Luxe Zwitserse smartwatches als alternatief voor de Apple Watch: welke past bij jou?
In Zwitserland wordt met veel interesse uitgekeken naar de Apple Watch. Het is vast niet toevallig dat grote Zwitserse horlogemakers hebben gewacht om nu pas bekend te maken wat ze met smartwatches gaan doen. Zeker nu de 18.000 euro kostende gouden Apple Watch rechtstreeks gaat concurreren met de duurdere horlogemerken. Wat is het antwoord van Zwitsers daarop? Wij maakten een overzicht van vijf slimme horloges die met de iPhone samenwerken en waar je ook een flinke duit voor moet betalen.
Erfstuk of gouden wegwerpproduct?
Toen bekend werd dat Apple bezig was met een dure smartwatch, reageerden de echte horlogefans nogal smalend. Een mooi horloge koop je om tientallen jaren te gebruiken en om ooit door te geven aan je kinderen en kleinkinderen. De techniek van een analoog horloge veroudert nooit. Zolang er vakmensen zijn die de mechanische onderdelen kunnen repareren, kun je het horloge blijven gebruiken. Zo’n oud horloge wordt op termijn zelfs meer waard. Goed nieuws dus voor de Zwitserse horlogemakers: mensen zijn graag bereid om te betalen voor een kwaliteitsproduct dat lang meegaat.
Maar tegelijk zitten de Zwitserse horlogemakers wel met een probleem: de markt is verzadigd, mensen dragen minder vaak een horloge (want de iPhone laat al de tijd zien) en het kekke plastic Swatch-horloge is ook wel over z’n hoogtepunt heen. De Zwitsers zitten met een probleem. De markt heeft een nieuwe impuls nodig en de smartwatch zou daar wel eens het antwoord op kunnen zijn. Is Apple een bondgenoot, die ervoor gaat zorgen dat de horloge-industrie weer een gouden toekomst tegemoet kan zien? Of is Apple een concurrent, die de markt van de Zwitsers gaat afpakken?
Het is nog te vroeg om daarop antwoord kunnen geven. Het zal ervan afhangen wat de Zwitsers zelf te bieden hebben en of klanten daarop zitten te wachten. Welke kant het opgaat, kunnen we nu alvast afleiden uit de eerste aankondigingen die de Zwitserse horlogemakers hebben gedaan. Het zijn horloges die er nog erg traditioneel uitzien. Ze hebben de uitstraling van een analoog horloge en zullen dan ook niet de early adopters bij Apple weglokken. Je ziet nauwelijks iets van de digitale technologie die erachter schuilgaat. Het bekendste platform waarmee Zwitserse horlogemakers gaan werken, is MMT.
MMT, een platform voor luxe smartwatches
Luxe horloges van een aantal bekende Zwitserse horlogemakers gaan gebruik maken van MMT (Manufacture Modules Technologies). De Zwitsers werken daarbij samen met bedrijven uit Silicon Valley. Het doel is om luxe designhorloges te maken, met functies van een smartwatch. Deze horloges hebben een paar grote voordelen ten opzichte van de Apple Watch: de batterij gaat minstens 2 jaar mee en het horloge staat altijd aan. Daarnaast kunnen MMT-smartwatches met de functie MotionX continu bijhouden hoeveel je beweegt en analyseren hoe goed je slaapt.
Hieronder zie je de initiatieven van 5 Zwitserse horlogemakers die nu al zijn aangekondigd.
Frederique Constant
Horlogefabrikant Frederique Constant, opgericht door de Nederlanders Peter en Aleta Stas, is een van de belangrijkste initiefnemers achter MMT. Het bedrijf introduceerde eerder dit jaar een aantal horloges met dit systeem, waaronder de Swiss Horological Smartwatch. Dit horloge staat constant in contact met je iPhone via Bluetooth. Dankzij de MotionX-technologie verzamelt het horloge informatie over je activiteiten en stuurt dit door naar de iPhone. Zo kan de app zien hoeveel je beweegt en hoe goed je slaapt en krijg je tips om je gezondheid te verbeteren. De slaapmodus zet je aan door op de kroon te drukken. Overigens kun je de slaapstand zowel gebruiken met het horloge om je pols als onder je kussen. CEO Peter Stas vertelde in een interview dat zijn bedrijf heeft onderzocht hoe de horlogemaker kan voorkomen dat het smartwatch-gedeelte verouderd raakt. Indien nodig zullen onderdelen, zoals bijvoorbeeld de Bluetooth-zender, bij de controle in het servicecentrum worden vervangen. De smartwatches van Frederique Constant zullen in juni te koop zijn vanaf 950 euro.
Alpina
Alpina is een dochterbedrijf van Frederique Constant en qua mogelijkheden zullen de smartwatches van beide horlogemakers veel op elkaar lijken. Ook Alpina gaat horloges met MMT en MotionX-technologie uitbrengen. Hierdoor lijkt ook de app qua functies enorm veel op die van Frederique Constant. Dat hoeft geen probleem te zijn: beide fabrikanten richten zich op een verschillende doelgroep en de app zal daarbij ondergeschikt zijn. Alpina oogt iets technischer dan de elegante horloges van Frederique Constant.
Mondaine
Ook Mondaine heeft met zijn Helvetica Smart Swiss Made een sjiek designhorloge dat gebruik maakt van MMT en MotionX. Mondaine is een van de vele fabrikanten die zicht achter het platform heeft geschaard. De Mondaine Helvetica No. 1 combineert een klassiek uitziend horloge met moderne technologie. Daarmee zal het eerder de horlogeliefhebbers aanspreken dan de techies die nu warmlopen voor smartwatches zoals de Motorola 360 en de Apple Watch. De behuizing van geborsteld staal, het scherm van saffierkristal en het lederen horlogebandje stralen luxe uit.
De Mondaine Helvetica No. 1 heeft een wijzerplaat die doet denken aan de bekende Zwitserse stationsklok. Zoals de naam al aangeeft, is gekozen voor het lettertype Helvetica. De metingen van de slimme functies zijn onderin het scherm te zien, vlak boven de 6. Een analoog wijzertje geeft aan of je qua beweging en slaap goed bezig bent. Uitgebreidere informatie over je gezondheid lees je via de app.
De Mondaine Helvetica No. 1 zal dit najaar op de markt verschijnen. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.
Montblanc
Horlogefabrikant MontBlanc maakt geen gebruik van MMT, maar heeft een ander idee. In plaats van een smartwatch introduceert deze fabrikant in juni 2015 de e-strap, een slim horlogebandje gemaakt van leer met koolstofstructuur en een 0,9inch oled-scherm van 128 bij 36 pixels. Deze kun je verbinden met de iPhone en zo worden traditionele horloges alsnog geschikt voor wearable. Dat lijkt misschien een halfslachtige oplossing, maar de e-strap kan veel wat de Apple Watch ook kan: je agenda bekijken, zien dat je gebeld wordt, twitter-berichten checken, je activiteiten bijhouden, je muziek bedienen en gebruiken als afstandsbediening voor de camera van je iPhone. En dat terwijl je ondertussen nog steeds een design horloge kunt dragen. De batterij van de e-strap gaat volgens de fabrikant vijf dagen mee. Hij gaat ongeveer €250 kosten.
https://www.youtube.com/watch?v=-u49L2u-JV4&t=46
Tag Heuer
Ook een opvallend initiatief is het plan van horlogemaker Tag Heuer om de eerste luxe Android smartwatch te maken. Deze moet ook gaan samenwerken met de iPhone. Tag Heuer is hiervoor zelfs een samenwerking aangegaan met Intel, maar tot nu toe is er weinig bekend over het design, de mogelijkheden van het horloge en de prijs. Volgens eerdere geruchten zou Tag Heuer overwegen een smartwatch te maken gebaseerd op het ontwerp van het Black Carrera horloge.
De Tag Heuer-smartwatch zal voor het einde van 2015 op de markt komen en zal in Zwitserland worden gebouwd. Toch zal het prestigieuze ‘Swiss Made’-label niet op het horloge staan, omdat een belangrijk onderdeel niet in Zwitserland wordt gemaakt: de Intel-processor. Deze ‘motor van het horloge’ zorgt voor alle slimme functies. CEO Jean-Claude Biver van Tag Heuer schat in dat 80 procent van de waarde van het horloge bestaat uit onderdelen die wel degelijk in Zwitserland worden gemaakt.
Om veroudering van de technologie te voorkomen zal het Tag Heuer-horloge te upgraden zijn. “We want to be able to change the technology but keep the watch elements,” aldus Biver. Eerder maakten Qualcomm, Broadcom en Texas Instrument de processoren voor Android Wear-horloges.
Valt deze Tag Heuer door z’n sterke band met Android buiten de boot voor iPhone-gebruikers? Toch niet helemaal: Google is bezig om Android Wear geschikt te maken voor iOS.
Wat vind jij?
Als je een luxe smartwatch zou willen kopen, welke spreekt jou dan het meest aan? De horloges van de bekende Zwitserse fabrikanten, of toch de gouden Apple Watch?
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Reacties: 29 reacties