoriete gamemuziek (31-10)
- Met de nieuwe Pokémon Trading CG Pocket-app verzamel je Pokémon-kaarten digitaal (maar niet in Nederland) (30-10)
- Apple gaat App Store-reviews van gebruikers samenvatten (30-10)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 10 reacties