Zakelijke iPad nu definitief vrij van loonheffing
Het gebruik van iPads in bedrijven wordt de komende tijd veel aantrekkelijker. Het gerechtshof Amsterdam heeft namelijk bepaald dat de iPad als een communicatiemiddel moet worden aangemerkt en daarom belastingvrij kan worden verstrekt aan werknemers. Bedrijven kunnen daardoor gemakkelijker een iPad ter beschikking stellen aan hun medewerkers, zonder dat ze er loonheffing over hoeven te betalen. Eerder besloot de rechtbank in Haarlem nog dat de iPad moet worden gezien als een computer, maar in hoger beroep werd anders beslist. Een iPad is een communicatiemiddel, bedoeld voor internetten, e-mail en berichtenverkeer.
De zaak kwam waarschijnlijk aan het rollen door RTL, die van de Belastingdienst in 2012 een naheffing loonbelasting kreeg omdat ze tablets aan hun medewerkers hadden verstrekt. RTL dacht dat de iPads onder de werkkostenregeling vielen, maar de Belastingdienst was het daar niet mee eens. In de maanden die daarop volgden, bleek dat de Belastingdienst nogal willekeurige regels hanteerde over de vraag of er loonheffing betaald moet worden over een iPad van de zaak. In maart 2014 werd bekend dat tablets er een wetswijziging in de maak is waardoor tablets groter dan 7-inch straks fiscaal aftrekbaar zijn.
Maar nog voordat die wetswijziging is doorgevoerd, komt het Gerechtshof Amsterdam met een uitspraak die het verstrekken van tablets een stuk makkelijker maakt:
Een iPad is een communicatiemiddel in de zin van artikel 15b, eerste lid, aanhef en onderdeel f van de Wet op de loonbelasting 1964 en geen computer in de zin van artikel 15b, eerste lid, aanhef en onderdeel s, van die wet.
Als de iPad onder het begrip communicatiemiddel valt, dan kan de iPad belastingvrij worden verstrekt als het zakelijk gebruik mee dan 10% is. Is de iPad een computer, dan kan deze alleen belastingvrij worden verstrekt als de iPad geheel of nagenoeg geheel (90%) zakelijk wordt gebruikt. Zo niet, dan moet er alsnog loonbelasting worden geheven. Het hof oordeelde dat het schrijven van langere teksten niet als communicatie aan te merken is. Ze vonden dat bij een iPad de invoer van langere teksten op het schermtoetsenbord aanzienlijk minder vlot verloopt dan bij computers.
Het touchscreen – zodra daarop het toetsenbord verschijnt – en invoermogelijkheden van de iPad zijn naar het oordeel van het hof dusdanig beperkt in vergelijking met desktop-PC’s en laptop-computers dat de iPad niet als een computer kan worden aangemerkt.
Goed nieuws dus, voor bedrijven die nog twijfelden over de aanschaf van iPads voor hun medewerkers. De discussie of er extra loonheffing moet worden gerekend is met de uitspraak van het gerechtshof definitief beantwoord.
Bron: Rechtspraak.nl
Tip: in iCulture Biz lees je nog veel meer artikelen die interessant zijn voor ondernemers en zakelijke gebruikers.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 8 reacties