Zo wordt een iPad gemaakt (video)

Een video laat zien hoe de iPad wordt gemaakt. Foxconn geeft daarmee een uniek kijkje in de productie van de iPad in China.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Altijd al willen weten hoe een iPad wordt gemaakt? Een video gemaakt in de Foxconn-fabrieken laat precies zien hoe het werkt. Rob Schmitz van het programma ‘Marketplace’ kreeg kortgeleden als tweede buitenlandse verslaggever toegang tot de iPad-fabrieken. Hij maakte een filmpje dat heel wat meer laat zien dan de reportage die ABC’s Nightline eerder maakte. De werkomstandigheden in Chinese fabrieken zijn de laatste tijd regelmatig in het nieuws, waarbij vaak de indruk wordt gewekt dat de problemen vooral bij Apple spelen. Maar de werkelijkheid is dat alle consumentenelektronicabedrijven die hun producten in China laten maken, met dezelfde werkomstandigheden te maken hebben.


Het dilemma daarbij is, dat de Chinezen in de fabrieken lange dagen moeten maken en erg weinig salaris krijgen, maar dat ze daarmee beter af zijn dan in de dorpjes op het platteland, waar ze vandaan komen. Fabrikanten zijn in een concurrentiestrijd verwikkeld waardoor ze niet zomaar de lonen en prijzen kunnen verhogen en de bereidheid onder consumenten om veel meer te betalen voor de producten, lijkt er ook niet te zijn. Een makkelijke oplossing voor het probleem, is er simpelweg nog niet.

In de video hieronder zie je de productielijn waar de iPads van de lopende band rollen – al zal uit de beelden al snel blijken dat het voornamelijk een combinatie van machinewerk en handwerk is. Schmitz schreef ook een artikel over zijn bezoek aan de fabrieken. Vooral de video geeft een interessant kijkje in een wereld, waar we vaak alleen uit tweede hand over horen.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5cL60TYY8oQ

Reacties: 10 reacties

  1. “(D)e indruk wordt gewekt dat de problemen vooral bij Apple spelen. Maar de werkelijkheid is dat alle consumentenelektronicabedrijven die hun producten in China laten maken, met dezelfde werkomstandigheden te maken hebben.”

    Oud Chinees gezegde: “Als je een hoge boom bent, moet je tegen veel wind kunnen.”

  2. 7:00 beginnen is niet echt vroeg. De werkomstandigheden lijken me ook niets mis mee. Ik denk dat er in Nederland baantjes zijn waar je het slechter treft. Het werk verveeld, maar de medewerkers roteren regelmatig. De leeftijd is van 18 tot 25. Een mooie baan om mee te beginnen en dan verder te trekken. Het salaris is naar Chinese maatstaven goed. Dus volgens mij kunnen we ons nu op de andere fabrikanten richten.

  3. Origineel geplaatst door whulsbergen
    “(D)e indruk wordt gewekt dat de problemen vooral bij Apple spelen. Maar de werkelijkheid is dat alle consumentenelektronicabedrijven die hun producten in China laten maken, met dezelfde werkomstandigheden te maken hebben.”Oud Chinees gezegde: “Als je een hoge boom bent, moet je tegen veel wind kunnen.”

    100% totaal mee eens mooi verwoord!

  4. Mooi vakantiebaantje. Niks mis mee. Ik sluit mij aan bij de commentaren van Whulsbergen en Harry.
    Ophouden met zeuren en aan het werk. Snel de volgende iPhone gaan bouwen. 🙂

  5. Ik ben het niet helemaal eens met bovenstaande commentaren. Het kan altijd beter, en vooral de housing is ondermaats en duur. Door de populariteit van Apple en Foxconn is dit een prima middel om meer aandacht te krijgen voor arbeiders in China.

    Makkelijk praten vanuit NL met minimum loon, uitkeringen en subsidie… ga er eens kijken en je zult beseffen dat deze mensen alle aandacht verdienen en nodig hebben om een waardig bestaan op te kunnen bouwen.

  6. Het personeel bij de Apple store is wel beter gehersenspoeld dan deze Chinezen. Daar gaan ze tenminste met z’n alle staan klappen en handen omhoog als ze aan het werk gaan… Hier lopen ze als zombies naar binnen.

  7. het is mooi voor de mensen in deze fabriek dan men iets betere omstandigheden krijgt, alleen jammer dat het een druppel op een gloeiende plaat is.

    ik denk dat je eerder klaar bent met het opnoemen van fabrikanten die hun productie niet in azie hebben, dan dat je het andersom probeert.

  8. als het er zo slecht is(zo ziet het er niet uit op het fillmpje) dan willen er toch niet zo veel mensen werken? Natuurlijk zoeken ze werk, maar ze kiezen er zelf voor

  9. @tom je moet het zien in verhouding met de maatstaven die wij in europa gewend zijn.

    als je het dicht bij huis bekijkt kan je het misschien gaan vergelijken met de Polen die hier in nederland werken. voor veel nederlanders is het werk/loon onder de maat maar voor de mensen uit Polen is het een goudmijn.

    bedoel hier natuurlijk de sector van de bloembollen sorteren, asperges steken. de bekende sectoren die regelmatig in het nieuws zijn.

  10. Mini-adapter, geweldig! http://yeca.eu/171n