Opinie: Zo kan Phil Schiller de App Stores beter maken

Phil Schiller is de nieuwe baas van de App Store voor iOS, Mac, Apple TV en Apple Watch. Wat kan hij doen om de App Store op alle platformen succesvoller te maken? Wij hebben wel wat ideeën. Luister je, Phil?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Apple besloot gisteren om Phil Schiller aan te stellen als de nieuwe baas van de App Store. Voorheen vielen ze onder verantwoordelijkheid van Eddy Cue, die ook iTunes, iCloud en Apple Music onder zijn hoede heeft. Blijkbaar beseft Apple dat een levendig aanbod van apps met tevreden ontwikkelaars en gebruikers een andere aanpak vergt dan iTunes, waar ze te maken hebben met grote mediabedrijven en muzieknummers die geen tussentijdse updates krijgen. Er valt genoeg te doen voor Phil Schiller. Wij geven daarom wat suggesties hoe hij de App Stores nog beter kan maken.


Phil Schiller met apps

Eddy Cue als dealmaker, Phil Schiller als evangelist

Eddy Cue kan zich voortaan helemaal richten op het maken van deals met muziek-, film- en tv-makers en het draaiend houden van iCloud, Apple Pay, Siri en Apple Maps.

Phil Schiller gaat een deel van zijn marketingtaken afstoten aan de nieuwe man Tor Myhren, zodat hij meer tijd heeft voor zijn nieuwe bezigheden, namelijk het levendig houden van het app-ecosysteem en het uitdragen van het Apple-evangelie. Oftewel: zorgen dat ontwikkelaars leuke apps blijven maken en dat het aanbod interessant genoeg is. Er valt genoeg te doen, want hoewel de App Stores van Apple erg succesvol zijn, wordt er toch ook nog wel veel gemopperd.

Bij elk van de Apple Stores voor Apple TV, Mac en Apple Watch en iOS spelen andere problemen, die Schiller kan oplossen.

Apple TV: jong platform

Bij de Apple TV zag je aan het begin dat heel wat ontwikkelaars snel op dit nieuwe platform aanwezig wilden zijn. Beats Sports en Rayman Adventures zijn goede voorbeelden daarvan: twee games die meteen vanaf de start te downloaden waren, veel publiciteit kregen en daardoor nog steeds hoog in de ranglijsten staan. Maar ontwikkelaars moeten wel gemotiveerd blijven om steeds leuke apps te blijven maken. Op dat punt lijkt het aanbod nu al wat te stagneren. TouchArcade sprak met een aantal ontwikkelaars en ontdekte dat zelfs succesvolle apps maar $100 per dag opleveren. En dat is nog in het meest gunstige geval, want vlak na de verschijning van een game zakken de inkomsten alweer in naar een paar tientjes of een paar euro’s per dag.

Apple TV AirBnB-app

Voor apps en games geldt helaas dat ze vaak moeilijk te vinden zijn. Apps die door Apple worden uitverkoren voor de voorpagina krijgen aandacht, maar de rest zit verstopt. Categorieën ontbreken nog steeds op de Nederlandse Apple TV, dus je zult alfabetisch door de applijsten moeten bladeren om leuke games te ontdekken. Als de inkomsten echt zo dramatisch tegenvallen, zoals TouchArcade beweert, dreigt tvOS een platform te worden dat ‘leuk voor erbij’ is. Grote organisaties als AirBnB (zie foto) brengen Apple TV-apps uit, omdat consumenten nu eenmaal verwachten dat ze ook op dat platform aanwezig zijn. Maar die ‘leuk voor erbij’-apps bieden weinig vernieuwing, zullen na verschijning nauwelijks meer verder worden ontwikkeld en ze leiden niet tot spannende nieuwe titels.

Alto's Adventure Apple TV

Daar komt nog bij dat tvOS nog relatief onbekend is. Als doorsnee consument heb je misschien nauwelijks meegekregen dat er een nieuwe Apple TV met apps is. Als lezer van iCulture lach je misschien om de reclamespotjes die Apple uitbrengt, waarin functies worden uitgelegd die we al lang kennen (“jaja, we weten toch al lang wat je met Siri kunt doen?”), maar om tot het grote publiek door te dringen had Apple wel wat meer promotie voor de Apple TV mogen maken. Eén reclamespot is alles wat we hebben gezien. Meer gebruikers betekent meer kansen voor de appmakers, zodat het meer zin heeft om tijd in het ontwikkelen van leuke apps te investeren.

Misschien is het te vroeg om nu al te gaan klagen. Het tvOS-platform bestaat nog maar kort. Veel ontwikkelaars zullen nog druk bezig zijn om die mooie titels te maken, die wat meer tijd kosten dan het in één avond in elkaar flansen van een simpel spelletje.

N.B.: de hieronder genoemde punten gelden soms voor alle softwareplatforms, maar sterker voor het platform dat we hier bespreken.

Op deze manieren kan Apple het succes van de tvOS App Store verbeteren:

  • Betere vindbaarheid van apps, door het toevoegen van catorieën en applijstjes.
  • Meer promotie van de nieuwe Apple TV en het tvOS-platform door Apple zelf.
  • Ontwikkelaars overhalen om voor tvOS te gaan ontwikkelen, zodat het niet ‘leuk voor erbij’ wordt, maar een geliefd platform om primair voor te ontwikkelen.
  • Op de desktop zoeken naar Apple TV-apps, bijvoorbeeld via iTunes of als aparte sectie in de iOS App Store. (Apple heeft daar, sinds ik de eerste opzet van dit artikel schreef, al iets aan gedaan door in de App Store aan te geven of een app ook op de Apple TV werkt.)
  • Een apart update-tabblad. Momenteel is er maar één plek waar je kunt zien of er een update is: door naar je eerdere aankopen te bladeren en de app-pagina te openen.

Mac App Store: niet verplicht

De Mac App Store is anders dan alle andere App Stores. Het gaat hier om een al jarenlang bestaand platform (OS X), waarvoor Apple pas relatief laat een eigen App Store opende. Een groot verschil met alle andere App Stores van Apple is ook, dat ontwikkelaars niet verplicht zijn om hun apps via de Mac App Store aan te bieden. Ze kunnen al jarenlang software distribueren via hun eigen sites. Daardoor is het nu ook relatief eenvoudig om apps terug te trekken uit de Mac App Store en voortaan rechtstreeks aan het publiek aan te bieden, zoals Panic en de makers van Sketch deden.

Mac App Store

Wie zijn apps desondanks in de Mac App Store zet, heeft te maken met een aantal verplichtingen. Ten eerste moet je 30 procent van de omzet afdragen aan Apple, terwijl je bij verkoop via je eigen website de volle 100% mag houden (bij iOS speelt dat natuurlijk ook, maar daar heb je geen keuze). Bovendien weet je bij rechtstreekse verkoop wie je klanten zijn en kun je dus ook een aantrekkelijk aanbod geven om te upgraden naar een nieuwere versie van de software. Betaalde updates zijn bij de Mac App Store niet mogelijk: als iemand eenmaal geld heeft uitgegeven aan jouw app, verwacht hij tot in lengte van dagen gratis updates. Kortom: om de Mac App Store te ‘redden’ moet Apple het aantrekkelijker maken om apps via dat kanaal te blijven verkopen.

Bij de Mac App Store zitten ontwikkelaars vast aan beperkingen. Wil je in de Mac App Store staan, dan moet de app eerst goedgekeurd worden. Dit reviewproces duurt minstens een week, zodat ontwikkelaars niet snel kunnen reageren bij bugs. Dit maakt het aantrekkelijker om rechtsteeks aan het publiek te verkopen. Bovendien legt Apple beperkingen op aan de apps, bijvoorbeeld sandboxing. Dit zorgt voor extra veiligheid, maar daardoor zijn sommige functies technisch niet mogelijk. Op iOS gelden deze beperkingen natuurlijk ook, maar zoals gezegd: daar kun je als iOS-ontwikkelaar nauwelijks omheen. Bij de Mac App Store moet Apple meer moeite doen om ontwikkelaars aan boord te houden, omdat ze alternatieven hebben.

N.B.: de hieronder genoemde punten gelden soms voor alle softwareplatforms, maar sterker voor het platform dat we hier bespreken.

Bij de Mac App Store zou Apple het volgende kunnen verbeteren:

  • Betaalde updates mogelijk maken.
  • Sneller en beter voorspelbaar reviewproces bij Apple, zodat bugs snel opgelost kunnen worden.
  • Meer betrokkenheid vanuit Apple: terwijl er in de iOS App Store telkens lijstjes met leuke apps, uitgelichte apps en tijdelijk gratis apps te vinden zijn (vaak ook aangepast aan de Nederlandse smaak) doet het redactieteam van de Mac App Store eigenlijk heel weinig. De Mac heeft een ‘vergeten’ App Store.
  • TestFlight beschikbaar maken voor Mac-apps. Echt waar: apps die je in de Mac App Store wilt aanbieden, kun je vooraf niet testen met TestFlight.
  • Analytics beschikbaar stellen voor Mac-apps (zie het hiervoor genoemde artikel). De auteur daarvan concludeert: “Apple needs to change its priorities for the Mac App Store or just shut the whole thing down. As it now stands, developers who are tired of being second-class citizens are making that decision for them and leaving on their own.”

"Apple needs to change its priorities for the Mac App Store or just shut the whole thing down."

Er zijn ook wat punten die we graag verbeterd zouden willen zien, maar waar eigenlijk niet aan te tornen valt:

  • Afdracht van 30% van de omzet aan Apple. Dit maakt het voor ontwikkelaars aantrekkelijker om rechtstreeks via de eigen website te verkopen. Apple zal echter niet snel besluiten om die 30% afdracht achterwege te laten. iTunes, software en diensten leveren Apple per kwartaal 5 miljard dollar omzet op, dus het is geen verwaarloosbare inkomstenstroom die ze net zo goed kunnen laten varen.
  • Sandboxing en andere technische beperkingen, waardoor bepaalde functies in apps niet mogelijk zijn. Al die beveiligingsmaatregelen zijn een voordeel, maar tegelijk ook een nadeel. Apple zit niet te wachten op PR-nachtmerries over gehackte software, gelekte klantgegevens en dergelijke.

Apple Watch: buitenbeentje

Dan Frommer schreef een paar dagen geleden dat de Apple Watch een stilstaand platform lijkt geworden, terwijl het nog maar een halfjaar bestaat. De App Store van de Apple Watch is eigenlijk een buitenbeentje. Hij bestaat wel, maar tegelijk ook weer niet. Apple Watch-apps zijn nog altijd een extensie van iOS-apps en daar heeft watchOS 2 niet zoveel aan veranderd.

Rakhi horlogebandje voor noodgevallen

Dat wil niet zeggen dat het Apple Watch als product of als platform slecht is. De Apple Watch geeft prima de tijd aan, herinnert je met notificaties aan belangrijke gebeurtenissen en geeft je vaak ook de mogelijkheid om te reageren op berichten. Je hebt sinds watchOS 2.0 wat meer vrijheid, bijvoorbeeld bij het instellen van een wijzerplaat-wallpaper of het kiezen van complicaties voor je wijzerplaat. Zo kun je je Apple Watch nog persoonlijker maken.

Maar hoe zit het met de apps? Omdat er geen aparte App Store is, is het lastig om de beste of meest populaire apps te vinden (daar ligt een mooie taak voor iCulture, dat begrijpen wij ook wel). Er is wel een App Store voor horloge-apps, maar daar heb je de afgelopen weken waarschijnlijk niet meer regelmatig in zitten rondbladeren omdat het zo verstopt zit in de Apple Watch-app op de iPhone.

Als platform hangt de Apple Watch er een beetje bij. Er zijn maar weinig ontwikkelaars die apps speciaal voor de Apple Watch maken (zoals Complicate It) en er zijn nog minder succesverhalen van ontwikkelaars die melden dat ze dankzij een Apple Watch-app iets bijzonders hebben gerealiseerd. Als we op de redactie van iCulture kijken, zijn er nog maar weinig apps die we actief gebruiken. Notificaties zijn handig, maar dat is het wel zo’n beetje.

N.B.: de hieronder genoemde punten gelden soms voor alle softwareplatforms, maar sterker voor het platform dat we hier bespreken.

Hoe kan Apple zorgen dat de Apple Watch App Store net zo succesvol wordt als de iOS App Store?

  • Maak van watchOS een zelfstandig app-platform, zodat er niet altijd een iOS-app aan gekoppeld hoeft te zijn.
  • Maak Apple Watch-apps gemakkelijker te vinden, bijvoorbeeld via iTunes of als aparte sectie in de iOS App Store. Dit geldt ook voor tvOS-apps.
  • Zorg dat mensen meer met hun Apple Watch gaan doen dan het passieve ontvangen van notificaties. Over het gebruik van de Apple Watch als sporthorloge hebben we bijvoorbeeld sinds de introductie (en de kortstondige blogpogingen van Christy Turlington) niets meer gehoord.
Bekijk ook

Meerdere complicaties dezelfde app watchOS 7

De 12 beste complicaties voor je Apple Watch

Wil jij meer informatie zien op je Apple Watch-wijzerplaat? Bekijk dan onze 12 favoriete complicaties voor de wijzerplaat. Zet een OV-planner, het weerbericht of andere nuttige info op je Apple Watch met deze favorieten!

https://www.iculture.nl/gids/beste-sport-gezondheid-apps-apple-watch/

iOS App Store: nog niet perfect

Je kunt moeilijk gaan klagen over de iOS App Store. Het is uitgegroeid tot dé plek waar je een gigantische hoeveelheid apps vindt, zodat er altijd wel iets van je gading bij is. Er worden honderdduizenden euro’s uitgekeerd aan ontwikkelaars, al komt het leeuwendeel van het geld wel terecht bij een handjevol ontwikkelaars, zoals die van Clash of Clan en soortgelijke apps. Ook hier zijn nog wel wat verbeteringen mogelijk.

N.B.: de hieronder genoemde punten gelden soms voor alle softwareplatforms, maar sterker voor het platform dat we hier bespreken.

Zo zou Apple de iOS App Store beter kunnen maken:

  • Betere vindbaarheid van apps. Als je één spelfoutje maakt, krijg je geen resultaten te zien, terwijl Apple dat met fuzzy zoektechnieken makkelijk zou kunnen oplossen. Je mag dan spelfouten maken.
  • Strenger optreden tegen imitatie-apps. We zien zelden meer Super Mario-klonen in de App Store verschijnen, maar ontwikkelaars van populaire apps hebben wel heel veel last van nagemaakte apps. Icoontjes, appnamen en complete beschrijvingen van apps worden schaamteloos overgenomen door Chinese ontwikkelaars (zie afbeelding hieronder, via @johnvoorhees).
  • Relevante apps tonen. Apple weet welke apps je leuk vindt en welke je hebt gedownload. Ze zouden die informatie kunnen gebruiken om je andere relevante apps te tonen. In plaats daarvan krijg je op het Ontdek-tabblad populaire apps in de buurt te zien. Op de iCulture-redactie krijgen we daardoor altijd toeristische Amsterdam-apps in beeld, waardoor het lijstje totaal irrelevant is geworden. We willen de Genius-functie terug! Apple heeft zoveel start-ups met slimme zoektechnologieën overgenomen, dat ze de kennis echt wel in huis hebben.

Screeny namaak

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer verbeteringen zijn. Laat ze weten in de reacties hieronder!

Informatie

Laatst bijgewerkt
18 december 2015 om 13:58
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd met de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2022. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV 4K 2022 review met doos en remote

Reacties: 11 reacties

  1. Ik ben blij met de appstores, zowel voor iOS als Mac. De beveiliging is prima in orde, dat is voor mij een eerste vereiste.
    Dat neemt niet weg dat de 30% afdracht per app-verkoop en de $ 100,- developer-fee een gezonde concurrentie in de weg staan en dus verlaagd zouden moeten worden.
    Voor de gebruiker is het een voordeel om nieuwe releases snel te kunnen installeren. Bij koop-software via de eigen sites van de developers krijg je meestal geen signaal als er updates zijn. Zeker wanneer je voor die updates moet betalen terwijl je huidige software nog voldoet, neemt de animo om te updaten, en daarmee de veiligheid van je systeem, af.
    De updates via de appstores worden direct ‘gepushed’ middels notificaties, een prima systeem.

  2. Nog een paar verbeterkansen:
    – Alle apps 24 uur gratis proberen. Dit neemt de angst op een miskoop weg, waardoor er meer apps verkocht worden.
    – Gefaseerde uitrol van updates: eerst naar testers, dan naar 10% van de gebruikers en dan pas naar iedereen. Hiermee kunnen ontwikkelaars voorkomen dat een bug teveel gebruikers bereikt.
    – Reviews van geregistreerde app-testers. Per categorie staan daardoor de beste apps altijd bovenaan.
    – Meest gebruikte apps bovenaan in het overzicht van app updates.
    – Automatisch updaten per app in/uitschakelen.
    – De mogelijkheid om terug te schakelen naar een vorige versie (zonder bugs).
    – Een AppFund voor Apple Watch apps, net als jaren terug voor de iPhone. Door dit fonds komen er sneller betere Apple Watch apps.
    – Ondersteuningsplicht van 2 jaar voor ontwikkelaars van betaalde apps.
    – Gratis aangeboden features moeten gratis blijven voor wie een app heeft.
    – Scorekaart: test-rapport in de app store om te laten zien hoe een app scoort op snelheid, accugebruik, bestandsgrootte, etc.

  3. “Als we op de redactie van iCulture kijken, zijn er nog maar weinig apps die we actief gebruiken. Notificaties zijn handig, maar dat is het wel zo’n beetje.”

    Lees ik hier nou dat de Apple Watch hierdoor eigenlijk toch niet veel meer is dan een notificatiecentrum op je pols?

  4. Wie zegt dat Schiller iets gaat veranderen? Hoe weten wij überhaupt wie voor de huidige koers echt verantwoordelijk was? Misschien was het juist Schiller die daar al een vinger in de pap had. Dat Cue formeel gezag had, betekent niet dat er geen overleg heeft plaatsgevonden.

    Ik ergerde mij aan Schiller bij het live-interview met John Gruber na de WWDC van dit jaar. Hij leek mij juist een van de meest koppige bestuurders bij Apple te zijn die altijd een excuus paraat heeft en veel meer belangstelling lijkt te hebben voor profijt dan voor goede relaties met ontwikkelaars. Ik maak mij juist zorgen dat hij een hele andere koers zou kunnen varen die precies tegen de wensen van enthousiastelingen ingaat. Laten we ook eerlijk zijn: de App Store doet het nog steeds erg goed, terwijl er voor gebruikers en ontwikkelaars nauwelijks iets is veranderd wat betreft keuzevrijheid en functie’s. De laatste ‘grote’ wijzigingen waren app-bundels en demovideo’s.

  5. iOS App Store: nog niet perfect!?

    Idd, die 30% is niet van de poes. Wat je dus ziet is dat er soms creatief omgegaan wordt met de prijs/abonnement van de professionele apps (SAAS). De app is gratis de eerste maand, daarna mag je 50€ ophoesten, zogezegd voor de dienst, iedere maand, ZONDER de AppStore te passeren.

    Nieuwe releases en zelf TestFlight versies duren veel te lang. Een nieuwe release kan van 3 dagen tot 3 weken duren. Een release met eventueel een bug in je app kan dus de ‘on-‘nodige stress teweeg brengen. Ik begrijp niet dat Apple daar telkenmale dagen en soms weken moet over doen. Zouden ze niet gewoon kunnen werken met een soort van score? Na x perfecte releases worden je nieuwe releases ‘direct’ losgelaten op de App Store? Ook een eerste TestFlight versie na een App Store release duurt dagen, daarna gaat het weer direct.

  6. De snelheid van de Appstore mag van mij ook wel omhoog soms duurt het eeuwen met zoeken of laden

  7. Zoeken in de app store. De relevantie van de zoekopdracht. Als ik op “email” app zoek heb ik geen behoefte om daar allerhande apps in te vinden die niks met de zoekopdracht hebben te maken, zoals emoji apps die opduiken enz.
    Snelheid van de store is laatste tijd bedroevend, slecht laden en zoveel meer.

  8. Wat ik als developer met name mis is de mogelijkheid om bepaalde mensen korting te geven. Dit zou je mooi kunnen gebruiken in marketing acties zoals bv “Deel op Facebook voor 10% korting”. Ja, je krijgt een setje promo codes maar dat aantal Is beperkt (100) en de App is dan helemaal gratis; geen mogelijkheid voor x% korting.

    Daarnaast nog een kleine opmerking over de 30% die Apple pakt. Vergeet niet dat Apple hierin al 21% btw verlegd (die je ook moet afdragen als je het niet via Apple zou verkopen). Effectief pakt Apple dus 9%. Dit voor het hosten van je App, de.’winkel’ altijd open en netjes te houden en voor het afhandelen van Internationale betalingen. Is nog steeds niet mals maar plaatst het een beetje in perspectief.

  9. Vergelijk de kwaliteit, privacy, stabiliteit, toepassing en gebruiksvriendelijkheid van Apple stores aanbod met die van Android, dan zie ik een enorm verschil. Voor mij is de Apple aanpak overtuigend beter. Veel van wat hierboven als beperking wordt gezien heeft volgens mij alles te maken met wat het verschil maakt. Mijn grootste zorg is, dat de visie van Apple die tot deze kwaliteiten heeft geleid begint te vertroebelen om meer verkopen te genereren. Volgens mij wordt het verschil waar ik op doel dan kleiner en gaat Apple juist klanten verliezen, terwijl de verkopen dat niet zullen compenseren. Deze invalshoek mis ik in het artikel, het inzicht in hoe, wat door sommigen als beperkend wordt gezien, past in het succesplaatje van Apple.
    De Apple watch blijf ik het voorbeeld vinden van wat gebeurt, als je de visie vertroebelt en uiterlijke consumeer-argumenten plaatst boven werkelijke geniale innovatie. Dit project gaat volgens mij ten onder aan gebrek aan Apple kwaliteiten, ondanks de kleurtjes, bandjes en vele (net niet nuttige) sensoren die de accu dagelijks leegslurpen.

  10. Afhankelijk van het land verschillende prijzen toelaten voor een app. Nu doet Apple zelf de berekening per land. Het zou leuk zijn om bijvoorbeeld een andere prijs te hanteren in een land waar je bv niet aan de bak komt? Je zou dan ook marketing gezien acties kunnen ondernemen.

  11. Origineel geplaatst door iFreek
    Nog een paar verbeterkansen:
    – Alle apps 24 uur gratis proberen. Dit neemt de angst op een miskoop weg, waardoor er meer apps verkocht worden.
    – Gefaseerde uitrol van updates: eerst naar testers, dan naar 10% van de gebruikers en dan pas naar iedereen. Hiermee kunnen ontwikkelaars voorkomen dat een bug teveel gebruikers bereikt.
    – Reviews van geregistreerde app-testers. Per categorie staan daardoor de beste apps altijd bovenaan.
    – Meest gebruikte apps bovenaan in het overzicht van app updates.
    – Automatisch updaten per app in/uitschakelen.
    – De mogelijkheid om terug te schakelen naar een vorige versie (zonder bugs).
    – Een AppFund voor Apple Watch apps, net als jaren terug voor de iPhone. Door dit fonds komen er sneller betere Apple Watch apps.
    – Ondersteuningsplicht van 2 jaar voor ontwikkelaars van betaalde apps.
    – Gratis aangeboden features moeten gratis blijven voor wie een app heeft.
    – Scorekaart: test-rapport in de app store om te laten zien hoe een app scoort op snelheid, accugebruik, bestandsgrootte, etc.

    – 24 uur gratis proberen: Dat was op Android eerst zo, maar leidde tot allerlei “hacks” en trucs om dit te omzeilen (refunden en opnieuw “proberen”) waardoor de ontwikkelaar er alleen maar op achteruit gaat.

    – Gefaseerde uitrol: Kan nuttig zijn bij bugs ja, maar leidt tot een storm aan forum-posts zoals “Wanneer kan ik het krijgen” en “Bij mij nog geen update te zien. Kan je het IPA bestand even voor mij uploaden?”.

    – Reviews van testers: Kunnen zeker nuttig zijn
    – Meest gebruikte apps bovenaan in overzicht updates: Leidt denk ik tot enige verwarring voor mensen die dit niet verwachten
    – Automatisch updaten per app aan /uit zetten: Top! Dan kan je een app die na de update betaalde functies heeft / slechter wordt uitsluiten. Voorbeeld was iDOS 2 waarmee je na een update geen MS-Dos games meer kon uploaden via file sharing.
    – Terug naar vorige versie: Om bovengenoemde reden ook prima! Alleen moeten ontwikkelaars dit ook kunnen verbieden, want oude versies kunnen qua back-end niet meer functioneel zijn!

    – AppFund, is dit voor scholen etc?

    – Onderstuening minstens 2 jaar. Kan je dit van elke ontwikkelaar verwachten?

    – Gratis functies moeten gratis blijven: Zeker! Neigt anders alleen maar weer naar downgraden / updates uitschakelen.

    – Scorekaart: Leuk, maar ik ben bang te veel werk om dit voor iedere app bij te gaan houden. Daarnaast zijn games i.i.g al slecht voor de accu en is dit dus totaal niet relevant.