Voor mensen met een hartritmestoornis is het vaak lastig om te bepalen of ze ook daadwerkelijk met de stoornis te maken hebben, of dat hun hart gewoon even wat sneller klopt dan normaal. Om te voorkomen dat ze hierdoor constant naar het ziekenhuis moeten rijden om hun hartslag te controleren, heeft het hartcentrum van het OLVG in Amsterdam een iOS-app laten maken die vooral voor rust in je hoofd moet zorgen. Via de camera van de iPhone stelt de app vast of de persoon in kwestie met een ritmestoornis te maken heeft.
De iOS-app van OLVG gebruikt flitser en camera van je iPhone op de bekende manier, die je ook wel bij andere hartslagmeter-apps ziet. Door je vinger tegen de cameralens te plaatsen gebruikt de app de flitser om je hartslag te meten. Op het scherm vult een cirkel zich om te laten zien hoe ver de meting gevorderd is. Na een minuut of twee krijg je direct te zien of je waarschijnlijk wel of niet met boezemfibrilleren te maken hebt. Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en meestal sneller klopt dan de bedoeling is.
OLVG-app is erg gebruiksvriendelijk
De OLVG-app is gratis te downloaden en erg gemakkelijk in gebruik. Zodra je de app opstart zie je direct een grote blauwe knop met de tekst ‘Meting uitvoeren’. Nadat je de app toegang hebt gegeven tot de camera van je iPhone kun je er meteen mee aan de slag. Dit maakt de app ook geschikt voor ouderen, die misschien wat minder thuis zijn in de wereld van iPhone-apps.
Volgens het hartcentrum is het voor patiënten erg lastig om zelf in te schatten of ze met een stoornis te maken hebben, zo schrijft AT5. Raak overigens niet direct van streek als je volgens de app met boezemfibrilleren kampt. De app is vooralsnog dan ook specifiek bedoeld voor patiënten van het OLVG.
Volgens de makers van de app is de huidige versie namelijk nog erg gevoelig voor storingen. Daarom is het belangrijk dat je de iPhone en je vinger zo stil mogelijk houdt tijdens de meting, anders kan het een foutieve meting opleveren. De app zit dan ook nog in de testfase, al kun je hem al wel gewoon downloaden en gebruiken.
Een meting in 2 minuten
In de app kun je verschillende tips vinden die een meting zo nauwkeurig mogelijk maken. Let er bijvoorbeeld op dat je je onderarm laat rusten op een tafel, en je de vinger rustig tegen de camera aandrukt. Ook verbetert de kwaliteit van de meting als je niet praat en normaal blijft ademen.
Met de OLVG-app kun je natuurlijk nooit met honderd procent zekerheid vaststellen of je met een hartritmestoornis te maken hebt, maar het kan wel voor wat rust zorgen bij mensen die er regelmatig over twijfelen. Ook voor de Apple Watch zijn er al verschillende apps verschenen die je hartslag kunnen meten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EasyPark vanaf 1 mei meestal veel duurder door variabele transactiekosten: dit zijn goedkopere alternatieven (01-04)
- Pas op bij het verwijderen van Image Playground: app (nog?) niet opnieuw te downloaden (01-04)
- Google Maps als standaard navigatie-app in te stellen: dit heb je eraan (31-03)
- Nieuwe website toont Europese alternatieven voor Gmail, Dropbox en meer (28-03)
- Digitaal rijbewijs komt eindelijk naar je iPhone (maar niet in Wallet) (28-03)
Crasht direct na de 2 minuten meting op iOS 9.3 beta 5 😞
Een nadeeltje aan de meting is dat de test veel te lang duurt. Het zou in 30 seconden moeten kunnen gebeuren vind ik.
Handige app (voor beperkte doelgroep tenminste). Jammer dat er een storende spelfout in het meetscherm staat (behaald in plaats van behaalt). Kleinigheid natuurlijk, maar je vraagt je dan wel af hoe grondig de app getest is voordat hij de wijde wereld in is gegooid. Zeker bij dit soort medische apps maakt me dat wel huiverig.
Mmmm,Beter in twee minuten met de app een uitslag en hopelijk geruststelling dan een paar uur onnodig in het ziekenhuis verblijven.
Ik heb zelf last van een hartritmestoornis en dat is niet bij iedereen hetzelfde. Ik heb er bijvoorbeeld vrij weinig last van en als ik er last van heb dan heb ik juist een extra slag om de zoveel tijd. Het is daardoor ook niet iets wat je zomaar bij iedereen binnen 30 seconden kunt bepalen.
Onregelmatige hartslagen zou je niet met dit soort apps moeten proberen op te sporen. Het is veelste gevoelig voor vals-positieve uitslagen. Tevens geeft een onregelmatige hartslag niet direct aan of het atriaal of ventriculair (boezem of kamer) is. Iedereen heeft wel eens last van een prematuur ventriculair complex.
En het duurt mi ook te lang!
@fgeer: Snel,snel,snel!
Het kan tegenwoordig niet snel genoeg gaan. Iedereen leeft volgens zijn/haar agenda en heeft nergens meer tijd voor. Als dat nou eens door krijgen en bv de (niet zo-) smartphones af en toe laten liggen, dan hebben we ook minder gezondheidsproblemen en zou dit soort apps niet nodig zijn.
Overigens is deze app een handig hulpmiddel voor als je het wil kunnen controleren. En wat is dan 2 minuten 😎
Nou…effe getest. Blijkt dat ik last van boezemfibrileren heb. Gelukkig staat in het stuk ook duidelijk dat eea erg gevoelig is.
Haha… bij de derde keer alles goed. Maak me dus nog geen zorgen.
Een app voor ongeruste mensen om nog ongeruster te worden
@fgeer: Het idee is juist dat deze app meer tijd neemt dan alle andere apps op de markt, want die andere kunnen slecht een indicatie geven van de hartslag. Je hebt niet genoeg aan een paar seconde, zoals bij apps als Heartrate. Je moet meten over langere tijd om een hartritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren te ontdekken.
Goede ontwikkeling!
Nu nog een uitvoering voor Android svp… Toch wel de grootste groep lijkt mij
Vervelend is dat he ik herken het. Heb het elke dag wel zo n beetje gr