Zo zorgt Beats dat de hoofdtelefoons duur aanvoelen

De Beats-hoofdtelefoons zijn populair. Ze voelen lekker zwaar aan, een echt kwaliteitsproduct. Of is het gewicht maar schijn en bestaat een Beats-hoofdtelefoon grotendeels uit lucht? Een hardware-expert zocht het uit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

beats solo2 kleuren
Je ziet ze overal: de plastic hoofdtelefoons van Beats. In de trein, in het vliegtuig en zelfs in de spelersbus bij voetbalwedstrijden. De 200 euro kostende hoofdtelefoons in felle kleurtjes zijn populair, want ook al zijn ze vrij prijzig, ze worden in de markt gezet als topkwaliteit. Als je er eentje in handen hebt, ‘voel’ je meteen de kwaliteit van de gebruikte onderdelen. Alleen blijkt het grotendeels schijn: Beats gebruikt vier stukken metaal om te zorgen dat de hoofdtelefoons zwaarder aanvoelen. Ze zijn goed voor eenderde van het totale gewicht.


Update 27 juni: Heel wat mensen dachten dat het om een echte Beats-hoofdtelefoon ging, maar de bewijzen stapelen zich op dat het namaak is. Onderstaand relaas mag je daarom met een korrel zout lezen.

Onderdelen van Beats: veel plastic

Het is eigenlijk vreemd dat de Beats-hoofdtelefoons nog niet eerder aan een nadere inspectie zijn onderworpen. Welke componenten hebben ze gebruikt en zijn die het prijskaartje van 200 euro wel waard? Avery Louie, die als prototype-engineer voor het bedrijf Bolt werkt, deed dat wel. Hij schroefde een Beats-hoofdtelefoon uit elkaar om te kijken welke onderdelen erin zijn verwerkt.

Op de foto hieronder zie je links een stapeltje plastic en wat onderdelen die daadwerkelijk een functie hebben. In totaal 86 gram. De overige 36 gram bestaat uit stukjes metaal die niet nodig zijn om het product extra stevigheid te geven, maar die puur zijn toegevoegd voor extra gewicht.

beats-hoofdtelefoons-gewicht

Extra ballast voor een ‘duur’ gevoel

De vier stukjes metaal moeten zorgen dat de hoofdtelefoons niet aanvoelen als een hol, goedkoop stuk plastic. Uitgaande van de prijs van componenten komt Louie op nog geen 20 dollar aan materiaalkosten. Daar komen nog wel de kosten van arbeid en R&D bovenop. Waarom mensen dan toch bereid zijn om 200 euro voor de hoofdtelefoons te betalen? De bemoeienis van van Dr. Dre zal meespelen, maar ook de marketing: als je maar genoeg bekende artiesten met zo’n hoofdtelefoon ziet lopen, willen mensen er ook eentje.

Beats headphones earphone driver

Reacties: 57 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.