De WWDC 2018-keynote van ruim twee uur was flink gevuld met aankondigingen over iOS 12, macOS Mojave, watchOS 5 en tvOS 12. Toch zijn er functies die helaas nog niet aangekondigd zijn, zoals Apple Pay in Nederland en de Nederlandse voorspellende QuickType.
Afgelopen najaar besteedden we al uitgebreid aandacht aan Apple-functies die niet in Nederland werken. In de tussentijd is de lijst met functies er helaas alleen maar langer op geworden.
- Apple Pay in Nederland
- Voorspellende QuickType in het Nederlands
- AirPower datum
- Nederlandse Scribble op de Apple Watch
- TV-app in Nederland en België
- Apple News-app in Nederland en België
- Donkere modus voor iOS (maar wél voor macOS)
- Samenvoeging van iOS- en macOS-apps
- Vlaamse Siri op de Apple TV
- Nieuwe iPhones en iPads
#1 Apple Pay voor Nederland
Voor iedere keynote zijn de verwachtingen hooggespannen: komt Apple Pay snel naar Nederland en België? De laatste jaren kondigt Apple nieuwe landen aan tijdens de kwartaalcijfers, dus de kans dat we er tijdens de WWDC iets over zouden horen was al vrij klein. Toch is ook nu de teleurstelling weer groot, want we zullen nog meer geduld moeten hebben voor de officiële ondersteuning van Apple Pay in Nederland. Of we Apple Pay nog dit jaar bij ons gaan zien, blijft daarom nog de vraag. Er komen dit jaar nog twee presentaties over de kwartaalcijfers aan, dus we hebben nog twee kansen. We blijven duimen.
#2 Voorspellende QuickType in het Nederlands
Het voorspellende QuickType-toetsenbord zorgt ervoor dat je minder hoeft te typen. Het toetsenbord geeft zelf suggesties voor woorden op basis van de eerste letters die je intikt. De voorspellende functie is sinds 2014 onderdeel van iOS, maar werkt helaas nog steeds niet in het Nederlands. Ook in iOS 12 zit deze ondersteuning er niet in, waardoor het erop lijkt dat we nog minstens een jaar moeten wachten. Dit soort functies worden vrijwel direct aan de eerste beta toegevoegd, dus reken er ook maar niet op dat het in een latere iOS 12-beta alsnog komt.
#3 AirPower datum
De AirPower werd al in september vorig jaar aangekondigd, maar ligt nog steeds niet in de schappen. Het aantal dagen tussen aankondiging en beschikbaarheid blijft daardoor maar oplopen en is zelfs langer dan bij voorgaande Apple-producten. De kans dat Apple tijdens de WWDC nieuwe hardware-aankondigingen zou doen werd al steeds kleiner, maar bij veel Apple-fans bleef de hoop dat de AirPower kort na de presentatie in de Apple Store beschikbaar zou zijn of dat er op zijn minst een datum bekendgemaakt zou worden. Helaas is ook dat niet het geval, dus moeten we nog even geduld hebben.
Het blijft raden waardoor de vertraging veroorzaakt wordt. Mogelijk is het een combinatie van de juiste timing en uitdagingen met de productie. De kans wordt steeds groter dat Apple voor de release wacht tot het aankomende september-event, als ook de 2018 iPhones aangekondigd worden.
#4 Nederlandse Scribble op de Apple Watch
Vergelijkbaar met de voorspellende QuickType-functie is Scribble op de Apple Watch. Met Scribble kun je zelf letters schrijven, zodat je makkelijker berichten kunt sturen zonder dat je hoeft te dicteren. Scribble werd geïntroduceerd in watchOS 3, maar werkt alleen met een beperkt aantal talen. Nederlands zit hier helaas niet bij, ook niet in watchOS 5. Voorlopig moet je dus nog de Engelste taaloptie selecteren om deze functie te kunnen gebruiken. Dat is nog steeds mogelijk, maar de Apple Watch probeert er dan wel Engelse woorden van te maken en dat maakt het toch een stuk minder handig.
#5 TV-app in Nederland en België
De TV-app is een soort universele tv-gids waarbij de content van allerlei providers samenkomt. Vooral op de Apple TV is deze app van belang, maar de beschikbaarheid is nog steeds beperkt tot een aantal landen zoals de Verenigde Staten en Duitsland. Apple kondigde wel nieuwe samenwerkingen aan met bijvoorbeeld Canal+ in Frankrijk voor live-tv, maar in Nederland is dit nog niet van toepassing. Hierdoor zie je de TV-app niet op jouw beginscherm van de Apple TV en dat blijft voorlopig nog wel even zo. Gelukkig hebben wel steeds meer Nederlandse partijen interesse in de Apple TV. Zo kun je nu NLZiet op de Apple TV installeren.
#6 Apple News-app in Nederland en België
Apple zet steeds meer in op haar eigen News-app, zo bleek onlangs ook al uit geruchten. Ze zouden zelfs een eigen betaalde tijdschriftendienst willen beginnen. Voor het zover is breidt de Apple News-app uit naar de Mac, maar een uitbreiding naar meer landen zit er nog niet in. Ook Nederland en België kunnen dus nog geen gebruikmaken van deze standaardapp. Dat is extra jammer omdat Apple News ooit ontstaan is uit een overname van het Nederlandse Prss.
https://www.iculture.nl/nieuws/apple-functies-niet-in-nederland-najaar-2017/
#7 Donkere modus voor iOS (maar wél voor macOS)
Als je uitkeek naar een donkere modus, dan is er zowel slecht als goed nieuws. Op de iPhone en iPad is er nog geen zicht op deze dark mode. Apple heeft tijdens de presentatie met geen woord gerept over de donkere stand op de iPhone en iPad en ook in de eerste beta is deze niet te vinden. Als je toch graag een donker besturingssysteem wil, kun je terecht bij macOS Mojave. Deze nieuwe macOS-versie krijgt wél een uitgebreide donkere stand die zichtbaar is in alle standaardapps, zoals Agenda en de Finder.
#8 Samenvoeging van iOS- en macOS-apps
Al een aantal maanden geleden werd gesproken over de samenvoeging van apps voor iOS en macOS, zodat je bijvoorbeeld apps van je iPhone of je Mac kan gebruiken. Zo concreet was de aankondiging tijdens de WWDC echter niet. Apple heeft wel de eerste fase aangekondigd van het plan om iOS-apps makkelijker naar de Mac te brengen, maar het duurt nog wel even voordat ontwikkelaars hiermee aan de slag kunnen. Pas in 2019 krijgen zij hier de mogelijkheid voor. Voor nu is dit voorrecht alleen voor Apple. De Woning-, Aandelen-, Dictafoon- en Apple News-app zijn met deze nieuwe techniek overgezet naar de Mac, maar we kunnen dus nog niet profiteren van volledige universele apps.
#9 Vlaamse Siri op de Apple TV
Voor de Apple TV is tvOS 12 een vrij summiere update. De belangrijkste vernieuwingen zijn ondersteuning voor Dolby Atmos op de Apple TV 4K, nieuwe screensavers (met aanduiding van de locatie) en live sport en nieuws in de TV-app. We hadden nog de hoop dat Siri op de Apple TV eindelijk ook Vlaams kon begrijpen, maar jammer genoeg is deze optie nog niet beschikbaar.
#10 Nieuwe iPads of iPhones
Dat er geen nieuwe iPhones aangekondigd zijn, is geen hele grote verrassing. De 2018 iPhones komen pas in september, zoals ieder jaar het geval is. Toch was er nog een stille hoop voor een nieuwe iPhone SE 2, maar ook die hebben we niet gezien. De nieuwe iPads zijn ook in geen velden of wegen te bekennen, hoewel iOS 12 wel hint naar een nieuwe iPad Pro. De iPad krijgt iPhone X-achtige bewegingen en de menubalk is opnieuw ingedeeld om ruimte te maken voor een notch. Naar alle waarschijnlijkheid volgen de nieuwe iPads in het najaar.
Ook niet aangekondigd
Zo zijn er nog wel meer dingen die niet werden aangekondigd op WWDC 2018, terwijl er vooraf wel over was gesproken:
- Openstellen van NFC voor meer toepassingen, hoewel Apple wel op Amerikaanse universiteiten de mogelijkheid gaat bieden om met je studentenkaart in te checken.
- Wijzerplaten van derde partijen.
- Nieuwe AirPods en draadloze oplaadcase.
- Nieuwe MacBooks, iPads en iPhone SE 2.
Ben je benieuwd wat er dan allemaal wél aangekondigd is? In onze WWDC 2018-samenvatting lees je alle details. Ook hebben we zoals gebruikelijk een lijst van onbekende iOS 12-functies gemaakt, die we de komende tijd zullen bijwerken bij nieuwe beta’s en ontdekkingen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple koopt fotobewerking-app Pixelmator (01-11)
- Hier zijn 7 hoogtepunten uit de kwartaalcijfers FQ4 2024 (01-11)
- Apple's kwartaalcijfers FQ4 2024: recordomzet uit iPhones, maar ook meer iPads verkocht (31-10)
- Apple Intelligence vanaf april 2025 ook in de EU op iPhone en iPad (28-10)
- Apple test een bloedsuiker-app om diabetes te voorkomen (26-10)
Reacties: 26 reacties