Twitter-meldingen

X gebruikt tweets om AI-chatbot Grok te trainen: nu standaard uitgeschakeld voor EU-burgers

Sociaal netwerk X is onlangs begonnen met het trainen van het eigen AI-model Grok. Dit is stilletjes ingeschakeld, zonder gebruikers ervan op de hoogte te stellen. Gelukkig kun je het gemakkelijk blokkeren. En voor EU-burgers is het nu helemaal uitgeschakeld.

Update 9 augustus 2024: X zal niet langer data van EU-burgers gebruiken om de AI-chatbot Grok te trainen. Dat heeft X beloofd tegenover de rechtbank in Ierland. De EU kwam in actie nadat bleek dat het delen van data automatisch is ingeschakeld. Het gaat om data die tussen 7 mei en 1 augustus 2024 is verzameld. X heeft in deze periode data van X-accounts gebruikt om Grok te trainen. Het is mogelijk om jezelf af te melden (zie verderop), maar deze mogelijkheid werd pas relatief laat toegevoegd en zonder gebruikers te informeren.

Hieronder lees je ons eerdere bericht van 27 juli 2024.

Net als veel bedrijven is ook X druk bezig met een ontwikkelen van eigen AI-functies. Eigenaar Elon Musk beweerde eerder deze week dat Grok wordt getraind op “het krachtigste AI-trainingscluster ter wereld”, zonder te zeggen dat daarbij gebruik wordt gemaakt van tweets uit het verleden. Grok is momenteel beschikbaar voor betalende premium-abonnees van X, maar voor het trainingsmateriaal worden berichten van alle X-accounts gebruikt. De instelling staat standaard voor iedereen ingeschakeld en geeft X toestemming om alle berichten, interacties en meer te gebruiken voor het trainen van het Grok AI-model. Dit is tegen de EU-wetgeving.

Niet meedoen aan Grok-training? Zo meld je je af

Heb je (nu of in het verleden) veel tweets geplaatst en wil je niet dat die voor trainingsdoeleinden worden gebruikt, dan kun je dit uitschakelen via de website. Het werkt niet in de mobiele apps.

  1. Ga in een webbrowser naar X en log in.
  2. Klik op de drie puntjes en kies Instellingen en privacy.
  3. Ga naar Privacy en veiligheid.
  4. Klik op Grok.
  5. Haal het vinkje weg bij de optie om data te delen.
Grok trainen stoppen

De optie om het delen van data met Grok te blokkeren zal naar verluidt binnenkort worden toegevoegd. Gebruikers zijn niet blij dat de optie stilletjes is ingevoerd en dat er sprake is van opt-out: je zult handmatig moeten aangeven dat je niet wilt meedoen. Daarnaast speelt mee dat je meewerkt aan iets, waar voorlopig alleen betalende X-gebruikers van kunnen profiteren.

Stilletjes ingevoerd in mei 2024

X heeft afgelopen maand het Helpcentrum bijgewerkt om Grok toegang te geven tot meer data. Eind juni stond er nog dat “gebruikersinteracties, invoer en resultaten” worden gebruikt voor Grok-training en nu is dat uitgebreid naar X-posts. De chatbot heeft eerder toegang gehad tot openbare X-posts om te kunnen reageren op gebruikersvragen, maar het is onduidelijk of daarbij tweets werden gebruikt voor training. De opt-out-knop lijkt in de periode rond mei te zijn ingeschakeld, dus het is mogelijk dat gebruikersberichten al zijn gebruikt om Grok te trainen. De posts worden gebruikt om te zorgen dat Grok beter menselijke taal en communicatie begrijpt en relevantere antwoorden kan geven. Ook wordt het gebruikt om Grok een gevoel van humor en gevatheid te geven, zodat interacties leuker worden. X beweert zelfs dat de posts worden gebruikt om te zorgen dat Grok politiek onbevooroordeeld blijft en evenwichtige antwoorden geeft.

Reacties: 2 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.