Treinliefhebbers opgelet, want de NS heeft een handige en leuke nieuwe functie aan haar NS Reisplanner Xtra-app toegevoegd. Met de update van vandaag is het mogelijk om de exacte locatie, snelheid en samenstelling van de trein te bekijken. Ook zie je op een kaart van Nederland waar er allemaal treinen rijden.
Treinradar: zien waar jouw trein rijdt
Dankzij de nieuwste functie van de NS-app kun je zien welke treinen waar rijden. De zogenaamde Treinradar vind je in het zijmenu van de NS Reisplanner Xtra-app. Zodra je deze optie geopend hebt, zie je een kaartje van Nederland met daarin alle rijdende treinen. Door in te zoomen kun je zien waar de trein op jouw traject rijdt.
Je kunt ook filteren op type treinstel (Sprinter of Intercity) of op de huidige snelheid van het voertuig. Weet je het treinstelnummer (aangegeven boven de deur), dan kun je ook hier makkelijk en snel op zoeken. Bekijk je een specifieke trein, dan kun je exact zien uit hoeveel treinstellen de trein bestaat en krijg je te zien welke voorzieningen er allemaal aanwezig zijn. Dankzij de Treinradar kijk je live met de trein mee, wat handig is als je op het perron staat te wachten op de eerstvolgende trein.
De Treinradar-functie werd eerder al genoemd in een update-omschrijving van de NS Reisplanner Xtra-app, maar de functie was toen nog niet beschikbaar. Behalve de Treinradar-optie is ook het plannen van een reis verbeterd, doordat de autocomplete vernieuwd is. Het is nu niet meer vooraf nodig om aan te geven of je zoekt op station, adres of postcode. Favoriete locaties sla je snel op en geef je een eigen naam en zelfs een foto.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
2016: Het stalken van treinen 😂
Intercity Direct is niet te volgen zo te zien?
Daarvan weet je in principe al dat hij niet rijdt, maar toch.
Hardstikke handig! Als er nu terroristen zijn die een aanslag willen doen kunnen ze makkelijk een trein op wachten. 😉
Mooi update, kan niet wachten tot hem te gebruiken……….
Ik vind nog steeds dat ze op de borden in de NS-stations moeten aftellen naar de komst van de trein, zoals het bijvoorbeeld bij de RET is toegepast met gebruik van GPS.
De vakbond van machinisten zit op dit moment in een spoedvergadering met Bits of Freedom.. 😱
nu helemaal de beste 🙂
Mooie functie.
De Android versie heeft dit al sinds afgelopen zomer. Vreemd dat het zo lang moest duren voordat het in iOS app beschikbaar kwam.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het onnodige feature-creep vind. Ik gebruik 95% van de app niet eens, maar verspil er wel 63 MB aan. De treinradar toont ook alleen NS-treinen. Het is zonde dat ze wel nuttige informatie achterhouden en apps als Trein 100% en RailPlanner daardoor niet beter kunnen worden.
Waarom die Xtra achter de naam? De naam van de app is nu Reispl…
Als ze nou ook wat beter hun best doen met op tijd rijden.Gisteravond van Apeldoorn naar den haag. Ritje duurde ruim 2 uur en 15 minuten ipv 1 uur en 30 minuten.Dus z’n nutteloze treinrader hoeft voor mij niet.
Het enige handige hiervan is dat je kunt zien hoe lang de trein is en welke treintype je hebt..
Wel een leuke functie, alleen jammer dat je alleen de ns-treinen kunt zien en niet van andere vervoerders, zoals Arriva.
Leuke functie! Echter gebruikte ik de treinreder al langer waneer ik op het station sta te wachten via http://spoorkaart.mwnn.nl
Welke briljante geest heeft bedacht dat je kan zoeken op treinstelnummer (staat op de trein waarvan je niet weet waar die is) ipv ritnummer (staat in de app).
Totaal nutteloos dus vind ik.
Heerlijke update, vooral het aantal treinstellen is fijn. Weet ik hoever ik naar voren moet lopen op het perron om voorin te zitten
Bij mij update vastgelopen. Update wordt nu ook niet meer aangegeven.
Ik gebruikte hiervoor al de website Rijdende Treinen (RDT)
Daar kon je al de materieelsamenstelling zien. Op ovzoeker.nl kon je de trein ook zien met de snelheid.
Wat ik wel merk is dat niet altijd de materieeltypes worden weergegeven in de app terwijl dat op RDT wel zo is, dus die zal ik als back-up blijven gebruiken.
Wat een ontzettende zeurdozen zitten er hier toch op de site. Ik vindt het een geweldige verbetering. Ga zo door