Apple haalt bekende BBC-radiomaker in huis
Een van de bekendste radiomakers van de BBC, Zane Lowe, gaat vanaf maart bij Apple werken. Lowe presenteert sinds 2003 een goed beluisterde avondshow op BBC Radio 1 en won meerdere prijzen als dj en producer. Hij zorgde voor de doorbraak van Adele en Ed Sheeran en werd in 2015 nog genomineerd voor een Grammy vanwege de productie van het album ‘In the Lonely Hour’ van Sam Smith. De overstap van Lowe kan iets te maken hebben met plannen van Apple om een grotere rol te spelen in de muziekindustrie. De overname van Beats Music, het in dienst treden van Dr. Dre en Jimmy Iovine en geruchten over een op handen zijnde nieuwe muziekdienst op basis van Beats-technologie, wijzen daarop.
Er zijn ook geluiden dat Apple niet langer alleen een muziekdistributeur wil zijn. Zane Low stopt op 5 maart met zijn dagelijkse radioshow, aldus de BBC. De 41-jarige dj is een smaakmaker en weet goed wat er speelt in de muziekindustrie. Tijdens zijn radioprogramma, dat van 19:00 tot 21:00 uur op BBC Radio 1 te horen is, combineerde hij het draaien van plaatjes met exclusieve interviews en livesessies met bekende artiesten. In een recente serie interviewde hij Kanye West, Eminem, Jay Z, Chris Martin en Rick Rubin.
Curator voor nieuwe muziek?
Uit opmerkingen van Tim Cook kunnen we misschien wel opmaken wat Lowe gaat doen. Bij de overname van Beats Music door Apple zei Cook:
We krijgen een muziekdienst waarvan we vinden dat het de eerste is die het snapt. Ze [Beats, red.] begrepen al vroeg hoe belangrijk menselijke curatie is. Dat technologie alleen niet genoeg is, maar dat de combinatie het echt fantastisch maakt en een gevoel bij mensen teweeg brengt dat we zoeken.
Zane Lowe zou dus een rol als curator kunnen spelen bij Apple’s nieuwe muziekdienst: hij kent de Britse muziekscene goed en weet wat scoort.
Apple als muziekdienst
Wat Apple’s nieuwe plannen in de muziekindustrie betreft, is het interessant om te weten dat Apple jarenlang in een conflict verwikkeld is geweest met Apple Corps, de platenmaatschappij van de Beatles. De Britse band was van mening dat alleen zij de naam ‘Apple’ mochten gebruiken op het gebied van muziek, terwijl Apple sinds 2001 met iTunes de muziekindustrie op z’n kop heeft gezet. Op 5 februari 2007 werd bekendgemaakt dat beide bedrijven hun merknaamconflicten hadden opgelost. Apple mocht actief blijven met een muziekdienst maar volgens geruchten werd er wel $500 miljoen betaald om dat te mogen doen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties