Apple gaat alle uitvoeringen van de OLED-iPhone voorzien van een zwart frontje, zegt de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo in een nieuw rapport. Ook heeft hij meer details over de werking van Face ID, de gezichtsherkenning op de nieuwe iPhones.
Zwart frontje
Het gaat hier om het topmodel van de nieuwe iPhone, die door veel mensen nog iPhone 8 wordt genoemd, al zijn er genoeg bewijzen voor de twee andere kanshebbers, iPhone X en iPhone Edition. Analist Ming-Chi Kuo kiest geen partij, maar heeft wel wat nieuwe details.
Kuo denkt dat alle uitvoeringen met OLED in de kleuren zwart, wit en goud, voorzien zijn van een zwart frontje. Apple kiest hiervoor om de sensoren die in de inkeping bovenin het scherm zijn verwerkt te kunnen verbergen. Het gaat dan om een zogenaamde VCSEL array (daarover later meer), nabijheidssensor, lichtsensor en frontcamera. Een zwart frontje zou bovendien het mooiste effect geven bij OLED-schermen, die diepzwarte kleuren kunnen vertonen.
Kuo denkt ook dat Apple een True Tone-scherm wil gaan inbouwen, waarbij de kleurtemperatuur van het scherm automatisch wordt aangepast aan de lichtomstandigheden. Sinds 2016 gebruikt Apple deze technologie op de iPad Pro’s. Kuo denkt dat True Tone de werking van de 3D-sensoren kan verbeteren, al legt hij niet uit hoe dat dan werkt. Verder denkt hij dat de 3D-sensoren ervoor kunnen zorgen dat je mooiere selfies kunt maken.
Face ID werkt met 4 componenten
In de HomePod-firmware werd de gezichtsherkenning nog Pearl ID genoemd, maar Apple lijkt in latere gelekte info voor de naam Face ID te hebben gekozen.
Om als vervanger van Touch ID dienst te kunnen doen moet de technologie erg nauwkeurig en snel zijn, schrijft de analist in een rapport voor investeerders. Apple maakt volgens Kuo gebruik van vier componenten: een lichtzender, een lichtontvanger, de frontcamera en een nabijheidssensor. De componenten die licht zenden en ontvangen werken met gestructureerd infrarood licht, waarmee diepte gemeten kan worden. Waarschijnlijk gaat het om vertical-cavity surface-emitting laser (VCSEL) arrays in het infrarode spectrum. De metingen worden gecombineerd met een 2D-beeld van de frontcamera. Met behulp van algoritmes bouwt de software hier een 3D-beeld van. Zo moet het onmogelijk worden om de gezichtsherkenning te foppen met een foto.
Maximaal 100 centimeter
Kuo wijst erop dat de lichtzender en -ontvanger wel beperkingen hebben qua afstand. Ze kunnen op maximaal 50 tot 100 centimeter hun werk doen. Dat hoeft geen probleem te zijn: meestal zal iemand de iPhone in de hand hebben en dan is 50cm al een behoorlijke afstand. Apple gaat een nabijheidsmeter inbouwen die kan berekenen hoe lang de lichtbundel onderweg is geweest. Op basis daarvan kan de iPhone waarschuwen, bijvoorbeeld wanneer je de iPhone te ver van je hoofd houdt, of juist te dichtbij. Alle vier componenten moeten nauw met elkaar samenwerken om te zorgen dat Face ID goed werkt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Apple werkt aan Siri-chatbot, komt in iOS 19' (22-11)
- Gerucht: 'Nieuw Apple Pro Display XDR krijgt verbeterd scherm dankzij quantum-dot-techniek' (20-11)
- Gerucht: 'Dit wordt de iPhone 17 line-up van 2025 (met de dunste iPhone ooit)' (19-11)
- 'Apple denkt opnieuw na over uitbrengen eigen televisie' (18-11)
- AirTag 2 komt in 2025: dit zijn de nieuwe functies en verbeteringen die je kan verwachten (18-11)
Reacties: 11 reacties