Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom)

Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom)

Er staat bij Apple veel op het spel tijdens de aankomende WWDC-keynote. Apple heeft onlangs schade aangericht aan zijn eigen geloofwaardigheid en met de WWDC is er de kans om dat terug te winnen.
Benjamin Kuijten -

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dit bekende gezegde is op bijna alles van toepassing en momenteel geldt dit ook voor het vertrouwen in Apple. Apple heeft het afgelopen jaar namelijk rondom Apple Intelligence talloze beloftes gedaan waar consumenten op vertrouwen. Maar niet al deze beloftes zijn uitgekomen. Deze week werd duidelijk dat de persoonlijke Siri van Apple Intelligence, zoals dit al in juni 2024 door Apple gepresenteerd is, er nog lang niet gaat komen. Dat een functie uitgesteld wordt, is niet zo verwonderlijk. Maar de beloftes die Apple de afgelopen maanden gedaan heeft, zorgen voor een vertrouwensbreuk.

Vertrouwen in Apple geschaad: wat eraan vooraf ging

Het gebeurt natuurlijk wel vaker dat Apple functies aankondigt die nog lang niet beschikbaar komen, maar deze keer rondom de persoonlijke versie van Siri als onderdeel van Apple Intelligence is er iets anders aan de hand. Tijdens de WWDC demonstreerde Apple de nieuwe mogelijkheden van Siri, waarbij de assistent dankzij Apple Intelligence meer van jou weet en informatie van allerlei apps aan elkaar kan koppelen. Zo kan je bijvoorbeeld vragen hoe diegene ook alweer heet waar je onlangs in een café een meeting mee gehad hebt. Het is exact dit voorbeeld dat door Apple gebruikt is in een reclame voor de iPhone 16 Pro. Een reclame die afgelopen september al uitgebracht is en in de VS op nationale tv is uitgezonden.

Hoewel Apple toen al aan gaf dat deze Siri-functies het komende jaar pas beschikbaar zouden zijn, is er geprobeerd om een toestel te verkopen op basis van een belofte waarvan Apple op dat moment nog helemaal niet zeker wist of het waargemaakt kon worden. Apple was er na de bekendmaking van het uitstel als de kippen bij om de reclame offline te halen. Ook verschenen er disclaimers op haar website, op plekken waar Apple de nieuwe Siri-functies promoot.

Kritiek op WWDC 2024

Apple-volger John Gruber, die het bedrijf al tientallen jaren op de voet volgt, is in een uitgebreid artikel bijzonder kritisch ingegaan op de gehele situatie. Hij zegt daarin dat er iets “aan het rotten is”, daar in Cupertino. Tijdens de WWDC 2024 kreeg hij namelijk een demonstratie van enkele functies van Apple Intelligence, waaronder de Writing Tools. Waar hij echter nooit een live demonstratie van kreeg, was de nieuwe persoonlijke Siri. En nu is duidelijk waarom: de functie is nooit in een werkende staat geweest. Wat Apple tijdens de WWDC 2024-demo liet zien, was slechts een voorgeprogrammeerde video waarin duidelijk werd hoe de functie zou moeten werken. Het was geen demonstratie maar een concept, zo concludeert Gruber.

Het lijkt erop dat Apple zich, in de race om AI-functies, genoodzaakt voelde om iets te tonen wat nog helemaal niet geschikt was voor het publiek. Was Apple bang dat de teleurstelling anders te groot zou zijn geweest, als ze de persoonlijkere Siri nog niet getoond hadden? Wat mij betreft is de teleurstelling nu juist nog groter, met een breuk in het vertrouwen als gevolg.

Persoonlijke Siri in Apple Intelligence

Aankomende WWDC wordt belangrijkste voor Apple

Daarmee is meteen ook duidelijk waarom Apple vast blijft houden aan de van tevoren opgenomen presentaties, in plaats van de live keynotes die we daarvoor gewend waren. Met de opgenomen presentaties kan Apple’s alles zo rooskleurig mogelijk maken als ze zelf willen. Er wordt een suggestie gewekt dat alles zal werken zoals getoond, zelfs als het om een concept gaat. Dat neigt naar misleiding en schaadt het vertrouwen in Apple, als blijkt dat iets bij aankondiging nog helemaal niet gewerkt heeft. Helemaal als Apple het vervolgens gebruikt om nieuwe iPhones te verkopen, in zowel tv-reclames als in marketingteksten op de Apple-website.

Deze situatie verandert ook de manier waarop we naar Apple’s volgende presentatie, de WWDC van 2025, gaan kijken. Apple kan het zich niet veroorloven om nog weer zo’n blunder te begaan. Alles wat Apple tijdens de aankomende WWDC gaat tonen, moet wel in zo’n vergevorderd stadium zijn dat het snel uitgebracht kan worden (al dan niet in een beta). Immers: nu we weten dat de Siri-demonstratie van de afgelopen WWDC meer gebakken lucht dan een werkende functie was, zullen we onszelf bij elke nieuwe aankondiging dit jaar afvragen of de getoonde functie wel echt aanstaande is. De focus moet liggen op functies die binnenkort uit komen, niet op beloftes voor “de komende jaren”.

Persoonlijke Siri in Apple Intelligence: vragen naar informatie uit Berichten

AirPower in het kwadraat

De hele situatie toont veel gelijkenissen met de AirPower, die Apple tijdens het september-event in 2017 onthulde. De AirPower werd zelfs uitgestald in de demoruimte voor de aanwezige pers. Maar: niemand heeft de AirPower ooit in een werkende staat gezien. De AirPower die toen aanwezig was, was geen functioneel model. Maar het grote verschil met de situatie van nu, is dat Apple de beloofde Siri-functie gebruikt als reclamemiddel. Daar was bij de AirPower destijds (gelukkig) geen sprake van.

Hoe dan ook zal de WWDC 2025 onder een vergrootglas komen te liggen onder Apple-gebruikers en -journalisten. Apple kan het zich niet permitteren om nog zo’n blunder te begaan. Het lijkt erop dat Apple zich daar ook bewust van is: er zouden voor iOS 19 in ieder geval geen grote nieuwe Apple Intelligence-functies onthuld worden. Het zou vooral draaien om een groot redesign van iOS 19. Dat zal een grote impact hebben op gebruikers, maar zal geen last hebben van valse beloftes.

Bekijk ook
Gerucht: ‘iOS 19 wordt grootste update ooit: dit gaat er allemaal veranderen’

Gerucht: ‘iOS 19 wordt grootste update ooit: dit gaat er allemaal veranderen’

Volgens een betrouwbare bron wordt iOS 19 de grootste update ooit uit de geschiedenis van Apple. De hele interface zou op de schop gaan, met een nieuw design en navigatie.

Apple Intelligence en AI van Apple

Apple Intelligence is het nieuwe AI-systeem van Apple. AI staat voor kunstmatige intelligentie, maar heeft dankzij Apple Intelligence ook een andere betekenis gekregen. Apple omschrijft het als de meest persoonlijke vorm van AI, doordat het grootste deel lokaal gebeurt en het systeem weet wie jij bent en wat voor jou belangrijk is. Met Apple Intelligence kun je afbeeldingen genereren, werkt Siri veel beter, kun je teksten laten samenvatten of maken en nog veel meer. Apple Intelligence komt in het najaar van 2024 als beta beschikbaar in het Engels in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia.

Apple Intelligence en AI van Apple

Reacties: 7 reacties

  1. Apple beloofd al jaren functionaliteit die na de presentatie niet in andere landen komt of pas na jaren … dat is ook een vorm van oplichting…

    Reageer op Marcel van Dijk

    • Origineel geplaatst door Marcel van Dijk

      Apple beloofd al jaren functionaliteit die na de presentatie niet in andere landen komt of pas na jaren … dat is ook een vorm van oplichting…

      Als dit een eenmalig voorval is dan is dat nog verdedigbaar, maar zoals het nu gaat zijn het verkooppraatjes en goed weten dat ze niet gaan leveren. Vooral deze AI Siri gedoe is misschien lastig voor de gebruiker maar des te mee een dikke vette blaam voor Apple. IK hoop dat ze zich er niet gaan uit lullen en of nog erger gewoonweg doodzwijgen. Arrogantie ga je vroeg of laat betalen.

      Reageer op Dirk

  2. Apple is de laatste jaren wel meer van hun pluimen kwijt… laat eerst iets deftig werken en breng het dan uit voor het brede publiek zodat de consumenten onmiddellijk met hun aankopen plezier hebben.

    Een iPhone 16 kopen in september om AI te kunnen hebben dat tegen volgende september waarschijnlijk nog niet eens werkt.

    De periodes om er als de kippen bij te zijn met een nieuw toestel is hier al jaren getemperd in het gezin. Eerst afwachten en dan zullen we wel zien

    Reageer op Koen

  3. Tijdens het aankomende WWDC evenement zal waarschijnlijk het einde van Intel ondersteuning aangekondigd gaan worden. Nog 2 jaar beveiligingsupdates voor de laatste Intel Mac’s met macOS Sequoia, daarna is het Intel tijdperk afgesloten.

    Reageer op Mike

  4. Zal hen ook de nodige iPhones kosten.

    Upgraden doe ik tegenwoordig niet meer tenzij hij echt kapot kapot is, of er een belangrijke nieuwe functie voor mij uitkomt die mijn huidige telefoon niet draaien kan.
    iPhone 14 15 of 16 pro max. Ik heb de eerste en zonder die AI een prima telefoon.

    Reageer op Gert Wouters

  5. Wij kunnen hier natuurlijk verontwaardigd over doen maar Apple is en blijft een commercieel bedrijf. Helaas maken de meeste bedrijven met marketing afdelingen zich schuldig aan het verkopen van halve waarheden of zelfs leugens. In de loop der jaren heb ik aardig geleerd om marketing en advertentie uitingen volledig te negeren, daar het overgrote deel toch nep is. De meeste producten kies ik op basis van specificaties die altijd op internet zijn terug te vinden. Als ik iets aanschaf dan weet ik vooraf altijd precies wat ik hebben wil, en ben dan ook nog nooit met iets anders thuis gekomen dan wat ik in gedachten had. Ik wil hier zeker niet goed praten wat Apple heeft gepresteerd want je gebruikers willens en wetens teleurstellen is natuurlijk nooit een goede zaak. Verder zal ik ook nooit een apparaat kiezen vanwege AI, omdat ik ronduit gewoon een hekel heb aan Hype’s, want veel meer dan dat is het nog steeds niet.

    Reageer op hans

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.