Twitter heeft vandaag de aanval geopend op de videostream-app Meerkat, door een eigen variant genaamd Periscope uit te brengen. Met beide apps is het mogelijk om live video te streamen naar je volgers, terwijl er reacties en likes in beeld verschijnen. Helemaal hetzelfde zijn de apps echter niet: er zijn functies die slechts in één van de apps beschikbaar zijn. Reden voor ons om Periscope en Meerkat met elkaar te vergelijken: wat maakt beide apps nou echt uniek?
De verschillen tussen Periscope en Meerkat zitten vooral in de details. In grote lijnen doen beide apps namelijk hetzelfde: het opzetten van een live-videostream waarin iedereen kan meechatten. De opzet van deze video’s is ook bijna hetzelfde, met portretvideo’s waarbij onderaan een stream met berichten verschijnt. Ook Periscope heeft geen landschapsvideo, maar de app snijdt geen beeld af als je de iPhone alsnog kantelt. Hierdoor kun je in Periscope onder minder ideale omstandigheden alsnog liggende video’s streamen. Gebruikers zien dan de interface echter op zijn kant.
Links/boven Meerkat, rechts/onder Periscope.
Meerkat’s pushberichten en tweets
Als Meerkat zijn groei aan één ding kan danken, dan is het wel de grote hoeveelheid automatisch verstuurde pushberichten en tweets. Als een Twittervriend voor het eerst Meerkat opstart krijg je een bericht, en iedere gestarte livestream van vrienden wordt ook met een pushnotificatie gedeeld. Deze stream wordt ook automatisch getweet, waardoor vrienden zien wanneer ze kunnen inspringen. Zeg je iets in een Meerkat-chat? Dan wordt dit bericht op Twitter als mention verstuurd naar de degene die streamt. Twitter heeft de sociale mogelijkheden van Meerkat ingeperkt, waardoor de app minder over je Twittervrienden weet dan voorheen. Maar er worden nog steeds ontzettend veel berichten uitgezonden.
Periscope is een stuk bescheidener. De app vertelt je niet wanneer een vriend de app installeert, maar stuurt pas een notificatie als iemand je volgt. Chatberichten worden ook niet automatisch getweet, en je moet handmatig aangeven dat een Periscope-stream op Twitter gezet moet worden. Periscope stuurt wel pushnotificaties als iemand die je volgt een stream start, net als Meerkat. Dit laatste zal ook pas later vandaag mogelijk zijn:
https://twitter.com/periscopeco/status/581033945497653248
Het lijkt er op dat Periscope en Meerkat op andere manieren gebruikers willen trekken. Meerkat doet op zoveel mogelijk manieren zijn best om je aandacht te trekken op Twitter en met notificaties, terwijl Periscope veel meer kan vertrouwen op een mogelijke reclamepush van Twitter. Omdat Periscope een officiële Twitterapp is, kan het sociale netwerk hem op subtielere manieren promoten.
Live locatie
Je ziet in zowel Meerkat als Periscope waar een video wordt opgenomen, maar de twee apps gaan hier allebei net iets anders mee om. In Meerkat zie je enkel de naam van een stad, zodat je bijvoorbeeld weet dat een Meerkat-stream plaatsvindt in bijvoorbeeld Amsterdam, Hilversum of Rotterdam. Periscope laat de nodige extra informatie zien, door gelijk ook een kaart bij de locatie te bieden. Je kunt in Periscope echter aangeven dat je een locatie niet wil delen, terwijl je in Meerkat niet de mogelijkheid dit uit te schakelen.
Privéstreams in Periscope
Periscope wil zich nog verder onderscheiden met privéstreams. Je kunt in een app aangeven dat alleen een aantal geselecteerde vrienden naar je video mogen kijken, waarna zij via een pushbericht worden uitgenodigd. Het zorgt ervoor dat je wat persoonlijkere gebeurtenissen kunt delen met slechts een select genootschap, in plaats van met al je volgers. Bij Meerkat is het niet mogelijk om een privéstream te starten: zodra je begint met filmen wordt de video meteen met al je Twittervolgers gedeeld.
Livestreams terugkijken
Zowel Periscope als Meerkat slaan een videostream op nadat je hem bekeken hebt, maar Periscope gaat hier veelzijdiger mee om. Een video van Periscope wordt namelijk meteen online beschikbaar gesteld in de app, waardoor jouw volgers hem nog eens kunnen terugkijken. Meerkat bewaart de video enkel op de iPhone, waardoor je hem zelf naar bijvoorbeeld YouTube moet uploaden om hem achteraf met je vrienden te delen. De online dienst Katch uploadt Meerkat-video’s automatisch als ze van een speciale hashtag zijn voorzien, maar dit lijkt geen perfecte oplossing.
De bewaarde video’s zijn in Periscope ook net wat rijker gevuld dan die van Meerkat. Bij Periscope zie je namelijk tijdens het kijken van een video terug wat er in de chat is gezegd, waardoor je de volledige ervaring van het livemoment kunt ervaren. Bij Meerkat wordt alleen de video zelf bewaard.
Conclusie
Hoewel Meerkat als eerste naam voor zichzelf maakte met live-videostreams, lijkt Periscope veelzijdiger in elkaar te steken. Opties zoals privéstreams en de mogelijkheid om video’s later terug te kijken, zorgen ervoor dat je deze app in meer situaties zult gebruiken. Is dat genoeg om het opkomende Meerkat weer naar beneden te drukken? We gaan het zien.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties