Vanaf 1 juli 2014 kun je zelf kiezen via welke provider je in het buitenland roaming verbruikt. Tijdens je verblijf in de EU kun je ook via andere providers bellen, sms’en en internetten. Het zorgt ervoor dat je veel goedkoper uit bent, want je profiteert van lokale tarieven of kiest voor een alternatieve Nederlandse provider waar de tarieven gunstiger zijn. Hoe werkt het eigenlijk? En wat betekenen de afkortingen ARP en LBO? Dat lees je in dit artikel.
Er zijn twee manieren om gebruik te maken van alternatieve roaming. Stel, je hebt een abonnement bij een Nederlandse provider en vindt de roamingtarieven daarvan te hoog. Dan kun je op deze twee manieren kiezen voor een andere aanbieder:
Optie 1: Sluit een roamingabonnement in Nederland af
Je kunt een roamingabonnement afsluiten bij een andere provider in Nederland. Je normale abonnement loopt bijvoorbeeld bij Simyo, maar je sluit bij T-Mobile NL een apart roaming-abonnement af. Alle belminuten, sms’jes en data die je in Nederland verbruikt, reken je gewoon bij Simyo af. Maar zodra je de grens over gaat en in de EU-landen buiten Nederland belt of data verbruikt, reken je af via de gekozen roaming provider. Je krijgt naast je Simyo-factuur dus ook een aparte factuur van T-Mobile NL voor de kosten die je in het buitenland hebt gemaakt. Deze oplossing is handig voor mensen die regelmatig in het buitenland zijn of in de grensstreek wonen: zodra je de grens overgaat, schakel je automatisch over op het roamingabonnement van de alternatieve provider. Deze oplossing wordt ARP (Alternatieve Roaming Provider) genoemd. Je sluit bij de ARP een abonnement af voor alleen data of voor de combinatie bellen/sms/data.
Optie 2: Koop tegoed bij een buitenlandse provider
Ga je op vakantie, dan kun je ook ervoor kiezen om een eenmalig tegoed bij een buitenlandse provider te kopen. Je kunt dan internetten en bellen tegen lokale tarieven. Vanaf 1 juli moet het makkelijker worden om zo’n lokaal tegoed te kopen. Het gaat om een eenmalig prepaidtegoed, dat je bij een buitenlandse provider koopt, bijvoorbeeld T-Mobile Duitsland of Vodafone Italië. Je krijgt dus geen factuur van deze buitenlandse provider, maar rekent eenmalig af. Zodra het tegoed op is, koop je weer nieuw tegoed. Je zit dus niet vast aan een langlopend contract en je betaalt alleen voor de MB’s die je verbruikt. Bellen en sms’en blijf je doen via je Nederlandse provider.
Deze tweede optie wordt ook wel Local Breakout (LBO) genoemd. Je gebruikt alleen data van de buitenlandse provider, maar spraak en sms blijven via je eigen Nederlandse provider lopen.
Lees ook: Internet in het buitenland – alle roamingtarieven in een overzicht
Hoe werkt het dan?
De drie Nederlandse providers hebben allemaal al algemene informatie op hun website staan. KPN en T-Mobile leggen uit welke twee opties er zijn (ARP en LBO), maar geven nog weinig praktische details hoe het precies werkt. Vodafone doet dat wel en legt uit het het straks werkt als je bij een andere aanbieder een abonnement afsluit (de hierboven genoemde ARP-oplossing):
Om hier gebruik van te maken schaf je zelf een bundel aan bij een andere aanbieder. Deze bundel kun je vervolgens activeren in My Vodafone. De kosten voor deze bundel worden apart door de andere aanbieder in rekening gebracht.
Je hoeft dus geen ander simkaartje in je toestel te stoppen, maar kunt via My Vodafone instellen dat je in het buitenland wilt bellen en internetten via een andere telecomaanbieder. “Voor meer informatie over kosten en mogelijkheden neem je contact op met de alternatieve aanbieder van jouw keuze”, schrijft Vodafone. Maar daar zit meteen het probleem, want die alternatieve aanbieders hebben nog geen aanbod of tarieven bekendgemaakt.
T-Mobile liet ons alvast weten welke stappen je moet ondernemen als je Local Break Out (LBO) wilt gebruiken. Dit werkt alleen voor mobiel internet, werkt alleen in het buitenland en alleen in gebieden waar de LBO-aanbieder actief is. Als aan deze voorwaarden is voldaan, ziet het er voor jou als klant als volgt uit:
- Je hebt een mobiel abonnement in Nederland, dat geschikt is voor roaming en mobiel internet.
- Je gaat naar het buitenland en ziet daar een advertentie van aan LBO-provider, voor het gebruik van mobiel internet.
- Bij de lokale provider koop je een datapas: dit geeft je recht op een bepaald aantal MB’s tegen een bepaalde prijs. Je rekent rechtstreeks met de provider af.
- Je moet nu de instellingen op je telefoon wijzigen. De lokale provider geeft hiervoor instructies. Krijg je die niet, dan zul je als klant handmatig de APN-instellingen moeten aanpassen. De meeste providers geven op hun supportpagina’s informatie welke APN-instellingen je moet hebben. Ook moet je de provider handmatig selecteren.
- Zolang je in het dekkingsgebied van de buitenlandse provider bent zul je op het netwerk van deze aanbieder internetten. Ga je buiten het dekkingsgebied, dan moet je de APN weer terugzetten naar de originele instellingen.
- Is het aantal MB’s op, dan zul je nieuw tegoed moeten kopen bij de lokale provider. Je zit dus niet vast aan een abonnement.
Let op dat je sinds iOS 7.1 bij gecertificeerde providers niet meer zomaar je APN-instellingen kunt wijzigen. Je kunt dus tegen problemen aanlopen, waardoor je contact moet opnemen met je provider om toch gebruik te kunnen maken van een alternatieve APN.
Lees ook: APN instellen op iPhone en iPad
KPN is nog aan het uitzoeken hoe het praktisch gezien werkt, maar we vermoeden dat het op dezelfde manier zal gaan als hierboven uitgelegd:
- Bij een Alternatieve Roaming Provider (dus met abonnement) stel je de gegevens in via het klantenportaal van je eigen provider.
- Bij Local Breakout (dus met eenmalige bundel) wijzig je de APN-instellingen van je toestel.
Al langer mogelijk: lokaal simkaartje kopen
Op het eerste gezicht lijkt optie 2 nauwelijks te verschillen van de werkwijze die veel mensen al volgen: je bent in een vakantieland, loopt een telecomwinkel binnen en koopt een prepaid simkaartje. Vervolgens kun je voor lokale tarieven internetten. Maar die oplossing heeft een paar nadelen. Ten eerste: waar steek je het simkaartje in? Je wilt ook op je Nederlandse mobiele nummer nog bereikbaar blijven. Je kunt dit oplossen door een MiFi/Huawei of soortgelijke draagbare hotspot te kopen, zodat je de internetverbinding kunt delen met meerdere apparaten. Een ander nadeel is dat je eerst het lokale aanbod moet doorgronden en de taal redelijk moet spreken, om alles te kunnen instellen.
In welke landen geldt het?
Dit zijn de landen waarvoor de nieuwe roamingafspraken vanaf 1 juli gelden: België, Bulgarije, Cyprus (met uitzondering van het Turkse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden. Deze wetgeving geldt ook in: Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Azoren, Madeira, Canarische Eilanden, Guadeloupe, Martinique, Réunion, Gibraltar, Frans Guyana, Mayotte en Saint Martin.
Voor wie is het interessant?
Het zelf kiezen van je roamingaanbieder is handig voor mensen die:
- In de grensstreek wonen en vaak (al dan niet gedwongen) via het Belgische of Duitse netwerken moeten internetten en bellen.
- Mensen die regelmatig in de EU op vakantie gaan en in het buitenland goedkoper in contact willen blijven via Facebook, WhatsApp en soortgelijke apps.
- Klanten bij budgetproviders zoals Bliep, Simpel en Simyo. Deze aanbieders hebben in Nederland erg voordelige databundels, maar in het buitenland betaal je vaak absurd hoge tarieven. Er zijn ook budgetaanbieders die helemaal geen roaming in het buitenland aanbieden. Bij de drie grote providers kun je vaak goedkopere dag- of weekbundels afsluiten, bij de kleine aanbieders is dat niet altijd mogelijk en betaal je per MB. De prijs daarvan is verplicht omlaag gegaan naar maximaal 20 cent per MB, maar dat is nog steeds veel geld.
Voordelen en nadelen van alternatieve roaming
Zoals hierboven aangegeven zijn er twee oplossingen: ARP en LBO. Welke oplossing in jouw situatie het beste past, is afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar er zijn wel een aantal algemene voor- en nadelen.
Voordelen Alternatieve Roaming Provider
- Geschikt voor spraak, sms en data.
- Makkelijk te regelen via klantenportaal van je eigen provider.
- Bij reizen naar het buitenland schakelt het abonnement automatisch over.
Nadelen Alternatieve Roaming Provider
- Je zit voor langere tijd aan een abonnement vast. Idealiter werkt het zoals Bliep, waarbij je alleen betaalt op dagen dat je daadwerkelijk data gebruikt.
Voordelen Local Breakout
- Geen langdurige contracten, je betaalt alleen voor de data die je gebruikt.
Nadelen Local Breakout
- Alleen geschikt voor data (maar dat is waarschijnlijk ook het enige wat je nodig hebt).
- Zelf buitenlandse aanbiedingen doorspitten, zelf APN instellen.
Bij welke providers geldt het?
De regeling om een alternatieve roamingaanbieder te kiezen geldt voor alle Nederlandse providers, dus ook voor budgetaanbieders. Helaas hebben de Nederlandse providers nog geen details vrijgegeven over de roamingbundels die ze zelf aanbieden, als je bijvoorbeeld klant bent bij Simyo, maar liever gebruik maakt van de buitenlandbundels van Vodafone. We hebben navraag gedaan bij de drie grote Nederlandse providers, maar geen van hen heeft al concrete bundels die externe klanten kunnen afsluiten.
De telecomaanbieders hebben al wel informatiepagina’s over de alternatieve telecomaanbieders online gezet (bijvoorbeeld bij T-Mobile en Hi), maar het is nog niet mogelijk om een alternatieve roamingbundel af te sluiten. Dat is op zich vreemd, want de maatregel ging op 1 juli 2014 in.
Eerder kon je op iPhoneclub lezen over de verlaagde roamingtarieven die per 1 juli 2014 ingaan in de EU-landen.
Nieuwe aanbieders
Het is ook mogelijk dat er nieuwe aanbieders komen, waar je roamingbundels kunt afsluiten. Een voorbeeld daarvan is SpeakUp, waar je bundels voor alle 28 EU-landen plus Noorwegen, Liechtenstein en IJsland kunt afsluiten. Je betaalt hetzelfde tarief als in Nederland als je een dergelijke Roam Like Home-bundel aanschaft. Voor 500MB betaal je €13,95 en voor 5000MB ben je €34,50 kwijt. Buiten de bundel betaal je €0,20 per MB.
Openingsfoto: Les Chatfield, Flickr CC
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 21 reacties