Open brief van Steve Jobs: waarom Apple Flash niet op de iPod, iPhone en iPad wil
Apple en Adobe liggen al enige tijd met elkaar in de clinch over Flash in iPhone OS. Eerder noemde Apple-topman Steve Jobs de Flash-technologie al een ‘stervende technologie’ en de ‘oorzaak van crashende Macs’, uitspraken die niet goed vielen bij Adobe. Nadat duidelijk werd dat iPhone-applicaties gemaakt met Adobes Flash CS5-software niet meer worden geaccepteerd, waren de rapen helemaal gaar bij het bedrijf dat zelfs zinspeelde op een rechtszaak tegen Apple. Vandaag geeft Steve Jobs in een open brief tekst en uitleg waarom Apple Flash niet op de iPod, iPhone of iPad wil.
Jobs gaat allereerst in op het verwijt van Adobe dat Apple geen Flash wil om de App Store te beschermen. Hij stelt dat de beslissing gebaseerd is op de problemen met de Flash-technologie zelf. Een ander verwijt van Adobe dat Apple een gesloten systeem zou zijn en dat Flash open is, werpt hij tegen met de bewering dat volgens hem het tegenovergestelde waar is. De openheid van Flash is dan ook het eerste punt wat hij in zijn brief noemt.
Open
Jobs schrijft dat Adobes Flash-producten 100% proprietary zijn, omdat ze alleen door Adobe gemaakt worden en Adobe ook als enige over verbeteringen, prijzen en dergelijke beslist. Hieruit concludeert hij dan ook dat Flash ‘volgens elke definitie’ een gesloten systeem is. Hij erkent dat Apple zelf ook gesloten producten heeft. En hoewel het iPhone OS gesloten is, gelooft Apple dat webstandaarden open moeten zijn. Dit is dan ook de reden dat Apple gekozen heeft voor HTML5, CSS en JavaScript, een technologie waarbij ontwikkelaars niet afhankelijk zijn van plug-ins van anderen, zo verklaart Jobs.
Volledige web
Een veelgehoord argument van Adobe luidde dat Apples mobiele apparaten geen toegang tot het ‘volledige web’ hebben omdat 75% van alle video in Flash aangeboden wordt. Volgens Jobs vergeet Adobe daarbij te zeggen dat bijna alle video’s ook in het H.264-formaat beschikbaar zijn, wat wel gekeken kan worden op iPhones, iPods en iPads. Als voorbeeld noemt hij YouTube die goed zou zijn voor 40% van alle video’s op het web. Ook noemt hij het rijtje websites dat geschikt is voor de iPhone, iPod en iPad en concludeert daaruit dat gebruikers weinig video missen.
Betrouwbaarheid, beveiliging en performance
Een geheel ander punt wat Jobs noemt is de betrouwbaarheid, beveiliging en performance van Flash op mobiele apparaten. Hij noemt recente gegevens van Symantec waarin Flash te boek staat als een van de slechtst beveiligde softwareproducten van 2009. Ook herhaalt hij dat Flash de nummer één reden is dat Macs crashen. Vervolgens legt hij de bal bij Adobe door te stellen dat men samen met Adobe aan een oplossing gewerkt heeft, maar dat die problemen al enkele jaren spelen. “We gaan de betrouwbaarheid en beveiliging van onze iPhones, iPods en iPads niet verminderen door het toevoegen van Flash”, aldus Jobs.
Daarnaast schrijft Jobs dat men Adobe herhaaldelijk gevraagd heeft om met een versie van Flash te komen die goed werkt op enig mobiel apparaat, niet specifiek de iPhone, maar dat men het nooit heeft gezien. Ook verwijt hij Adobe dat men telkens de lanceringsdatum van Flash voor smartphones heeft uitgesteld. “We denken dat het uiteindelijk wel komt, maar we zijn blij dat we daar niet op hebben gewacht. Wie zal het zeggen hoe het zal werken?”
Batterij
Een van de meest gehoorde argumenten tegen Flash van Apples kant is van de impact op de gebruiksduur van een apparaat. Jobs legt uit dat om een lange gebruiksduur bij het afspelen van video te kunnen garanderen gebruik gemaakt moet worden van de hardware, omdat decoding in software simpelweg teveel van het apparaat vraagt. Flash-websites vereisen volgens Jobs een oudere decoder dan die in mobiele chips aanwezig is, waardoor het decoden vervolgens weer softwarematig moet worden gedaan. Jobs stelt dat hierdoor de batterij ruim twee keer zo snel leeg is
Touch
Omdat Apples multi-touch-interface geen muis gebruikt en Flash oorspronkelijk bedoeld is voor PC’s met muizen moeten de meeste Flash-websites worden herschreven, zo stelt Jobs. Waarom dan geen moderne technologieën, zoals HTML5, CSS en JavaScript gebruiken, vindt hij. “Al zouden iPhones, iPods en iPads Flash draaien, het lost het probleem dat Flash-websites herschreven moeten worden niet op.”
Flash CS5-apps
Als laatste gaat hij in zijn brief nog in op het onderwerp waarmee we dit artikel begonnen: het weigeren van applicaties die gemaakt zijn met Flash CS5. Volgens Jobs stelt het ontwikkelaars teveel van andere partijen afhankelijk en werkt het de groei en verbetering van Apples eigen platform tegen. Hij verwijt Adobe dat het traag is met het doorvoeren van belangrijke veranderingen. Hij noemt bijvoorbeeld Adobe’s CS5 dat tien jaar na de lancering van Mac OS X volledige ondersteuning voor het besturingssysteem mogelijk maakte.
Volgens Jobs is het voor alle partijen een win-win-situatie: Apple verkoopt meer apparaten vanwege de beste applicaties, ontwikkelaars bereiken een breder publiek en gebruikers worden voortdurend getrakteerd op de beste en breedste selectie van applicaties.
Dit nieuwsitem verscheen eerder op iPad Planet.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 66 reacties